Netajím sa tým, že moje dolné končatiny sú chudé, trošku nadštandardne ochlpené no napriek tomu dosť rýchle. Netajím sa tým že už je to nejaký piatok (takmer 4 roky), čo ma očaril tanečný štýl CHICAGO FOOTWORK. A už vôbec sa netajím tým, že môj mentor v tomto smere je zároveň jeden z najlepších – KING CHARLES. Tento sympaťák zavítal na Slovensko už po druhýkrát a trošku to tu roztočil. Aké to bolo a čo sme robili? Ako dopadli moje prijímačky do crew Creation Global? Čítaj!

Prvé dni sme strávili s Charlesom u bratov v Čechách, kde sme pripravovali úvodnú show na Dance Floor Attack 2018. Na pomoc sme si zavolali Dominiku Horovú a Tomáša „Tommy“ Pražáka, s ktorými sme vytvorili dokonalý tím. To dodalo celému procesu perfektný náboj a super atmosféru, v ktorej sa tvorilo veľmi dobre. Charles sa chopil svojej líderskej pozície ako pravý profesionál a výsledok celého procesu si môžete pozrieť tu:

To však nebol jediný dôvod, prečo sme začali celú KING TOUR v Čechách. Okrem toho bol totiž King Charles jeden z troch porotcov na DFA 2018 a navyše odučil deň pred akciounaplnený workshop v tanečnej škole T-BASS. Tu spoznal nových potenciálnych footworkerov a odovzdal cenné know-how na rýchle štrikovanie nohami. Bratia Česi díky moc – ideme na Slovensko.

© Daneček DK

Táto časť trvala takmer celý týždeň. S Charlesom sme spoznávali miestne zákutia, hľadali tie najlepšie vegánske reštaurácie ( Charles je vegán, ktorý nemá rád zeleninu 😀 ) a vymieňali informácie. Dozvedel som sa, že pri CHICAGO FOOTWORKU je mega dôležitá práca s hornou časťou tela – dolné končatiny pracujú na extrémne rýchlom footworku ale vrchná časť tela dotvára celý charakter tohto tanca. Zistil som, že footworkeri si extrémne potrpia na technickej dokonalosti tanečných pohybov aj že ich mentalita sa približuje mentalite breakerov, že Charlesova svetová crew Creation Global má 47 členov ale aj to, že jeho prezývka KING vznikla ako vtip, ktorý sa neskôr premenil na rešpektovaný titul! Skrátka, kopec informácií, ktoré sa len ťažko stručne rozpisujú, no ak budete mať záujem, rád sa s Vami o ne podelím pri zázvorovom čajíku v priateľskom prostredí.

Charles je veľmi spoločenský tvor a veľmi rád spoznáva nových ľudí. Na jeho podnet sme teda zorganizovali S.E.F. Session (Self Expression Freestyles) v tanečnej škole Neytiri. Jeho hlavná myšlienka však nebola všetkých nás vybattlovať a ísť s úsmevom domov. On chcel iba púšťať hudbu ktorú ma rád a pozorovať, ako sa naša komunita chová na tanečných jam-och, ako Vás bude jeho hudba baviť a trošičku pokecať. Mnohí, ktorí túto session navštívil, netušili čo sa tu bude diať a možno od toho očakávali niečo iné ?. Ale taký je život, nikdy nevieš čo ti vesmír hodí pod nohy. Každopádne sme si užili super hudbu, tyčinky a chipsy zadara, konečne sme sa stretli v hojnom počte a potancovali.

A potom prišiel deň D. Charlesov piatkový workshop v košickom Kulturparku. Hoci bol východ Slovenska zaplavený tanečnými podujatiami všakovakého charakteru, na workshop rýchlych nôh prišlo dosť záujemcov rôzneho veku, ktorí si vyskúšali CHICAGO FOOTWORK na vlastnej koži. Veľmi som sa tešil, že aj napriek extrémne rýchlim nožným podmienkam to všetci zvládli skvele – aj tí najmladší. Na margo toho by som len podotkol, že vek v CHICAGO FOOTWORK nehrá žiadnu rolu, čoho dôkazom je aj najmladší tanečník Charlesovej crew – LIL G (11 rokov). Celý workshop uzavrela krátka ukážka Chicago Footwork freestyle. Charles však nebol sám. Na túto prezentáciu si prizval aj mňa (Otec Mirec ?). Priznám sa, že som to nečakal, ale malo to svoje opodstatnenie. Nakoľko mám záujem stať sa členom celosvetovej crew CREATION GLOBAL a byť parťákom Kinga Charlesa, chcel ma trošku otestovať. Testovanie pokračovalo aj cestou domov v aute, kde ma čakala ústna skúška a množstvo otázok ?.

© Michal Obšatník

Nasledujúci deň sme mali pred sebou poslednú zastávku – Bratislava. Tu sme mali na programe workshop v tanečnej škole Neytiri. To však nebolo všetko. Celé KING TOUR sme chceli uzavrieť vo veľkom štýle a preto sme prichystali prekvapko – GARAGEMENT PARTY! Poďme ale pekne poporiadku.

Bratislavský workshop bol totálne vypredaný. Viac ako 30 tanečníkov vytvorilo skvelú atmosféru. Bol som šťastný, že všetci boli otvorení novým veciam, dávali najavo že ich to baví a emotívnymi výbuchmi dopĺňali celú lekciu. Charles sa v Bratislave rozhodol nastaviť level trošku vyššie ako na východe Slovenska a poriadne preveril schopnosti západniarov. Všetky tancuchtivé tvory to zvládli a Charles bol veľmi rád, že slovenský tanečný národ má chuť učiť sa nové veci.
Rovnako ako v Košiciach som bol testovaný aj v Bratislave. Na záver lekcie prebehla opäť ukážka Chicago Footwork freestyle. V tomto štýle je bežné, že jednotlivec tancuje na konkrétny cieľ, na ktorý smeruje celý svoj tanečný vstup. Buď je to osoba, ktorú si vyberiete ako súpera, alebo je to napríklad reproduktor. V tomto prípade sme si vybrali druhú možnosť ?. Navyše sme k nám prizvali aj tanečníka z Londýna ( Tigra ), ktorý spolu s nami battloval proti reproduktoru.

© Spunkey

Celé toto footworkové šialenstvo zaklincovala GARAGEMENT PARTY. Tak trochu tajný koncept sme tento krát priniesli do bratislavskej Novej Cvernovky. Pozvali sme si DJ-ov Petijee a FVLCRVM (aj ETERNAL & VAJCO-tí žiaľ nevystúpili z organizačných dôvodov), ktorí pripravili hudobný podklad pre tanečné kreácie. Tu sme to celé nohaté dobrodružstvo zavŕšili skvelou žúrkou, ktorá potvrdila svoju jedinečnosť a držala ľudí v netradičnom priestore takmer do 4°° ráno. Charles pokračuje ďalej do Barcelóny a následne do Talianska. Čo sa bude diať ďalej je len na nás. No isté je, že semienko s názvom CHICAGO FOOTWORK je zasiate.

A ak Vás zaujíma, či som zvládol maturitu z predmetu CHICAGO FOOTWORK tak Vám to prezradím. Po celom tom skúšaní (či už tanečnom alebo verbálnom) sme sa nakoniec s Charlesom zhodli, že ešte musím na sebe pracovať. Priznám sa, že v momente keď som tancoval po jeho boku, som si to aj patrične uvedomil. Preto som sa dostal na čakaciu listinu a verím, že chuť ktorú v sebe mám už čoskoro pretavím do prítomnosti v svetovej crew CREATION GLOBAL. Nemusíte držať palce – ja to dám 😀

© Barbara Kollárová

PS: Všetko to, čo tu zažívame je začiatok éry CHICAGO FOOTWORKU v Európe a vlastne po celom svete. Čoraz viac sa ukazujú prvky tohto tanca v hiphop-ových či house-ových battloch. Presakuje to na povrch. Ak máte chuť stať sa prvou generáciou v Európe, teraz je ten správny čas. Ja už som túto cestu začal a čakám na niekoho, s kým to budem zdieľať. Jeden sa už našiel – Viktor Kuzl  zo spišskonovoveskej BDSKrew. Hľadáme ďalších, lebo spolu je to lepšie! Dajte o sebe vedieť rýchlonožci. Čakám na Vaše správy.

Bonvojáž !!


Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk