Nafullovaný december by sa nezaobišiel bez veľmi obľúbeného eventu v predajni Footshop – FOOTWORKSHOP, ktorý bratislavská predajňa tenisiek organizuje spolu so StreetCOM-om.

Druhú adventnú nedeľu sa rozhodli pozvať veľmi zvučné meno nie len medzi tanečníkmi ale i medzi verejnosťou. Laci Strike, zakladateľ Street Dance Academy, budovateľ streetdanceovej tanečnej scény na Slovensku prišiel odovzdať svoje dlhoročné skúsenosti, konkrétne trvajúce už 31 rokov.

© Adam Tarana / StreetCom

Predajňa sa k osemnástej hodine premenila na tanečnú sálu a naplnila parket tanečníkmi. Na úvod Laci uviedol ako lekciu povedie. To, čo mu v našej krajine chýba. Porozumenie groovom. Zahrievačka sa oprela o hudbu od jeho obľúbeného rapera Kendricka Lamara. Postupne sme sa prehýbali k skladbám, kde vysvetľoval dôležitosť používania grooves, rozdiel medzi groovom zo západu /west/, ktorý ťaháme telom nahor a východu /east/ v ktorom cítime breakovejší vplyv. Dookola padal dôraz na správny bounce. Na špičkách s jemným dopadom na päty, nie na celé nohy. Toto by malo byť (alebo sa stať) prirodzeným každému pouličnému tanečníkovi. Polovica poslednej polhodinky bola venovaná aj podarenej choreografii, prepletenej cez groovy, smery, slides a otočky. Útržok nájdete na instagrame  @laci_strike.

© Adam Tarana / StreetCom

Prelínanie praktickej časti s teoretickou prešlo k hlbšej debate s ukážkami piesní a rozboru vplyvov rokov a už spomínaných častí Ameriky – West side a East side.

Laci na konci zhrnul, že vyslovené kritické slová k nedostatku používania groovov nemyslel zle. Práve naopak. Všetky boli vyjadrené s láskou ako dobré rady na ďalší posun a rozvoj nie len jedincov, ale celej komunity.

A ako už je zvykom  FOOTWORKSHOPOV, niekto si okrem nabalených vedomostí so sebou odnesie aj výhru – fresh tenisky, ktoré venuje Footshop. Šťastné číslo 23 ich doprialo Ninke Majerovej. Srdečne gratulujeme.

© Adam Tarana / StreetCom

No a na záver opäť raz ďakujeme za zorganizovanie tejto udalosti, pre zúčastnených úplne zadarmo, za peknú bodku v roku 2017 a tešíme sa, čo príde s tým nasledujúcim.


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk