V lete 2018 som bol súčasťou krásneho projektu YOUTH IS THE FUTURE, ktorý bol pod krídlami hip-hopového festivalu THE LEGITS BLAST v Banskej Bystrici. Tento projekt má za úlohu venovať sa podpore mládeže a poukázať na dôležitosť voľnočasových aktivít, akou je napríklad aj tanec. V rámci YOUTH IS THE FUTURE sme diskutovali s umelcami z krajín Višegrádskej štvorky na tému ” Prečo je tanec pre deti prínosom ?”. Medzi diskutujúcimi bola aj maďarská tanečná legenda – BBOY REN, ktorý túto tému hĺbavo a konštruktívne rozdrobil na márne kúsky. A nakoľko sa mi jeho výpoveď extrémne páčila, prinášam Vám ju v písanej forme 🙂 .



” Tanec sa nachádza na úzkom rozhraní medzi umením a športom. O výhodách športu pre deti je počuť skoro stále, ale je pre deti dobré aj umenie? Ktoré zo schopností, ktoré sa naučí pomocou umenia, môže Vaše dieťa použiť v normálnom živote?

Kreativita: Väčšina ľudí kreativitu v tanci chápe len ako milé vymýšľanie nových krokov. Pravdou je, že kreatívni ľudia dokážu riešiť problémy oveľa rýchlejšie ako ich nekreatívni rovesníci. Takže kreativita prirodzene pramení do schopnosti riešiť problémy každodenného života. Ukazuje deťom nové perspektívy, z ktorých sa dokážu na problém pozrieť. Analyzovať ho, a nakoniec aj vyriešiť. 

Analytické myslenie: Väčšina tanečníkov svoje pohyby analyzuje a zlepšuje na základe toho, čo sa už naučili. V dokonalom prípade to robia aj po workshop-e alebo keď sú inšpirovaní iným štýlom, krokom alebo konceptom.

Sebaohodnotenie: Z každého battle-u vzíde víťaz a porazený. Ak má vaše dieťa kvalitného mentora, ten mu povie, akú spravilo chybu a čo má zlepšiť. Ak niekoho takého nemajú, táto úloha ostáva na nich. Pokiaľ dieťa nedokáže svoj výkon ohodnotiť, stane sa z neho zatrpknutý smutný tanečník, ktorý si myslí, že porotcovia sú idioti a spolu s ním aj všetci ostatní. Pokiaľ sa však dieťa naučí hodnotiť svoje kroky a pohyby, je schopné sa bez akejkoľvek pomoci ďalej zlepšovať a posúvať. Zhodnotenie seba vedie ku zdokonaľovaniu seba.

Univerzálny jazyk: Tanec je univerzálny jazyk, no ja si dovolím ísť o krok ďalej a povedať, že tanec je univerzálny jazyk, v ktorom nemôžeš klamať. Pohyby neklamú. Dieťa buď má pohyb alebo nemá. To je všetko. Pomocou tanca sa tiež môžeš spojiť s ľuďmi, ktorých jazyku absolútne nerozumieš, čo je FAKT ŠIALENÉ.

Freestyle (improvizácia): Toto je hip-hopu vlastné! Nie mnoho kultúr, okrem hip-hopu, má takúto stránku. Je to v podstate umenie rozmýšľať a konať rýchlejšie, len aby sme sa stali súčasťou daného momentu. Najbláznivejšie momenty na tanečných akciách vznikajú práve vtedy, keď tanečník vytvorí niečo nové pred očami publika. Niečo krehké a jedinečné. Niečo, čo by sa nestalo keby je tanečník o jeden centimeter ďalej alebo to spraví o sekundu neskôr. To, ako reagujeme na tieto momenty, je prirodzene v nás. Vytvoriť z ničoho niečo. To bolo motto breaking-u na začiatku. A presne to sa deje, keď freestyle-er jazdí na vlnách hudby ako surfer. Výsledkom freestyle-u sú rýchle reakcie a rýchle myslenie. Je to tiež dobré cvičenie, v ktorom sa trénuje štiepenie pozornosti. Robiť niečo a zároveň myslieť o niekoľko krokov vopred.

Sebavyjadrenie / uvoľnenie stresu: Veľa detí s umeleckým nadaním sa potrebuje nejakým spôsobom vyjadriť. Tanec im poskytuje miesto, kde sa môžu prejaviť. Na druhú stranu, pokiaľ sú vystresovaní puberťáci, môžu počas battle-ov „vypustiť paru“. Tanec im poskytuje miesto, kde sa môžu vybúriť bez toho, aby zranili seba alebo niekoho iného.

Ďalšie pozitíva tanca: socializovanie sa, cestovanie, zárobok (na ulici, súťaže, divadlo, workshopy, porotcovanie, kempy, školy, atď.), učenie sa novým veciam, učí nás nezaspať na vavrínoch (ďalšia generácia sa stále zlepšuje, nové techniky, nová hudba, nové trendy), drží nás pri zemi (dokáže ťa poraziť aj 8 ročné dieťa), atď. „

Youth is the Future 2018

The purpose of Youth is the Future project is to gather and connect kids & young generation on a local and international level. Thru elements of Hip Hop we aimed to educate attendees about the culture and community. Thanks?? to all the teachers and everybody who supported this amazing project❤️ Check out ⤵️ our talented youth at ? The Legits Blast ?Festival 2018

Uverejnil používateľ The Legits Blast Štvrtok 18. októbra 2018

Toto bolo zopár vecí, ktoré BBOY REN spísal, Miši Zoller alias Krishpin preložil a ja som to spracoval do článku.
Myslím si, že často si dospeláci neuvedomujú, že tanec môže byť prínosný pre dieťa nie len z fyzickej, ale aj psychickej či spoločenskej stránky. Nech teda tento text slúži ako impulz na zamyslenie sa a otvorenie myšlienkových pochodov, či otvorenú debatu.
BUDEM RÁD, AK SA TAK STANE … A MOJA MISIA BUDE ÚSPEŠNÁ

S lásočkou
OTEC MIREC


Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk