Ako ste už možno zaregistrovali, battle s názvom Trnava Bounce hlási návrat. Jeden z prvých battlov, no určite prvý pravidelný battle a kedysi najväčší battle na Slovensku sa vracia po 5tich rokoch odmlky. 23.apríla to bude teda 7.edícia battlu, na ktorom to pre väčšinu z nás (“starších”) začalo, a pre niekoho to možno začne práve na tohtoročnom Trnava Bounce.

Battle, ktorý veľkú časť z nás silno ovplyvnil sa konával v rokoch 2007 až 2011. V tomto rozmedzí sa odohralo v Dome Kultúry Kopánka šesť edícii tohto battlu. V každej edicií battlu sa ukázali nové talenty. Silná podpora a zdravá rivalita veľmi rýchlo nakopla mnoho tanečníkov, aj tých o ktorých je teraz veľa počuť… učievajú, sú odborníkmi a patria medzi elitu slovenskej scény. V porote sa vystriedali tí najlepší z Československa, ba dokonca na poslednom Trnava Bounce boli medzi porotcami aj Holanďania. Taktiež sa tam vystriedali dji ako Dj Spank, Dj Shakul, Bj Piggo či vtedy začínajúci Dj Shimo, ktorý má vlastne na svedomí tento event.

Za tých päť rokov sa mnoho zmenilo, niektorí z vtedajšej komunity tancovať prestali či zmenili svoje priority, no ďalší tancujú do teraz. Za tých päť rokov ale prišlo do “hry” aj plno nových mladých talentov. Sme teda zvedavý čo a kto sa ukáže predposledný aprílový víkend v Trnave.

Keď už hovoríme o zmenách tak battle sa už nebude konať v legendárnej Kopánke ale u domácich – StreetBeats Crew. Tiež sa zmenil aj koncept battlu z klasického battle pavúka to prešlo do nazvime to jamu s víťazom. Celkovo to bude iné a sme zvedavý aké iné to bude. Tí čo zažili Trnava Bounce predpokladáme čakajú tú legendárnu akciu na ktorej vyrástli a tí mladší presne tu legendárnu akciu budú chcieť zažiť. 🙂

Viac o Trnava Bounce, zmenách a všetkom ďalšom sa dozvieš v rozhovore nižšie s hlavným organizátorom tejto akcie a to s Dj Shimom.

 

ROZHOVOR S DJ SHIMOM O TRNAVA BOUNCE:

1. Ako to začalo, prečo si sa na to kedysi dal a kto všetko sa na tom podieľal?

Určite ten hlavný popud k tomu aby sa spravil streetdance battle vznikol inšpiráciou tanečnými filmami ako Step Up alebo You´ve got served a tým, že na Slovensku v tom čase mali tradíciu len Bboy battles. Vedeli sme, že kdesi v Bratislave prebehol jeden hip hop battle dvojíc a potom Laci Strike organizoval hip hop battle myslím vo Zvolene..Spolu s Luciou Luccy Krausovou a manželmi Spišiakovými z KTŠ Tyrnavia sme sa rozhodli, že pôjdeme do toho. Luccy už v tej dobe spolu s Romanom Machatom chodili tancovať do ČR, kde táto scéna bola rozbehnutá. A teda prečo sme sa na to dali? Chceli sme spraviť niečo pre tanečnú komunitu a skúsiť využiť ponúkaný priestor vtedy prerobenej bývalej diskotéky na fantastickú tanečnú sálu. Týmto všetkým menovaným, rodine Krajčových z Aranburu.sk a mojej rodine, ďakujem za ich čas, energiu a podporu.

 

2. Ako vyzerala tanečná komunita v dobe keď bol prvý Trnava Bounce?
(tanečné školy, tanečnící, celková vedomosť o tanci, akcie…)

Myslím, že tanečná komunita sa práve vtedy tvorila, poznali sme sa z parties, ktoré boli v tom čase v Trnave populárne a legendárne a z breakinových akcií, kde boli vždy nejaké streetdance exhibície vystúpenia. Ak sme chceli dať vedieť o akcií, ktorú sme chystali, tak najlepšie fungovalo ústne podanie a potom si pamätám, že som posielal maily tanečným školám, crews, ktoré som si googlil na internete. Používal som pokec.sk a myspace.com na kompletnú propagáciu a ešte party server boooom.sk. Vedomosť o tanci, myslím tým históriu, štýly bola veľmi nízka a cenili sme každý workshop, dvdečko alebo stiahnuté video. Pamätám si na prvé video z Juste Debout z telocvične, ktoré som videl a vravel som si, že aha, veď aká podobná akcia.

 

3. Prečo si sa rozhodol spraviť po 5 rokoch comeback tomuto eventu?

Dosť tanečníkov sa posledný rok začalo pýtať, že by sa to mohlo oprášiť, lebo všetky akcie, ktoré mali meno sa vytratili resp. nekonali sa. Hlavne starší tanečníci, pre ktoré bol Trnava Bounce akýsi odrazový mostík nielen do battle sveta. A hlavne vidím potenciál v nastupujúcej generácií a chcel som im dať možnosť ochutnať z tej atmosféry, ktorú sme mali všetci tak radi, ale zároveň koncept eventu spraviť tak aby pripomínal skôr party a poukazoval na radosť z tanca, aby to tí mladší nevnímali všetko ako preteky. Takže ukázať mladým iný pohľad na tanec a so staršími si pripomenúť dobré časy.

 

4. Nebolo by lepšie vytvoriť niečo nové (kvôli dlhej pauze, novému konceptu, či inému miestu konania), nebojíš sa, že to možno uškodí Trnava Bounce, menu, ktoré mali ľudia uložení v pamäti?

Nerozmýšľal som nikdy nad iným názvom. Aj keby bol, verím tomu, že ľudia by jej vraveli aj tak Trnava Bounce. A nemyslím si, že by to malo uškodiť, aj keď chápem, kam mieriš, opäť nadviažem na tú myšlienku, že mi ide skôr o to stretnutie tanečníkov a o radosť z hudby. To je hlavná idea a vlastne vždy to bola hlavná idea Trnava Bounce. 🙂

 

5. Zvolil si úplne iný koncept ako býva zvykom, teda klasická porota a pavúk. Skús nám prosím priblížiť prípadne uviesť aj konkrétny príklad ako sa bude postupovať do battlu ako sa bude rozhodovať o víťazovi battlu?

Má to jednoduchý dôvod, chcel som trošku inak pojať hlavne preselekciu. Chcel som aby si tanečníci zatancovali čo najviac bude možné a aby to pripomínalo atmosféru klubu. Mnohí to poznáte, že prídete na akciu a zatancujete si 45 sekúnd a ani sa nespotíte a to je na ten deň všetko. Chcel som to týmto konceptom zmeniť. Najprv sa budeme venovať kategórii do 15 rokov, kde prebehnú cyphre a následne battle. Po tejto kategórii prídu na rad hlavné vekové kategórie. Princíp bude pre všetky kategórie rovnaký (okrem exhibičého Vouge battlu, to doľaďujeme s Monikou Velvet Milan) . Ako tanečník prídeš a bude ti určený tvoj cypher. Tancuješ kedy chceš, ako chceš a koľko krát, to je vlastne len na tebe a všímam si aj ostatných. Dĺžka trvania cypheru bude priamo úmerná prihláseným tanečníkom, teda ich počtu. Po skončení budeš mať možnosť dať svoj hlas tomu, kto sa ti najviac v tvojom kruhu páčil. Tanečník s najvyšším počtom hlasov postupuje do battlov. Battles budú na tri kolá. Po každom sa speaker Macej opýta, či si myslí, či ten tanečník prehral alebo vyhral. Ak sa ani po treťom kole nerozhodne. Rozhodnú diváci. Inak je to taký podobný koncept ako má HIP HOP/HOUSE dance forever v Holandsku. Finále môže byť pokojne aj na 5 vstupov. Záleží od veľa faktorov.  Celý tento koncept sme si v malom vyskúšali na Dojdi sa rozmraziť v Outbreaku a parádne to fungovalo. Takže sa na neho teším.

 

6. Predpokladá sa veľká účasť. Pri menšom evente by bol tento koncept určite dobrý, nemáš strach, že pri veľa tanečníkoch a veľkom počte kategórií môže byť tento koncept na škodu?

Podľa mňa ani Nostradamus by nevedel uhádnuť koľko sa nakoniec prihlási tanečníkov na túto akciu. To nevie nikdy žiadny organizátor tanečnej akcie. Preto vás každý vždy „otravuje“ s registráciou vopred, aby si spravil akú takú predstavu. Momentálne (30.3) sú registrovaní len dvaja tanečníci, takže ťažko sa odpovedá. Btw. registrácia vopred je 3€ a na mieste 5 €. Aby ste si to prečítali aj tu. No a či nemám obavu, zatiaľ nie. Všetci budeme múdrejší po akcií, sám som zvedavý potom na všetky názory. Vyskúšame si to,  ak sa tento koncept neosvedčí, tak od neho upustíme. Ale ja rád skúšam nové veci, vždy priniesť niečo nové, možno je to to, čo naša tanečná scéna potrebuje. Ale môžem sa mýliť veru.

 

7. Súčasťou Trnava Bounce bude aj pozvaný Dj Shakul, ktorý hral na prvej edícií a teraz bude hrať hip hopový cypher, no málokto ho pozná. Vieš nám o ňom niečo v krátkosti povedať?

Dj Shakul patrí ku generácii ľudí, ktorí „postavili“ slovenskú hip hopovú scénu a je to môj mentor a bol spolu s DJ Spankom pri zrode Trnava Bounce, tak som dostal nápad, že by som ho rád angažoval z vďaky a rešpektu. Tento nápad som dostal pred jedným koncertom v Trnave, kde „vyšival“ také hip hopové tracky, že som si povedal: toto by mala zažiť aj mladšia generácia resp. tanečníci. Pripravte sa na oldchool boombap golden years style J Je to niečo, esencia, ktorá sa z tanečných battlov vytráca, tak som si povedal, že to treba oživiť, resp. vyskúšať atmosféru rokov minulých, kde sa netancovalo len na beaty. A verím, že tanečníci to príjmu ako výzvu a neodradí ich to.

 

8. Organizuješ tento event a pri tom hráš všetky kategórie, štýly. Budeš to stíhať? Nechcel si pozvať ešte nejakých Djov.?

Trnava Bounce neorganizujem sám. Organizuje ho so mnou Kika Palanská ( šéf tanečnej školy Streetbeats crew) a môj „brat“ Marcel Macej Komárňanský a za veľkú podporu ďakujem aj takto chalanom z Enjoy clubu. A budem mať najlepšiu asistentku, moju sestru Lenku, ktorá sa po dlhej dobe na vás teší, takže všetko by malo ísť ako hodinky. Akcie v Trnave tým boli hádam známe 🙂 . A prečo hrám všetky kategórie? Lebo sa chcem podeliť o moju obľúbenú hudbu, s čo najväčším počtom ľudí.

 

9. Chystáš ešte nejaké novinky, prekvapenia, čo sa týka tohto eventu?

Samozrejme, ale chceme ich dať von vtedy, keď budú na 100 % isté. Nechceme zbytočne sľubovať niečo, čo sa potom nepodarí. Poslednou novinkou by malo byť to, že Bj Piggo sa podujal na organizovanie afterparty. Takže sleduj event na facebooku, vždy sa dozvieš čerstvé informácie.

 

10. Akcií je málo, takže je veľká rarita, keď sa niekto odhodlá niečo spraviť. No ľudia sú aj tak poväčšine leniví… Prečo si myslíš, že by mali ľudia prísť? Či už je to stará generácia, ktorá začínala na Trnava Bounce, alebo nová generácia, ktorá o tom len počula?

Môj názor na lenivosť a aktuálnu dobu, to by bolo tak na celý článok. No pre mňa osobne je hlavným lákadlom stretnutie ľudí, ktorí majú vášeň pre tanec a pre radosť z hudby. Ak prídete, určite si dobre zatancujete a prepotíte nielen tričká. Tešíme sa na vás.

 

Posteri s predošlích edícií, ktoré sa do dnes zachovali:

Trnava Bounce 2007 / 2vs2 Hip Hop Finále


Miloš Cháb (Miloš) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk