Social dancing je ako samostatne žijúci živočích vo svete tanca. Neustále sa vyvíja a adaptuje podľa prostredia a evolúcie hudby. Je veľmi autentický a životaschopný vo všakovakých kriminálnych a nekriminálnych prostrediach, zároveň absolútne neregulovateľný. Stmeľuje komunitu v radosti a zábave.

Vtiahne ma do energicky zdieľaného vibu a pocitu synchronicity s okolím, do jednoduchej radosti. Jeho charakter je vždy vytváraný dobou a komunitou. Akonáhle si začnete spájať informácie ohľadom tancov, hudby a prostredia, vytvorí sa vám 5000 puzzle obrázok plný detailov. Častokrát si však ten jeden puzzle kúsok vezmeme a považujeme ho za niečo úplné bez širšieho kontextu – a keď chýba kontext, tak je to ako kinder vajíčko bez hračky. Čokoláda vás zasýti, ale nerozumiete, prečo je to vajíčko duté a nič v ňom nie je.

Nazrime preto skrz tanečné kroky k rôznym príbehom a kultúre hip hopovej scény južných štátov USA – ku kraju sveta, ktorý je častokrát zabudnutý v našom bádaní. 

Juh USA nebol vždy veľmi hostinný pre Afro-Americkú komunitu, segregovanú od bežných privilégií. Prirodzene sa tu tvorila kriminalita, ktorá poskytovala zázemie ľuďom bez práce, rodičov či domova. Tanec a hudba priniesli svetlo do lokálneho života, kde pohyby vytvorené na parkovisku s kamošmi prerazili rýchlosťou svetla napríklad do najkultovejšieho videoklipu Childisha Gambina.

Juh USA prezývaný ako aj Dirty South (Miami, Atlanta, Memphis a Texas) – je charakteristický svojou hudobnou tvorbou tým, že produkuje skladby, ktoré spopularizujú tanec. Aj napriek tomu, že je skladba primitívna/jednoduchšia, ostane nezabudnutá – a to je veľké majstrovstvo. V rámci svojho prieskumu som našla mnoho zmienok o rôznych ATL tancoch, no o nie všetkých sa mi podarili dopátrať informácie, preto ich v závere len spomeniem. 

Článok rozdelíme do troch epizód

  1. Early Age (90s)
  2. Crunk and Snap music Era (00s)
  3. Social Media dances (2010s)

 

ATLANTA, GEORGIA

Atlanta je hlavným mestom štátu Georgia, US. Prezývajú ju aj “Black capital of America” alebo “The black mecca of the south”. Bola centrom hnutia propagácie základných ľudských práv a slobôd v 60.tych rokoch vo vzťahu k rasovej nerovnosti a takisto bola rodiskom nositeľa Nobelovej ceny,  Dr. Martina Luther Kinga, Jr..

Atlanta vynikala a bola svojho času pokroková v boji s rasovou diskrimináciou nenásilným spôsobom. Mala Afro-Amerického starostu mesta a takisto veľký počet Afro-Američanov vo vyšších úradných pozíciach od roku 1972 – čo nebolo úplne bežné pre štáty US. Bola vyhlásená za “chocolate city” Georgom Clintonom a parlamentom v 70.tych rokoch.

Migrácia komunít z rôznych štátov USA do Georgia vytvorila rozmanité zloženie komunity, pokrokovosť v rasovej nerovnosti sa zapríčinila o unikátne privilegizované prostredie, čo neskôr vyústilo v kultúrne zázemie a silnú autenticitu vo vytváraní hudby či tancov.

Z Atlanty pochádzajú hudobní umelci ako TLC, Kris Kross, Goodie Mob, Arrested Development, Outkast, Ludacris, Toni Braxton, India.Arie,  T.I., Usher, Lil John, Janelle Monáe, Migos, Future, Gucci Mane, Lil Yachty, etc..

The Yeek (80s) /Atlanta

Bolo to obdobie 80-tych rokov, kedy breaking a funk styles zažívali svoj komerčný vrchol, Breakin a Beat Street prerazili do kín, a do Atlanty sa presťahovalo mnoho New-Yorkčanov. Atlantské školy a telocvične boli preplnené začínajúcimi breakermi a neexistovala žiadna veľká diverzita. Keď postupne vyprchával breakinový a funk hype, okolo roku 1986 sa začal objavovať nový tanečný štýl – Yeek dancing.

Yeek je pokrik, ktorý skupina tanečníkov kričala na štvrtú výraznú dobu v ich routine, alebo na finálnu pózu. Tancoval sa na rýchlu-energickú hudbu s rýchlym bpm a jeho vývoj veľmi rapidne progresoval. Yeek bol tanečným štýlom mladých stredoškolákov, ktorí si zakladali skupiny, ako Stray Cats, InXS, TooCrucial, Atlanta Party Rockers. 

Prečítaj si viac:

https://www.tapatalk.com/groups/mrwiggleshiphop/atlanta-dance-history-1988-to-1993-t1490.html

 

 

Da Butt (1988), Experience Unlimited /Washington DC

Aj keď hudobná skupina nespadá svojou tvorbou a alokáciou pod Dirty South, klip k tomuto tancu bol natočený na Morehouse College v Atlante, počas natáčania filmu School Daze. Tanec si získal veľkú obľubu kvôli svojej jednoduchosti a zábavnosti. Vznikol v dobe, keď fungoval ešte FreakNik, outdoorová session, kde sa tancovalo, hrala hudba a ľudia z rôznych štátov US prichádzali, aby nezmeškali legendárny jam na parkovisku. Dokument o FreakNik prikladám na konci článku.

 

 

Do The Bart (1990), 2 Live Crew /Miami

Pomenovaný podľá slávnej cartoon-postavičky z The Simpsons, inšpirovaný epizódou, v ktorej Bart Simpson tancoval tanec nazvaný “Bartman”. Veľmi dobre známy a ľahko zapamätateľný tanec. 2 Live Crew naspievala inštruktážny single – Do the Bart. Tanec môžete vidieť v klipe od TLC – What About Your Friends. Takisto môžete pocítiť Strip clubovú kultúru Miami, ktorá sa veľa penetrovala do vizuálov. 

 

Tootsee Roll (1994), 69 Boyz, Orlando/Miami

The Butterfly? Uh-uh, that’s old!

Let me see the Tootsee Roll!

“1994 bol rokom veľkých hudobných míľnikov: Nas vydal Illmatic, Kurta Cobaina našli mŕtveho s guľkou v hlave, Aaliyah, Brandy a Usher vydali svoje prvé debutové albumy a hudobná skupina z Floridy vydala jeden z najväčších letných hitov tej doby, pomenovaných po populárnej cukrovinke – Tootsee roll.”

Tootsee Roll je skladba od rapovej skupiny 69 Boyz, vydaná ako prvý singel z ich debutového albumu 199Quad. Tanečný pohyb je veľmi podobný pohybu Butterfly – ktorý zažíval svoj vrchol popularity v 92 na Jamajke. Skladba je inštruktážna a navádza vás, aby ste jednoduchými pohybmi nasledovali inštrukcie a zabávali sa.

 

 

Bankhead Bounce (1995), Diamond ft. D-Roc /Atlanta

Bankhead bola kedysi drsná a nebezpečná štvrť Atlanty – miesto, kam by ste turistikovať rozhodne nešli. A práve tu sa zrodil jeden z najsignifikantnejších atlantských tancov – BANKHEAD BOUNCE. Bankhead bounce dokázal z tohto kriminálneho prostredia spraviť prostredie komunitu povznášajúce, tancujúce a zabávajúce sa – 18 ročný producent Diamond a nováčik v rappe D-Roc nahrali tanečný hit-song, ktorý sa rozšíril Amerikou rýchlosťou svetla. Tanečný pohyb spočíva v bouncovaní ramien v rôznych variaciach.

Spopularizoval ho najmä Michael Jackson, ktorý ho zatancoval spolu s tanečníkmi na MTV Music Video Awards v 1995. Takisto sa objavil aj vo videoklipoch TLC – Waterfalls.

 

The Rag Top (1997), GA Girlz /Georgia

Rag Top je tanec, ktorý je ťažko opísateľný samotnými ľuďmi, žijúcimi v tomto období. Je to súbor pohybov, ktorý sa tancoval na rýchle bpm, konkrétne skladby od G.A. Girlz.

Pretočte video na 05:36.

 

Ostatné zmienky o tancoch bez materiálu:

  • Tweaking
  • The Muscle

 

Atlanta Jams TV Show je televízna relácia, v ktorej chcel byť každý stredoškolák. Predstavovala hudobných nováčikov a zároveň vyobrazovala vtedajšie komerčné Atlantské tance.

Atlanta FreakNik documentary


Barbora Žišková (Beshiu) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk