Volám sa Otec Mirec a okrem iného rád rozprávam. Rozprávam sa sám so sebou, rozprávam pre ľudí a rozprávam sa s ľuďmi. Na svojich potulkách svetom som sa stretol s mnohými homo-sapiens, ktorí rozprávajú. Dá sa povedať že väčšina z nich rozpráva. Ale čo je zaujímavejšie je, že rozprávajú pútavo, múdro, obohacujúco alebo rozprávajú za zavretými dverami. To všetko sa dá považovať za impulz vymyslieť miesto, kde sa bude rozprávať verejne – aby všetko to zaujímavo, múdro, obohacujúco a tajomno vyšlo na povrch. Prečo? Lebo je veľmi pravdepodobné, že sa to dostane k viacerým ľuďom a tým pádom ich to môže inšpirovať a nútiť rozmýšľať nad vecami. Zároveň nás to všetkých môže obohacovať a posúvať vpred.

© Spunkey (StreetCom)

Súčasťou rozprávania je aj kritika. Mnohí z nás majú tento pojem zaradený v kategórii negatívnych slov, no nie je to úplne pravda. Áno, ak niekto kritizuje s útočným a zlým podtónom, je to negatívne. Ale ak niekto kritizuje s cieľom pomôcť, poradiť, poukázať na nedostatok, v takom prípade je to pozitívne.

Celý tento želatínový úvod je cestička k tomu, prečo vznikla Diskusia – Identifikácia. Ja (Otec Mirec), BJ Piggo a Spunkey sme onehdy dostali nápad využiť internetové mosty na to, aby sme sa mohli rozprávať a kritizovať celoplošne. Nie len v našom kruhu kamarátov a prívržencov, ale verejne. Pre Vás a s Vami.

Myslíme si že Slovensko aj Česko skrýva množstvo šikovných ľudí s prínosným názorom a bohatými skúsenosťami. Zároveň tak trochu tušíme, že mnohých z nás trápia rôzne veci a témy týkajúce sa našej tanečnej scény. Nejaké vedomosti máme my, nejaké zasa Vy. Tak poďme spolu diskutovať a hľadať spôsoby, ako dostať našu tanečnú komunitu na svetovú úroveň :).

© Spunkey (StreetCom)

V prvom diely Diskusie sme veľmi všeobecne načrtli, ako náš pravidelný LIVE STREAM bude vyzerať. Diskusiu sme otvorili a uzavreli DJ setom Pigga, Spunkey-ho a mňa, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou každého streamu. Obsahovo sme zabŕdli do niektorých konkrétnych oblastí, ale nešli sme až tak do hĺbky. Nejak takto to bude vyzerať pri každej Diskusii s tým rozdielom, že sa vždy pokúsime prizvať rôznych hostí z rôznych svetov, aby naša debata mala široký záber. Okrem toho s nami v bratislavskej Cvernovke môže byť prítomný obmedzený počet prisediacich. Ak sa Vám však nepodarí prísť, Vaše postrehy, pripomienky či chvály sú viac ako vítané prostredníctvom komentov pod videom či správou do nášho inboxu. Ako som spomínal na začiatku, čím viac ľudí bude aktívnych, tým viac dokážeme vyskladať mozaiku vedomostí a následne sa z toho dopracovať k lepšiemu výsledku.

https://www.facebook.com/StreetCOMoz/videos/1474739215881764/

https://www.facebook.com/StreetCOMoz/videos/1474808372541515/

 

Druhý diel Diskusie bol trošku prepracovanejší. Či už z technického hľadiska (doladili sme zvuk, pridali mikrofón) ale aj čo sa týka hostí – prizvali sme Miňa Kereša (manažér The Pastels, zakladateľ tanečnej školy JUMBO, choreograf mnohých televíznych projektov atď), Mira Križana (organizátor festivalu svetovej úrovne na Slovensku – The Legits Blast ), ostrieľanú debatérku Sarah Weiss či nečakaného hosťa Martina Tuleňa Nikoliča, ktorý na podnet debaty priletel za nami, aby očistil svoje meno. V tejto diskusii sme sa primárne venovali téme “Sú tanečníci sponzori podujatí?”, kde sme rozoberali nedocenenosť tanečného remesla, nedostatočnú profesionalitu tanečníkov pri výkone profesie a podobne. Tento diel mal veľkú sledovanosť a spätnú väzbu čo nás len utvrdilo v tom, že takáto otvorená debata tu chýbala a má zmysel. Bolo to už dávnejšie a preto je ťažké robiť stručný výcuc, no ak by Vás to veľmi zaujímalo, tak neváhajte ani sekundu a klikajte na záznam z live stream-u.

https://www.facebook.com/StreetCOMoz/videos/1571210312901320/

https://www.facebook.com/StreetCOMoz/videos/1571285446227140/

 

Diskusie budú pokračovať! Najbližšie si nás môžete naladiť na svojom prijímači už 17. decembra. Všetko potrebné nájdete na facebookovom evente Diskusia #3 – Identifikácia alebo poslušne sledujte sociálne siete Tanečná Scéna a StreetCOM a určite Vám nič neujde. Posvietime si na tému “Taneční lektori” kde sa pokúsime zistiť, čo by mal dobrý lektor vedieť, čo by nemal robiť, predstavíme si “tanečný zákon” a jeho zakladateľa a kto vie čo ešte 🙂 Verím že budete sledovať a hlavne že sa zapojíte do debaty. Lebo Diskusia bez diskusie je  _________  .


Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk