Piaty deň posledného mesiaca v roku 2017 nám po švrtýkrát Laci Strike priviedol na Slovensko hiphopovú legendu priamo z New Yorku, člena Rock Steady Crew, Electric Boogaloos, TC5, v tanečných kruhoch známeho a váženého MR.WIGGLESa.

Tanečné workshopy s legendárnym tanečníkom sa odohrali v priestoroch SDA a boli otvorené pre každého. Za informáciami prišla naša tanečná budúcnosť – deti, začiatočníci, pokročilí, ostrieľané lokálne mená, no nechýbalo aj pár tanečníkov z okolitých krajín. Aj keď Mr.Wiggles spomenul, že nie je v plnej kondícií, všetky tri lekcie, ako sa hovorí, plne naložil. Zúčastnení mali čo spracovávať.

Ako prvý predstavil štýl POPPIN, v ktorom Mr.Wiggles nahodil tri kombinácie. Precízne v nich vysvetlil držanie tela, izolovanie častí, ukladanie končatín a taktiež kroky šité podľa jeho gusta. Druhá lekcia sa niesla v duchu ROCKIN – “keep rockin, keep rockin”. Rockin sa tancuje ako súboj bez kontaktu a ako v každej bitke, aj v tej tanečnej môžeme vidieť napádanie, udieranie do tváre, používanie zbraní, nožov (opakujeme – v tanci je to bez skutočného kontaktu, pracuje sa len s pohybmi). Vo väzbe rýchlych krokov s otočkami a zmenami pozícií tela sme zatínali päste a obmieňali spomínané výrazové gestá. Nikoho Wiggles nemusel nútiť zabrať. Každý chcel dať do toho maximum. Hudba s prítomnými tanečníkmi robila čo mala a každý rýchlo pochopil, čo to “keep rockin” znamená.

Posledná bola hodina GROOVES, ktorá nejednému z nás zamotala nohy a prevarila mozgy. Spojenie grooves a tanečných smerov sa rovnalo náročnému drillu. Všetci sme sa snažili nájsť ten správny fígeľ, ako sa popasovať s komplikovanými zadaniami. Každopádne sme si lekcie s legendou z New Yorku absolútne užili.
Na záver sme prišli k debate o samotnom získavaní grooves. Wiggles potvrdil výrok “za všetkým hľadaj ženu”, pretože práve kvôli tomu, aby mohol na party so ženami tancovať, musel svoj tanec tomu prispôsobiť. Ak by s nežným pohlavím tancoval battlovým spôsobom, asi by teraz nemal manželku (ako sám povedal ?). Na druhej strane je battle, o ktorom nám dal zopár rád. Napríklad, že ide o meno, nie o porotcov. Na to, aby si vyhral nepotrebuješ porotu. Battle nie je o jednom kole a ukázaní na stranu víťaza. Je to o tom, aby si ľudia na konci zapamätali tvoje meno. Mr.Wiggles vždy po battle začal trénovať, pretože práve vtedy najlepšie vedel, čo dokáže a na čom naopak musí makať. Cesta k battlom je battle sám a svoj tréning máš venovať komunikácii s podlahou a nie so zrkadlom, ktoré je natočené len na jeden smer. Buď obratný, energický, muzikálny, nechaj sa viesť hudbou a predvídaj čo bude ďalej.

Za tieto skvelé informácie a možnosť zatancovať si s legendou svetového hip hopu patrí veľká vďaka človeku, ktorý sa už nejaký piatok stará o slovenskú tanečnú scénu – LACI STRIKE vďaka ti ?


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk