V Apríli minulého roku 2018 vznikol zaujímavý priestor pre všetkých streetových tanečníkov pod menom FLEK v Košiciach. Môžeme povedať, že je to prvá platforma svojho druhu na Východnom Slovensku, ktorá má v prvom rade tanečníkov spájať a posúvať ich tanec vpred.

Čo sa dozviete o FLEKU v tomto článku?

  • Myšlienka FLEKU
  • Iniciátori
  • Prečo vznikol
  • Akým činnostiam sa FLEK venuje
  • Miesto jeho pôsobenia
  • Plány do budúcnosti
  • Ako vnímajú Flek tanečníci
  • Sme otvorení spolupráci

Myšlienka FLEKU a čo to vlastne je

FLEK je svojou najhlbšou a základnou podstatou neutrálna pôda, resp. cesta s víziou sceliť tanečnú streetdance komunitu v Košiciach a taktiež na východnom Slovensku. Dáva predovšetkým priestor tanečníkom, ktorí majú záujem sa zlepšovať, umožňuje im zdieľať svoj tanec, postoj či názory a stretávať sa s ostatnými tanečníkmi tak, ako je to prirodzené pre našu Hip Hopovú Kultúru. Hlavným cieľom je spájať ľudí s rovnakou vášňou a láskou k našej kultúre a tak prispievať k jej rozvoju.

Freestyle Jam
foto: Facebook- Vymenniky

Iniciátori a.k.a. kto stojí za jeho vznikom

Domča “Modžo” Balajtyová

https://www.instagram.com/p/BnRvjrPgPF9/

„Street dance-u sa venujem už 13 rokov. Som tanečníčka a lektorka v štýloch House dance a Hip Hop a reprezentujem tanečnú školu D.S.Studio v Košiciach. Zaujíma ma celé dianie na tanečnej scéne a celkovo Hip Hopová Kultúra, v ktorej som si našla svoje miesto. Venujem sa predovšetkým Freestylu, a ten kto je Freestylový tanečník vie, že chodiť na Jamy je pre nás neoddeliteľnou súčasťou v našom rozvoji, no v Košiciach nebol taký priestor ako FLEK. Ako sa hovorí, keď nemáš príležitosti tak si ich vytvor a spolu s Milošom sme sa toho ujali. Po takmer ročnom fungovaní FLEKU a spätných reakcií tanečníkov môžem povedať, že to bol pozitívny krok vpred pre našu komunitu na Východe a oplatilo sa to urobiť. Taktiež sama na sebe cítim posun v tanci vďaka týmto jamom a zároveň mi dal FLEK nový dych do života aj tým, že môžem podporiť takouto cestou našu kultúru a tanečníkov, za čo som nesmierne vďačná. Som veľmi rada, že to tanečníci podporujú, prídu si zatrénovať alebo podporiť naše akcie. Pokiaľ to tanečníci budú chcieť, bude to fungovať.“

Miloš Cháb

https://www.instagram.com/p/BiAYHkwAja-/


Ako a prečo vznikol FLEK

Viacerí tanečníci sme sa rozprávali a dospeli sme k tomu, že nám chýba hlavne priestor, kde by sme sa mohli realizovať a stretávať pravidelne. Čo sa týka pravidelných otvorených Jamov, Open Classov, priestorov a pod. pre všetkých tanečníkov, nie len v rámci tanečných škôl pre ich členov, je to u nás slabšie. Na Západnom Slovensku či iných krajinách to tanečníci organizujú pravidelne a tak majú priestor stretávať sa. Na jednej strane tanečníci u nás na Východe na to zvyknutí veľmi nie sú,  no sme tu skupina ľudí, ktorým to chýba a dúfame že sa tomu postupne otvoria aj ďalší tanečníci. Niekto musel urobiť prvé kroky, a tak sme to s Milošom Chábom začali realizovať.

Freestyle Jam
foto: Tibor Czitó

Akým činnostiam sa FLEK venuje

Hlavnou činnosťou je organizovanie pravidelných Freestyle Jamov 2x do týždňa. Pre tanečníkov, ktorí sa zaoberajú freestylom – improvizáciou je silnou súčasťou sebarozvoja  Jam.  Je to koncept, v ktorom tanečníci tancujú v kruhu, pričom stále tancuje/freestyluje(improvizuje) jeden tanečník a ostatní ho sledujú. Je to hlavne o sebazdokonaľovaní v tanci. Tým, že sa navzájom odsledujeme vieme sa od seba učiť a dávať si spätnú väzbu – napríklad v čom má tanečník slabé a silné stránky, čo by mohol zlepšiť a inšpiruje sa ostatnými.

Ďalšou činnosťou je organizovanie zatiaľ malých tanečných akcií. FLEK má doposiaľ za sebou Workshopy rôznych tanečných štýlov s pozvanými lektormi a Jamy s DJ-om.

Workshop s Viktorom

Workshop s Casperom

https://www.instagram.com/p/BvyveyQAPv8/

Miesto pôsobenia Fleku

Tancujeme v priestoroch Výmenníkov, ktoré sú pod záštitou mesta Košice a slúžia výhradne na kultúrne účely pre rozvoj komunít. My sa realizujeme vo Výmenníku Brigádnická a tieto priestory poskytujú zadarmo, pokiaľ  sa za danú hodinu neplatí riadny poplatok. Je to obrovskou výhodou, pretože tak môžeme organizovať pravidelné Jamy zadarmo, poprípade iné akcie, ktoré uznáme za vhodné poskytnúť pre tanečníkov zdarma. My to robíme vo svojom voľnom čase dobrovoľne, pre seba a pre našu komunitu.

Plány do budúcnosti?

S Flekom sme veľmi otvorení, ideme na to pomaly a postupne. Nemáme veľké očakávania, zo začiatku sme skúšali, či sa na Jamy tanečníci vôbec chytia, aký bude záujem a neskôr prišlo aj na organizáciu iných tanečných akcií. Cieľom našej aktivity je sceliť tanečníkov na Východe a prispievať k rozvoju tanečnej scény. Východ má veľmi dobrých tanečníkov a cítime, že na tieto aktivity priestor je. Čo sa týka tanečných škôl, nie sme žiadna konkurencia ani tanečná škola. Sme neutrálny priestor, kde sa tanečníci môžu zlepšovať a pre tanečné školy je to len výhoda.

Ako vnímajú Flek tanečníci?

FLEK je jedinečné miesto už len z toho pohľadu, že tam je naozaj jedno koľko máš rokov, z akej crew/tanečnej školy si, či si žiak alebo lektor, proste tam prídeš a robíš to čo naozaj chceš robiť, tancuješ. Nie je to preto lebo teraz musím prísť na tréning, FLEK nieje tréning, FLEK je miesto na jam, konverzáciu a vzajomný rast. Osobne sa mi nedarí chodiť tak často ako by som chcel, ale vždy keď tam prídem je tam osobitá atmosféra a nechám sa strhnúť napr. aj na breakin a moja kreativita tým stúpa. Jednoducho miesto kde stopercentne platí: ”inspire and be inspired”.

Casp /EastFly crew

Milujem FLEK, je to miesto, kde rada chodím a s ostatnými zdieľam svoj tanec. Je to miesto, ktoré nám otvára možnosti zlepšovať sa navzájom. Je to miesto, ktoré mi dalo možnosť spoznať sa viac s Modžo, za čo som veľmi vďačná. Je to miesto, ktoré nám ponúka výborné workshopy s výbornými lektormi, ktoré si naplno užívam.

– Michaela “Mishena” Stašová/ Grimmy Family

FLEK je miesto kde si môžem zafreestylovať zo super ľuďmi. Veľmi ma baví atmosféra a otvorenosť medzi celou komunitou. Je to perfektný nápad pre freesylových tanečníkov aby sa navzájom hecovali a dávali ešte väčšie bomby. Jednoducho najlepší priestor.

– Matej Holeva/ EastFly crew

FLEK je úžasná príležitosť. Keďže tam chodia ľudia tancujúci rôzne streetové štýly je tam obrovská energia a vzájomná inšpirácia. Pozitívne vnímam aj výber hudby, ako B-boy si rád zatancujem na Housové či Hip Hopové skladby.

– Samuel Trojčák/ Kamikadze crew, D.S.Studio

Sme otvorení spolupráci

Cez FLEK môžete zorganizovať taktiež rôzne akcie (napríklad sa nám ozvala Čili a Krishpin, či u nás môžu zorganizovať Workshop). Samozrejme, do FLEKU privítame ďalších ľudí, ktorý by sa chceli angažovať organizačne s vedomím, že je to dobrovoľná činnosť. Skrátka, sme otvorení akejkoľvek spolupráci, pokiaľ to bude v rámci našich možností. Stačí sa nám ozvať na Facebooku alebo Instagrame nižšie. 🙂

Sledujte nás na sociálnych sieťach

FLEK

Email: flekkosice@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/flekkosice/

Instagram: https://www.instagram.com/flek.ke/?hl=sk

Domča Modžo

Facebook: https://www.facebook.com/domca.modzo.5

Instagram: https://www.instagram.com/domca_modzo/?hl=sk

Miloš Cháb

Facebook: https://www.facebook.com/milopelee

Instagram: https://www.instagram.com/milopele/?hl=sk


Dominika Balajtyová (Modžo) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk