Jednou zo súčastí života väčšiny umelcov je aj odprezentovanie seba samého, respektíve vytvoreného diela, hodného uzretia svetla sveta. Každé umenie si našlo vlastnú podobu. S pokročilou dobou dobre vieme, že hranice kreativity sa dennodenne posúvajú v každom smere a umelci si vyberajú rôzne, aj menej klasické, formy podania ich výtvorov.

Čo sa týka tanečného sveta možností máme viac ako dosť.  Všetko to začína v tréningovom procese, či už samostatnom alebo na lekciách. Počas vedenej hodiny ukážeme ako sme na tom, či sa vieme chytiť na opakovanie po lektorovi, poprípade vytvoriť niečo vlastné, freestylovať.

Príde mi dôležité uvedomiť si, že základným nástrojom tanečníka je telo. Umenie je vytvárané nami jednotlivo, v zoskupeniach alebo tanečných školách. Tanec vieme uskutočniť snáď všade, kde nám to príde vhodné. Hudba je pre nás ako plátno pre maliara. Každým pohybom kreslíme z našej maľby viac a viac. Niekedy minimalisticky, niekedy farebnejšie, niekedy čarbeme len tak.  

Ďalšou obľúbenou (u niekoho viac, u niekoho menej) formou prezentácie sú, aj pre verejnosť známe, vystúpenia, či súťaže. V tomto aspekte sa zvyčajne jedná o zosúladenie pohybov viacerých osôb tak, aby to splnilo cieľ pre oko publika, poroty. Častokrát je nevyhnutné použitie kostýmov, ktoré dotvárajú celkový dojem z diela.

Okrem klasických pódiových súťaží tu máme battle. Nie každý freestylový tanečník sa na túto cestu dá. Niektorí svoje zdatnosti ukazujú lokálne, iní na svetovej úrovni, ktorú celoplošne pilne sleduje naša komunita.

Aj tanec je online. V dnešnej dobe sa vďaka možnosti zdieľania šíria informácie najrýchlejšie po sociálnych sieťach. Prezentácia tanečníka funguje samozrejme aj tu. V postoch môžeme vidieť rôzne amatérske i profesionálne videá, alebo fotky zaujímavých tanečných póz, napríklad baletných alebo krkolomné freezy od breakerov. Umelci pohybu sa zviditeľňujú v mnohých hudobných klipoch, projektoch alebo how to do videách.

V neposlednom rade je čas rozobrať JAM. Ďakujem všetkým, ktorí dotazník vyplnili. 9 otázok zodpovedalo 68 ľudí! A tu je výsledok :

JAM je taktiež jednou z foriem prezentovania a myslím si, že v našom okolí čoraz obľúbenejšou. Je veľkou súčasťou kultúry. Okrem tanečného existuje aj hudobný, či kombinovaný. Počas diania prežíva  každý tanečník veci osobne. Niekedy je JAM o absolútnej hĺbke seba samého, inokedy funguje prepojenie medzi všetkými. Z môjho pohľadu je to zakaždým jedinečné a z JAMov odchádzam plná pocitov, po ktoré sa opäť rada vrátim.

 

Prvú otázku považujem za základnú – Čo pre teba znamená JAM / prečo chodíš JAMovať ?

Časopriestor, kde chodia ľudia, s podobným životným štýlom, s cieľom vypnúť zo sveta stereotypov. Forma zábavy, zdieľania, príležitosť tancovať bez bojovného pocitu. Komunikácia, plná výmen informácií, ktorá častokrát funguje aj bez slov. Veľa z nás navštevuje JAMy kvôli inšpirácií, prekonaniu strachu, hanbenia sa. Taktiež je vhodný pre zlepšenie a získanie istoty pred battlom. JAM spája.

V druhej otázke ma zaujímala pravidelnosť zúčastňovania sa. Odpovede boli viac ako individuálne. Zhodnotila by som to tak, že ak sa chceš zapájať na týchto stretnutiach, obetuješ tomu poväčšine všetok voľný čas. Rovnako to funguje aj s dĺžkou trvania jedného JAMu. Niekedy nám stačí hodinka, inokedy nám je celý deň málo. Záleží aj od toho ako sú pre tanečníka JAMy dostupné a či ich má s kým mať.

O hudbe by vedel každý povedať to svoje. Počas JAMu je to základ na ktorom staviame. Preto ma zaujímalo Aký typ hudby ti na JAMe vyhovuje ?

Niekedy si nenavyberáme a tancujeme na to, čo človek, ktorý sa ako prvý „napojil“, hrá. To môže byť dobrá výzva a znovu ďalší posun. Väčšina odpovedala za pomalší hiphop s nie príliš veľa zvukmi, no na druhej strane je v obľube aj battlová hudba. Štýlovo to bol najviac spomínaný hiphop, house a funk/breakbeat. Osobne mi viac vyhovuje mixtape, ktorý plynule hrá ako prepínanie pesničky za pesničkou, čo môže byť zbytočne rušivé. Občas začíname s chillovou hudbou, ktorú ku koncu JAMu hypneme na niečo rýchle, kde v krátkych intervaloch striedame demá, čím sa úplne rozbijeme. Okrem toho je veľkou výhodou, keď si môžete dovoliť jamovať s DJ-om, ktorý sa o ten správny zvuk postará.

Čo pre teba vytvára správnu atmosféru na JAMe ?

My. Snáď nie je lepší pocit ako byť s tými správnymi ľuďmi, na správnom mieste a zdieľať rovnakú vlnu pocitov. Základom je vzájomná podpora, rešpekt, vnímanie jeden druhého, byť počas celej doby „in“. Nebáť sa zatlieskať, čím zvyšujeme náladu a preukazujeme, že prezentácia tanečníka v kruhu sa nám páči. Celú atmosféru vie doladiť priestor a tlmené svetlo, ktoré v nás vyvoláva pokoj. Podľa odpovedí v dotazníku nám viac vyhovuje väčší počet ľudí, ktorí prinášajú pozitívnu energiu.

V nasledujúcej otázke hľadám odpoveď, či máme stres JAMovať s hocikým, ak áno, prečo?

Sama dobre viem aké boli moje začiatky a čo všetko sa mi pred, počas aj po JAMe mlelo v hlave. Stále som sa toho úplne nezbavila. 18 ľudí odpovedalo jednoznačne nie, u niektorých je to namiesto stresu hanbenie sa alebo strach z nepodania dostatočného výkonu. Byť nováčikom vo svete skúsených vie mať tiež vplyv na to, čo vnútorne prežívame. Častokrát vidíme u ľudí strach z neprijatia medzi ostrieľané mená. Na konci je to práve naopak a človek odchádza spokojný, že JAMoval s ľuďmi, ktorí sú napríklad jeho vzorom. Občas si sami v hlave vytvoríme bariéru pre ktorú sa neodvážime vstúpiť do diania. Sústredené pohľady na to, čo robíme niekto môže brať aj ako súdenie, ktoré opäť vyvoláva trému a stres. Ako už bolo spomínané JAM spája, preto si myslím, že treba byť naklonený celému priebehu a nerobiť si starosti, pretože zrejme neexistujú. Akonáhle si v hlave odstránime všetky negatíva vzniká otvorený priestor na kreativitu a väčšiu pohodu.

Vnímaš nejaký svoj tanečný progres v spojení s JAMovaním ?

53 odpovedí je za jasné áno. Tak, asi na tom niečo bude. Telu aj mysli dávame signály, že môžeme viac experimentovať. Veľký posun vnímajú tanečníci kvôli tomu, že vycestovali do iných krajín, kde prišli na nové spôsoby a mohli si z nich zobrať príklad. Okrem toho si vás postupne tanečníci zapamätajú, čo môže byť taktiež dobrý spôsob byť uvoľnenejší, napríklad aj v battli.

Je nejaká konkrétnosť, ktorá ti počas JAMovania vadí / vie ťa rozrušiť?

Aj keď sa našli odpovede, že nie je nič konkrétne, čo by nám vadilo alebo rozrušovalo nás, padlo veľa názorov poukazujúcich, čo nám vie JAM znepríjemniť. Nesústredenosť, odbiehanie ku telefónu, ignorovanie od druhých, vstupovanie do tanečného dema, dlhé čakanie. Pri vyššom počte ľudí by som zvolila viac kruhov, aby sa každý dostatočne prestriedal. Existuje veľa systémov na uplatnenie, aby tanečníci odišli spokojní. Taktiež sú medzi nami „nútiči“, čo doslova hádžu druhých do vstupov, keď to necítia. Je dobré niekoho nakopnúť, avšak niekedy to môže mať opačný efekt. Ak cítite, že to nefunguje je dobré povedať, čo sa dá zlepšiť, aby ďalší JAM nedopadol rovnako.
Vhodné pravidlo – Nerob to, čo nechceš, aby ti robili ostatní.

V poslednej otázke som chcela zistiť Ako sme na tom s konceptami počas JAMovania?

Zhodli sa všetci. Koncepty sú prospešné a obľúbené, nikomu nevadia. Pomáhajú nám rozvíjať kreativitu a tým posúvať svoj tanec na iný level. Často vedia pomôcť, keď netušíme, čo tancovať ďalej. Veľa tanečníkov si ich zadáva pred každým vstupom, čím vzniká možnosť zatancovať nasledujúce demo inak. Niekedy sú na JAMe nachystané papieriky, ktoré si postupne zúčastnení ťahajú, a teda koncepty sú spoločné. Nemusíte si určiť len izolácie, rozdelenie častí tela. Koncept môže byť všetko. Od zvierat, cez predmety, príslovia, rôzne prídavné mená. Počas konceptu vieš rozpovedať príbeh, takže tvoj vstup bude mať úvod, jadro a záver.


A k ukončeniu zanechávam odkazy, ktoré ste v dotazníku nechali, od nás pre nás ?:

* tak ja jen na zaver, ze tanec je laska, tancujte, sharujte❤️
* Vďaka pár ľuďom, s ktorými chodím v poslednom čase jammovať som sa opäť zaľúbila do tanca 🙂
* Jamovanie je krásna spojitosť voľnosti , tanca , pohybu a vymieňania si skúseností medzi tanečníkmi na akomkoľvek mieste 🙂
* JAM je pre všetkých, ktorí majú radi tanec, aj pre začiatočníkov. Keď prekonáš prvotný strach, budeš rásť raketovou rýchlosťou. Stojí to za to 🙂
* Toto leto som mala šancu jamovať v inej krajine a bola som v šoku, že na tanečnom jame boli bboys, hip hoperi, contemporary tanečníci, steperi, lindy hopperi, krumperi, .. Bol to rozhodne zážitok sharovať s takouto rôznorodosťou. U nás sa väčšinou všetci skupinkujú, ale podľa mňa by bolo skvelé keby tanečníci všetkých štýlov spolu jamujú.
* Jam je dulezita vec, jam tanecniky sblizuje, seznamuje. Dodava ti ten spravnej feeling, muzes behem nej implementovat svoje nove pohyby a je to obrovska legrace ☺️
* Tanec je boží
* hlavne sa nehanbite, jam je o vlastnom zdokonaleni, nie je to sutaz 🙂
* Skvele strávený čas.
* Lektori by mali viesť svoje deti aj touto cestou nielen formáciami
* Keep it
* Chtělo by to aby se Československa tamecni scéna vic podporovala a chodila na ty akce co nejvic muze
* Jam je rovnako dôležitý ako tancovať sám, battliť a učiť.
* Milujem hudbu, milujem tanec , stratávajme sa v tanci bez vzájomnej závislý a zášte , bez predsudkov a hanby. Nech nás tanec napĺňa a teší . Vidíme sa na parkete , mier a lásku
* Tanec vznikol medzi ľuďmi a na to by sa nemalo zabudnúť . Sharing is caring right?
* Kultura


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk