9. Decembra rozprúdila krásne priestory piešťanskej Elekrárne akcia Jahoda Džem. Piaty ročník eventu priniesol mnohé prekvapenia a novinky. Kategórie sa rozdelovali na deti a dospelých v tanečných štýloch breakin a hip hop. Porota na breakin bola tvorená z dvoch zahraničných tanečníkov Sunni a Lilou, a rodáka zo Slovenska, ktorý tento battle vyhral minulý rok, a tým je Romski.

© milopele

Tanečníci mohli tak isto nabrať nové vedomosti na workshopoch, ktoré ponúkali Sunni, Lilou a aj Kieran, ktorý zasadol do porotcovského kresla na hiphop. Tieto workshop však neprilákali veľké množstvo tanečníkov, čo je určite škoda, nakoľko Sunniho workshop sa nakoniec musel zrušiť. Títo porotcovia nám priniesli úplne iný pohľad na slovenských tanečníkov a o ten svoj sa s nami podelil Kieran :

Hey Katka!
The Slovak dancers are technically good and there’s a mix between those with strong groove and those with beat kill moves.
However, almost no one seemed to be enjoying themselves. The faces were dead, as if they were being forced to dance. It’s okay to be serious, angry, happy… anything. But express this, we dance as a form of self expression, and art, not just a sport we’re doing because we’ve been forced to.
It’s difficult to connect with the dancers when their personality doesn’t show through.

SK:
Ahoj Katka!
Slovenskí tanečníci sú technicky naozaj dobrí, a je medzi nimi mix tých so silným groovom a tých, ktorí svojimi pohybmi vychytávajú beaty.
Avšak, skoro nikto nevyzeral tak, že by si úžíval sám seba a to čo robí. Ich tváre boli mŕtve, akoby boli nútení tancovať. Je ok byť seriózny, nahnevaný, šťastný… hocičo. Ale vyjadrime to, tanec je formou vyjadrenia samého seba, umenia, nie len športu, ktorý robíme preto, lebo sme nútení.
Je to veľmi ťažké sa spojiť s tanečníkom, keď nedá navonok svoju osobnosť.

© milopele

Samozrejme jednou z najdôležitejších súčastí každej akcie je kvalitný DJ. Toto miesto na Jahode obsadili Dj Edward Goose a Miloš. Celým eventom nás sprevádzal spoza mikrofónu Otec Mirec, ktorý si držal svoju nabitú energiu od začiatku až po koniec.

Otec Mirec (Cool2Rock, DIERA Fellaz, Neytiri, StreetCOM)

Za mňa obrovský posun v porovnaní s minuloročnou Jahodou. Či už čo sa týka poroty ale hlavne priestorov <3. Elektrárňa bola pre mňa od prvého momentu očarujúca! Okrem toho má skvelú polohu hneď vedľa vlakovej a autobusovej stanice, čo uľahčuje dostupnosť.
Okrem toho DJ´s super – aj Miloš aj Eduart sa zlepšujú a hrozne im fandím! Porota na breakin´ bola dosť namakaná a priznám sa, že som čakal viac bboy´s a bgirl´s – nebodaj aj z okolitých krajín. Určite to ovplyvnili fakty, že v ČR bola iná akcia a tiež že pri breakinových kategóriách je často cítiť motiváciu formou prize money. To je možno pre organizátorov dobrá vedomosť. Čo sa týka hiphopovej kategórie, bolo to super! Teším sa že ste priniesli dobrého zahraničného tanečníka. Musím však povedať, že osobne si myslím že jeden porotca nie je vždy najlepším riešením. Nakoľko vnímam v hiphopovej kategórii ohromnú pestrosť osobytých štýlov, objektivite v rozhodovaní určite pomáha počet porotcov. Taktiež možno dobrá vedomosť pre organizátorov.
Bol som veľmi príjemne prekvapený s deckou breakovou kategóriou, kde prišlo kopec mladých ba čo viac, boli fakt šikovní. Je super, že rastie mladá generácia a za to vďaka aj ich trénerom a rodičom, ktorí ich podporujú a väčšinou decká aj sprevádzajú na akciách. Za mňa je Jahoda Džem podujatie, ktoré rok čo rok viditeľne napreduje a verím, že to tak bude pokračovať.
Jahode dávam 4* z možných 5* ?

Miloš (Tanečná scéna, DIERA Fellaz, D.S.Studio)

Mal som tú možnosť byť súčasťou Jahoda Džemu na posledných troch edíciách. Už od zverejnenia prvých informácií som si hovoril, že to bude tento rok veľké. Teraz to už ale môžem s určitosťou povedať, posledný ročník a zároveň 5.výročie bolo veľkým skokom dopredu a bolo to naozaj veľké.
Hovorím teraz o všetkých aspektoch akcie. Skvelý výber priestoru, ktorý budil dobrý dojem už pri vstupe do areálu a jeho lokáciou necelé 3 minúty od vlakovej a autobusovej stanice bol veľmi dostupný. Medzinárodná porota patriaca medzi špičku tanečného sveta je na Slovensku stále raritou, tu v Piešťanoch tento rok nechýbala. Bolo toho ale omnoho viac, no spomeniem ešte ako vždy dobre zvládnutú organizáciu, ktorá u nás stále nie je samozrejmosťou.
Myslím si, že tento obrovský skok očividne mnohý nečakali. Neviem, či práve to bolo príčinou slabšej účasti (mám na mysli pomer: úroveň akcie vs účasť). Alebo lenivosť ľudí troška vycestovať či prebytok akcií v poslednom mesiaci tohto roku. Každopádne veľká škoda každého kto to premeškal, za mňa určite jedna z najlepších slovenských akcií tohto roku 😉 

Obzvlášť by som chcela poďakovať a vyzdvihnúť Fearless crew a ich bboys pod vedením Spoxa, Breakfans pod vedením Fonkyho ale aj ostatné crew, ktoré priniesli novú generáciu tanečníkov. Spox a Gabanna nám zanechali aj milý feedback, za čo im ešte raz pekne ďakujem.

Gabanna (Fearless Crew):

Za mňa, a myslím si, že aj väčšinu zúčastnených môžem povedať, že miesto bolo fakt na úrovni. Ak si zoberiem aj ostatné battles tu u nás na SK, tak Jahoda v tomto vyhráva. DJs asi najlepšia (dostupná) voľba ( síce veľa toho na výber v našej republike nemáme ale aj tak). Čo sa týka poroty, tak bboys si myslím, že môžu byť viac ako spokojní, no ja za seba poviem rovno, že nemám rada, keď je v porote len jeden človiečik. Aj ked samozrejme Kieran je frajer a rešpektujem ho, len mi potom prídu battles oveľa menej objektívne (škoda, že sa to v poslednej dobe robí nejako často). Ďalšie negatívum som videla v rozostavení ľudí do pavúka a to v každej kategórií od bboys deti až po hip hop dospelákov. A posledná zlá vec: Na to aká bola porota, cena za regitráciu, venue atd. bolo dosť málu ľudí!!! Celkom smutné. Pre niektorých asi ide skôr o prize money a nie o to aká je porota.

Ale celkový dojem veľmi dobrý, atmosféra parádna, ľudia ešte parádnejší.

A ešte: super, že bude aj videoreport, páči sa mi, že Bobo chodí na akcie a robí nám videjká, môžeme mu byť všetci vďační.

Spox (Fearless crew):

Ahoj Katka, tak k Jahode. Pre mňa osobne najlepší jam čo sa týka energie, priestorov a samozrejme poroty . To sa nedá poprieť. Menej kvalitný v tom, aký je level, ale ten level je niekedy priamo úmerný tomu, koľko peňazí sa dá vyhrať. To je proste vidieť, že ľudia dokážu dojst aj z Ukrajiny a sú ochotní ísť na SK aj 38 hodín. Tak ako to napísala Gabča, tiež som až tak nepochopil toho pavúka ani pri bboys, lebo som mal pocit, že hneď na začiatku ide silný proti silnému a slabý proti slabému, čo by sa nemalo až tak často stávať, lebo vždy ide že, ten čo dal najlepšiu prezentačku dostane toho, čo ju dal najhoršiu. Každopádne aj organizácia bola skvelá, kúsok sa to na začiatku natiahlo, ale inak to všetko šlapalo ako malo, tiež sa mi páčilo, že ste vyhodili možnosť toho, kam sa dá ísť napapať.  Za mňa fakt kvalitka a určite si z celého <3 prajem, aby to bolo aj na budúci rok a presne v tých istých priestoroch, lebo to urobilo naozaj vela.

© milopele

Na názor som sa pýtala aj Liloua a Sunniho a jediné čo povedali, že level u nás je postavený naozaj nízko  ….

No a kto vlastne zobral prvé miesta? V kategórií Hip hop do 15 rokov vyhrala Kvetka z D.S.Studia Košice, nad 15 rokov Gorky z SDA.  Breakin kategóriu do 15 rokov ovládla Vanda a nad 15 rokov Spox.

Celá akcia podľa nás dopadla výborne. Ako už bolo vyššie spomenuté, škoda, že zahraničná porota neprilákala väčší počet tanečníkov. Aj napriek tomu, sme radi, že Bobeš organizuje tento event nezištne, čoho dôkazom je aj nulové vstupné pre divákov. Tešíme sa na budúce ročníky!


Katarína Ostatníková (Katka) – Facebook

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk