Ďalšou novinkou na tanečnej scéne je aj rubrika s názvom “Budovatelia novej generácie”. Táto rubrika bude poukazovať na lektorov tanca a ich odchovancov. Oslovení lektori nám odpovedia na určité témy a porozprávajú nám o ich študentoch. Na záver nebude chýbať ani feedback od samotných študentov. 🙂

Do prvej časti sme si vybrali Kapiho zo Spišskej Novej Vsi a tanečnú školu s názvom BDSKrew, v ktorej učí a tiež ju aj vedie. Z jeho študentov sme si vybrali dvoch najvýraznejších, na ktorých sme sa samozrejme pýtali. Sú to Nataška(16) a Viktor(16), mladí tanečníci, tunajšia nová generácia.

Ty v spojení s BDSkrew

Celá moja história tanca začala spoločenskými tancami v centre voľného času u nás v SNV, ale vďaka mojej sestre som neskôr presedlal na hip-hop, ona sa mu venovala už dlhšie. Vlastne, myslím si, že mi bola táto cesta predurčená, pretože hudba a celý môj životný štýl bol vždy úzko spojený s hip – hopom. Začal som ako normálny rádový tanečník, ktorý začal tancovať iba kvôli babám a postupne som sa rozvíjal tanečne, ale aj ľudsky. Zo začiatku som mal problém, nakoľko som bol popletený zo spoločenských tancov a prišiel som v priebehu roka, kedy už ostatní nováčikovia boli zabehnutí. Veľmi mi pomohla moja vtedajšia trénerka Nika Lehocká, ale aj dobrá partia v skupine. Potom to už išlo ako z kopca, mal som tú česť chodiť po roku tancovania do hlavnej skupiny a už to išlo – množstvo rokov, tréningov, súťaží, workshopov, spoločných projektov . Neskôr som sa stal trénerom, trénoval som asi 2 roky, odišiel som do Bratislavy kde som pôsobil aj ako lektor aj ako radový tanečník v rôznych tanečných školách. Súčasne som sa vracal domov a učil ako externý lektor stále u nás v BDSkrew. Prišli veľké úspechy, ale aj pády, no stále som rovnako túžil tancovať, učiť a ovplyvňovať mladých, či starých v tanci, ale aj živote. V Bratislave som strávil 2 a pol roka a potom som sa vrátil späť domov . Po odchode vtedajšieho šéfa BDSkrew Rasťa Hanáka do zahraničia som začal viesť BDSkrew s Maťou Dugasovou a posledné tri roky vediem už BDSkrew úplne sám s mojou mamkou, ktorá mi pomáha s ekonomikou a v neposlednom rade s mojimi trénermi, ktorí mi vo veľa veciach pomáhajú tiež.

Nataška je jediný tanečník v BDSkrew, ktorého viac vnímam ako človeka ako tanečníka. Podľa mňa je prototyp toho ako by mal skutočný tanečník myslieť. Od jej začiatkov keď začínala ako maličká bolo na nej badať obrovský talent. Stále bola v obkolesení starších a skúsenejších tanečníkov no svojou chuťou a láskou vyčnievala ako vyčnieva doteraz. Má neskutočný cit a vkus na hudbu a pohyb. Je jedinečná svojím tanečným vnímaním hudby a tanca. Má obrovský talent, že dokáže zatancovať všetko na akúkoľvek hudbu. Je jedinečná svojou čistotou a nehou, ale aj zároveň real hiphopovým prejavom a štýlom. Najviac si na nej vážim, jej skromnosť a cit, ktorý dáva do svojho tanca. Nepotrebuje sa ukazovať, nepotrebuje byť fame aby bola šťastná. Tancuje keď chce, battluje keď má chuť. Slovíčko crew pre ňu znamená najviac a to je  v dnešnej dobe malo kde vídane, pretože každý sa tu páruje ako sa len dá 😀 A vďaka svojej obrovskej láske a hlavne chuti stále sa zlepšovať sa prepracovala na jeden z najväčších hip-hopových talentov za posledné roky aké som u nás videl. Tak ako Viktora sa ju snažím ovplyvňovať všetkým čo viem, ale hlavne tým aký som. Je jedna z mojich lektoriek, ale aj moja pravá ruka, stále sa podporujeme a učíme od seba navzájom. Ako lektorka je vzorom aj pre starších i mladších.  Vďaka nej stále stojím nohami na zemi, a je mi veľkým príkladom, že tak ako žiješ, tak aj tancuješ. Momentálne je môj najobľúbenejší tanečník na CZ/SK scéne, nie preto aký dobrý tanečník je, ale aké ma hodnoty v tanci a živote a ako to vníma a miluje.

Viktor je tanečník, mladý chalanisko, ktorý tancuje v BDSkrew už dlhé roky, začínal ako malý krpec. Prešiel si od začiatku do konca viacerými lektormi a životnými etapami. Od jeho začiatku bolo vidno na ňom ako rád tancuje, a že to bude raz veľký tanečník. Viktor ma jednu vlastnosť, ktorú ma v dnešnej dobe stále menej a menej mladých ľudí a mňa táto vlastnosť dosť inšpiruje a nakopuje stále napredovať. Tou vlastnosťou je vysoká cieľavedomosť a zápal pre tanec. Vďaka tomu a tvrdej práci sa mu podarilo vypracovať na veľkú tanečnú osobnosť už v mladom veku. Je mi inšpiráciou aj tým ako tvrdo je ochotný pracovať na tom aby bol stále lepší a lepší, neupadá do plaču po neúspechu, ale stále sa postaví a bojuje. Nevníma nič iné iba tanec, stále sa chce učiť, je vidno, že si váži prácu lektorov a rešpektuje každé moje rozhodnutie. Momentálne je v BDSkrew štýlovo asi najtechnickejší tanečník, ktorého prime style je house dance. Mal by občas síce spomaliť pretože niekedy príliš tlačí na pílu, ale to je asi spôsobené jeho túžbou dosiahnuť svoj cieľ. Motivovať sa ho snažím asi tým aký som, snažím sa byť chlapský vzor  v živote ale aj v tanci, viem, že ho inšpirujem a to ho posúva ďalej a učíme sa navzájom. Som rád, že ho mám v týme pretože sa môžem na neho a jeho pomoc spoľahnúť vždy. A ja sa mu spätne posnažím dať celú lásku k tancu čo mám.

Ďalší z tvojich potenciálnych študentov

BDSkrew malo vždy talentovaných tanečníkov a nie je tomu inak aj teraz. S pomedzi všetkých by som vyzdvihol ďalšie dve baby, ktoré sa o tanec zaujímajú najviac a majú predpoklady sa stať úspešnými.

TESS – ďlhoročná tanečníčka v BDSkrew, cieľavedomá, skromná a snaživá tanečníčka, ktorá si postupne nachádza svoje miesto na tanečnej scéne. Má úspechy či v IDO, ale aj v poslednom čase aj víťazka veľkých juniorských battlov ako Each one teach one, alebo battle v RiverPark dance school.

EMA – Ema je moje ľudské zrkadlo. Preto lebo si prechádza podobnou cestou ako ja a dosť sa v nej vidím. Vyniká taktiež veľkou pokorou a skromnosťou a chuťou stále sa zlepšovať. Pre mňa je to momentálne jeden z najväčších talentov na Slovenskej scéne, pretože vyniká jedinečným štýlom, ktorý nie je podobný nikomu tu.

Ty ako mentor

Cítim, že ma tanec baví a potrebujem odovzdávať svoje skúsenosti ďalej. Tanec je krásna životná cesta, po ktorej by sa mal vydať každý človek. Mám rád ľudí okolo seba, rád ich ovplyvňujem a teší ma, že im aj takýmto spôsobom môžem pomáhať. Snažím sa dať svojim tanečníkov celú svoju dušu , ale aj knowledge aké som za tie roky pochytal.  Zameriavam sa hlavne na pochopenie správnych hodnôt v tanci a pochopenie základov. Snažím sa ponúknuť každému všetko o čo má záujem, či sa to týka tanca, alebo tanečných akcií.  Organizujeme množstvo spoločných výletov či interných akcií. Chcel by som byť s každým kamarát, ale v poslednom čase sa presviedčam, že musím byť aj pevná ruka, ktorá si vie aj buchnúť po stole. No myslím si, že v konečnom dôsledku sme spravodlivý v zmysle „čo dáš to dostaneš “ a snažíme sa aj s mojimi lektorkami dať tanečníkom všetko čo máme. Okrem Natašky mám ešte dve lektorky a tou je Kiwi – taktiež veľký talent tanca a Majka, ktorá po dlhoročnom reprezentovaní BDSkrew v HipHope presedlala na scéniku a teraz je jej aj Lektorkou. Lekcie vedieme vždy rozličnými spôsobmi tak aby sme vyhoveli aj freestylovým aj choreo tanečníkom a podľa toho vedieme jednotlivé lekcie. Pri tréningoch sa sústreďujem hlavne nato aby to tých tanečníkov bavilo, preto sa snažím viesť tréningy veselo, aj keď technika ja niekedy nudnejšia.  No naše interné freestylové tréningy a „opušťáky“ sú už legendárne :D.

Ty a tvoj mentor

V mojich začiatkoch ma ovplyvnila hlavne moja sestra, ktorá ma inšpirovala prísť do BDSkrew, ale jednoznačne a najväčšou mierou ma ovplyvnila Nika Lehocká, ktorá ma doslova naučila tancovať. Jej zásluhou som tam kde som, ona ma od začiatku podporovala a neskôr, keď už sme boli rovnocenní tanečníci, stála za mnou všade kde sa dalo. Bola pri mojich veľký vzplanutiach, ale aj keď som horel ako fakľa a myslím si, že nám to vydržalo doteraz. Za to jej budem ďakovať do konca mojej tanečnej kariéry, pretože keby ma ona toľko neinšpirovala , tak už by som tu asi ani nebol. Ďalšími mojimi mentormi boli a sú chalani z BDS neskôr BDS Academy, ktorí sú mi taktiež doteraz veľkou inšpiráciou a nedá mi aj spomenúť Marcela „Maceja“ (Trnava gauč), ktorý ma veľkou mierou ovplyvnil a bol taktiež pri mojich veľkých úspechoch. No a v posledných rokoch je to celá BDSkrew a každý tanečník, ktorý má rád tanec a rozumie sa mu, ale hlavne moja polka duše Nataša.

Nataška: “Kapiho poznám už od malička od kedy som začala tancovať:)) je to skvelý človek, čo prejavuje aj ako lektor všetkých dokáže svojou pozitívnou energiou hecnúť a svoju dobrosrdečnosť a zapálenosť vkladá aj do učenia. Na každom tréningu nám odovzdá kus seba a k žiakom sa nespráva len ako lektor ale predovšetkým aj ako dobrý priateľ. Keďže sa venujem prevažne hiphopu najviac ma s ním inšpirujú Housové hodiny 🙂 no nové veci sa učím stále a stále takže každý tréning má svoje čaro. Tanec neberiem ako nejaký šport vo voľnom čase stal sa mojou každodennou súčasťou a aj napriek každodennosti je pre mňa stále chvíľa keď si naplno na sále uletím výnimočná heh 🙂 vďaka takémuto pohľadu na Tanec tiež vďačím Kapimu pretože on pokračuje v mojom tanečnom rozvoji, ktorý pred rokmi začala Nika. To akým životným štýlom žijem ovplyvnil vo veľkej miere a zato mu neskutočne vďačím. 🙂 Všetci čo ho poznajú vedia že chce aby ľudia v jeho okolí boli spokojní a to sa mu zatiaľ darí:)). BDSkrew beriem ako svoj druhý domov a rodinu je to miesto kde zabúdam na všetko okolo a sústredím sa len na tanec a to ma strašne baví!!:))”

Viktor: “V BDSKrew som začal tancovať pred 8 rokmi, takže som bol celkom krpec. Tréneri ma tam naučili základy každého štýlu a hlavne ako sa hýbať, tancovať…V tom čase som sa nevenoval nikdy freestylu až kým sme sa nepresťahovali do iných priestorov, pred 3 rokmi. S freestylovími tréningami sme začali až tam a to pod Kapiho vedením. Čo sa týka tanca, Kapi ma naučil najviac… (kroky, ako pracovať s hudbou, celkové chápanie tanca… ) Kapiho beriem ako lektora, ktorý vie čo robí, pretože má toho už dosť odtancovaného… vidno, že to čo robí, robí s láskou a chuťou, aj preto to dotiahol tak ďaleko. Je strašne rád, keď sa nám ako jeho študentom niečo podarí (vyhrať battle či len postúpiť napríklad do top 8), pretože je to aj jeho zásluha a my sme mu za to vďační. Vždy som ho bral a aj vždy budem brať ako skvelého lektora s dobrým a veľkým srdcom.”


Miloš Cháb (Miloš) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk