Čo má dieťa spoločné s tancom? Alebo čo má tanec spoločné s dieťaťom? Prečo by sa tieto dva ,,elementy” mali stretávať častejšie?

Budem vychádzať z pojmu TABULA RASA (John Locke), čo v preklade znamená NEPOPÍSANÁ TABUĽA. Dieťa sa narodí s čistou dušou neovplyvnené okolitým svetom a bez skúseností. Je ako čistý papier, na ktorý bude písať sám život. Napriek tomu bolo pár mysliteľov presvedčených o tom, že človek je dopredu vybavený nejakými myšlienkovými a duševnými schopnosťami.

@dazyadancegroup

Tanec, jeden z najstarších umeleckých prejavov. Človek po celé tisícročia vyjadroval tancom svoje myšlienky, pocity a to úplne prirodzene bez akýchkoľvek predpisov, pravidiel. Tanec vychádzal zo srdca z ,,nepopísanej” mysle vďaka fantázii. Ľudia vtedy netušili, čo je to fantázia, ale chceli mať prostriedok, ktorým sa dokážu vyjadriť a odreagovať. Ani netušili ako a bol na svete tanec. Tancovali v rytme rôznych zvukov. Hudobné prehrávače neexistovali.

Keď sa tanec dostal do Ríma, stretol sa s odmietaním. Cicero tvrdil, že: ,,V stave triezvosti nikto nebude tancovať, iba ak prišiel o rozum.” Tanec prerazil v období renesancie a stal sa neodmysliteľnou súčasťou kráľovského dvora. Pomaly ale isto dostával pravidlá.  V 15. storočí sa objavilo aj povolania tanečného majstra. A v roku 1416 Demenico de Piancenza v prvom európskom spise o tanci ,,De arte saltandi et choreas disenci” opisuje  zložité kroky rôznych druhov tanca.

Už ste našli niečo spoločné medzi dieťaťom a tancom? Obidva elementy vychádzajú z jedinečnosti, spontánnosti, čistoty duše, fantázie a lásky. Jednoducho povedané narodili sa z lásky a potreby vyjadrenia sa. Ale my ľudia dávame deťom aj tancu predpísané pravidlá, častokrát nechceme pripustiť, aby išli za hranice určeného.

@dazyadancegroup

Rodič prihlási svoje dieťa na tanečnú väčšinou s cieľom, že z dievčatka bude profesionálna baletka a z chlapca svetový b-boy. Keď dieťa pocíti veľký tlak, cíti, akoby sme mu zobrali to krásne, čo má v duši. Dieťa je nespútané, bláznivé, radostné a rado fantazíruje. Tanec miluje od malička. Počuje hudbu a spontánne si podupkáva, hýbe sa v rytme – tancuje. Ak pre svojho malého tanečníka vyberiete toho správneho trénera, alebo ak chcete učiteľa, zbadáte v jeho očkách iskru a je to tam. Trafili ste klinec po hlavičke. Od teraz bude vaše dieťa šťastne trénovať a možno  z neho vyrastie profesionál, ktorý pozná všetky predpísané pravidlá ale vie ich správne vypustiť a tvoriť spontánne niečo nové. Možno bude jeho tvorba zapísaná do dejín 21. storočia. Ale toto by sa nikdy nemohlo stať, ak by sme mu stále len rozkazovali a poukazovali, že všetko čo nie je v knihe, je nesprávne. Samozrejme je dôležité poznať históriu, dodržiavať isté pravidlá a správať sa morálne s úctou. To má však dieťa zakorenené v sebe. Prirodzene chce cítiť lásku a vyhľadáva pozitívnu energiu. Možno preto pozerá s iskrou v očiach rozprávky práve vtedy, keď sa mi dospelí trápime televíznymi správami. Hrdina na konci rozprávky víťazí nad zlom. Nie tým, že by sedel, sťažoval sa na každom kroku, ale tým,  že usilovne pracoval na svojom cieli. Dovolím si citovať Milana Rúfusa ,,Rozprávky nevznikli preto, aby deti zaspali, ale aby sa dospelí zobudili.” Tak sa zobuďme a dajme deťom tanec, ktorý im dáva voľnosť, prirodzenosť, lásku a milión dôvodov na rozvoj fantázie. Dieťa získa kontrolu nad svojim telom, začne vnímať viac rytmus, naučí sa správnemu držaniu tela, dokáže sa emocionálne a umelecky vyjadriť, posilní telo, pochopí spoločenské správanie v kolektíve, zoznámi sa s novými kamarátmi, objaví nepoznané, umocní si vôľové vlastnosti, bude rozvíjať rozumové schopnosti, dokáže sa uvoľniť a mnoho iného…

@dazyadancegroup

V dnešnej dobe cíti stres z nás dospelých, veď predsa žijeme rýchly život. Doprajme mu tú hodinu na tréningu, aby bolo šťastným človekom, ktorý bude žiariť a posúvať svoju pozitívnu energiu. Možno z neho vyrastie nový génius, alebo len šťastný a vyrovnaný človek. Vďaka tancu, povedzme. Niekoľko rokov trénujem deti od troch rokov a sú mojim veľkým učiteľom. Každý tréning mi ukazujú, že problémy si človek vytvára sám v hlave a všetky čísla sú nepodstatné. Dôležité je to, čo cítime v srdci. Viac tancujme, počúvajme hudbu, radujme sa a posúvajme si úsmev. Tak sme sa narodili, ako čistá nepopísaná doska.

 

Titulná fotka
Deti z GRIMMY DANCE CENTRE
* s povolením Tanečnej školy Grimmy
ⓒ Sarah Weiss – Footworkshop Bratislava 12.11.2017

Daša Nemcová (Daška) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk