Vo štvrtok, 15. marca zavítala do bratislavskej tanečnej školy japonská tanečníčka Kyoka. Svojou energiou a nasadením rozprúdila a nabudila všetkých vyše 60 návštevníkov jej workshopov. Ukázala nám inú sféru vnímania tanca, hudby a pohybov tela. Oba workshopy odštartovala dlhou a náročnou rozcvičkou kde zopakovala pár základných krokov a otestovala našu kondíciu. Prvý workshop bol zameraný viac na groove, basic kroky v rôznych variáciách, zatiaľ čo počas druhého tanečníkov naučila choreografiu na rýchlejšiu, pre mnohých netypickú hudbu. Keď som sa dozvedela, že Kyoka príde do Bratislavy, bola som naozaj nadšená, pretože ona ako tanečníčka je pre mňa veľmi výnimočná, a páči sa mi jej štýl, ktorý sa odlišuje od mnoho európskych tanečníkov. Som teda veľmi rada, že som mala možnosť sa jej spýtať na pár otázok, a s výsledkom nášho rozhovoru by som sa s vami rada podelila.

Ahoj Kyoka, na začiatok nám prosím, povedz niečo o sebe, kedy si začala tancovať a čo ťa k tomu inšpirovalo, viedlo?

  • Ahoj, volám sa Kyoka, som z Japonska a reprezentujem Rushball Crew. Tancujem hip hop a teraz pôsobím pod značkou Redbull. S tancom som začala keď som mala 8 rokov, takže vlastne tancujem už 13 rokov. Pred tým ako som začala tancovať som robila japonské karate, ale nikdy sa mi nepodarilo vyhrať, a preto som s karate skončila a hľadala som, čo by bolo pre mňa lepšie, čo by mi viac išlo, a vybrala som si tanec. 

 

Je štýl tanca v Japonsku rovnaký ako v Európe? Ak nie, v čom sa líši?

  • Myslím si, že štýl tanca v Európe je veľmi odlišný. V Európe sa tancuje viac newstyle, no v Japonsku stále pretrváva oldschool.

 

Čo si myslíš o tanečnej komunite v Japonsku? Vnímaš, že tam komunita je? Ako sa ľudia v tej komunite správajú, čo pre komunitu robia?

  • Každý víkend máme nejakú súťaž, battle alebo choreo. Teraz, viac a viac detí tancuje na veľmi vysokej úrovni. Japonské tanečné komunity nie sú veľmi veľké, ale každým rokom sa zväčšujú, práve kvôli novej silnej generácií tanečníkov.

 

Si svetoznáma tanečníčka. Kedy, alebo vďaka čomu si myslíš, že si sa stala “známou”?

  • Nikdy som nerozmýšlala nad tým, že sa chcem stať známou, iba som tancovala, chodila na battle, akcie, vycestovala som do Európy. Niekedy je dôležitý aj instagram a facebook, myslím si však, že komunikácia je dôležitejšia, aj keď nehovorím dobre po anglicky, komunikujem pomocou tanca. Som hablivá rozprávať, radšej komunikujem tancom :D.

 

Čo ťa inšpipruje keď vytváraš choreografiu?  

  • Mojou inšpiráciou sú vždy filmy, rada ich pozerám a inšpirujem sa nimi.

 

Kde hľadáš novú hudbu, a aká hudba je tvoja najobľúbenejšia?

  • Môj obľúbený DJ je Bj Piggo, vždy používam jeho hudbu keď učím. Hľadám hudbu na soundcloude, apple music a spotify.

 

Používaš nejaké koncepty alebo metódy na tréning?

  •   Nemám žiadne koncepty, ale vždy, na každom tréningu si prechádzam foundation kroky a izolácie.

 

Čo si myslíš o Európskych tanečníkoch?  

  • Voči Európskym tanečníkom mám veľký rešpekt, lebo sú viac otvorení, odvážni. Japonskí tanečníci sú veľmi uzavretí a hanblivý.

 

Vedela si o Slovensku predtým, ako ťa sem pozvali?

  • Nie, nevedela som. Som tu po prvý krát, a to len na dva dni, takže Slovensko ani poriadne nespoznám.

 

Máš nejaké plány do budúcna?  

  • Teraz nemám žiadne plány. Kedysi som mala ciele do budúcna, ale rozmýšlala som tak vela nad budúcnosťou, že som stále len tvrdo trénovala každý deň, a moje telo si to vždy odnieslo. Mala som rada tanec ale neuvedomovala som si, že moje telo nevládze. Mala som zdravotné problémy, kôli ktorým som nemohla 5 mesiacov tancovať, takže teraz si už len užívam tanec a nad ničím nerozmýšlam.

 

Ako už vieme, workshopy s Kyokou boli organizované v tanečnej škole Neytiri, pod vedením Niky Lehockej, avšak s organizáciou jej tentokrát pomáhal Bj Piggo. Spýtala som sa oboch pár otázok, pomocou ktorých nám môžu priblížiť zákulisie celej akcie.

Prečo ste sa rozhodli zavolať na Slovensko práve Kyoku, v čom je pre vás výnimočná a ako reagovala keď ste ju oslovili?

Nika:

  • Kyoka patrí medzi mojich najviac obľúbených tanečníkov, už dlhé roky ju sledujem a veľmi sa mi páči jej štýl. Raz som Piggovi povedala, že je môj sen zavolať Kyoku k nám do Neytiri a on mi na to povedal: “Veď teraz bude v EÚ”, tak som ho poprosila, nech mi skúsi zistiť, či by to bolo možné. A bolo. A ja som sa maximálne potešila. To ako zareagovala neviem :D, to vie Piggo, pretože to on s ňou o všetkom komunikoval pretože sa poznajú .

 

Piggo:

  • Presne ako píše Nika, raz mi povedala, že by niekedy chcela priniesť Kyoku, a náhodou to tak vyšlo, že práve bola v Európe, tak som jej napísal a po pár dňoch dohadovačiek s ostatnými organizátormi sme našli termín a bookli ju. Veľmi sa tešila, aj keď je to ťažšie spozorovať keďže nehovorí plynule anglicky. Tešila sa hlavne, že navštívi novú krajinu a spozná trošku scénu. 

 

Čím sa podľa Vás odlišuje ona, a všeobecne tanečníci z Japonska od Európskych tanečníkov?

 

Nika:

  • Kyoka má pre mňa prekrásny prirodzený pohyb. Cíti hudbu, cíti hip hop, a to ma na tom baví. Keď sa na ňu pozeráš ako tancuje, chceš tancovať s ňou. Má pozitívny vibe, je mini žieňa, ktoré sa hýbe ako pierko a zároveň vie byť veľký gangster. Mňa veľmi jej pohyb fascinuje, ale je to len môj skromný názor. 

 

Piggo:

  • Tanečníci z Japonska majú tendenciu všetko naštudovať do poslednej informácie, a preto sú momentálne, ale aj do budúcnosti veľmi dôležitý pre hiphop. Všetci majú napríklad základy social dances, a k tomu keď pridáme ich disciplínu a rešpekt, získame veľmi silných jedincov, ktorí udržiavajú takú tú autentickosť hiphopu nažive. A to je presne aj Kyoka pre mňa, jej surový štýl hiphopu je krásny.

 

Aké boli reakcie okolia, keď ste im oznámili, že príde Kyoka?

 

Nika:

  • Keď sme to oznámili, tak mi samozrejme hrozne veľa tanečníkov písalo, že sa veľmi tešia, čo mňa potešilo ešte viac. J Spustili sme registráciu, ktorá sa ozaj rýchlo zaplnila, Teším sa z toho a verím, že sa nám sem takýchto ľudí podarí pozvať ešte veľa krát. 

 

Piggo:

  • Z toho čo sa ku mne dostalo, veľmi pozitívny. Ako vraví Nika, workshopy boli veľmi rýchlo plné a záujem bol aj potom, takže určite ju ľudia poznajú a páči sa im tiež. Som veľmi rád, že sa Nika rozhodla práve pre ňu. Kyoka je veľmi príjemný človek, nemá žiadne maniere, je s ňou sranda a má rada morské plody a puzzle :D.

 

 

Na záver by som sa chcela za celú tanečnú scénu poďakovať Nike a Piggovi za to, že dali dokopy tieto workshopy a umožnili nám, tanečníkom, naučiť sa niečo nové, iné ako to, na čo sme zvyknutí, a stretnúť sa s Kyokou, ktorá je pre mnohých inšpiráciou.

Všetky fotky z workshopu nájdeš na tu.


Katarína Ostatníková (Katka) – Facebook

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk