V sobotu 11.1. prebehla v Bratislave akcia s názvom THE LOCKSPOT. Miroslav Balogh a.k.a. SPUNKEY vytvoril už po druhýkrát príležitosť na stretnutie lockerov z celého Slovenska a semienko jeho snahy padlo na úrodnú pôdu. Aké to bolo? To nám Spunkey prezradil v krátkom rozhovore.

foto: Spunkey

PREČO TI NAPADLO ZORGANIZOVAŤ LOCKSPOT?

” V prvom rade pre to aby lockeri chápali, že musia začať fungovať ako komunita. V tom sú spoločné záujmy najvzácnejšie. Keď som prišiel druhýkrát v živote do NYC, najkrajší pocit bol práve ten, že po dlhej dobe som stretol ludí, tanečníkov, s ktorými som niečo zažil, a že sme fungovali ako keby sme sa pravidelne stretávali. Komunita. Locking je štýl, v ktorom tanečníkov nie je milión, a musíme sa cítiť aj na diaľku aby sme vedeli, že to nie je márne, o čo viac, že je to krásne. Tak som chcel aby sa zoznámili ľudia, ktorí sa u nás lockingu venuju, aby sa znovu stretli. Taktiež tam ťaháme talentované deti, ktoré k Lockingu inklinujú nech si vytvoria púto k starším tanečníkom a nech odkukávajú:) Inšpiráciou k tomuto eventu mi je Rabbahov house meeting.”

ČO SA NA LOCKSPOTE DIALO A ČOBOLO HLAVNOU MYŠLIENKOU?

“Ráno sme sa stretli v Creative Movement štúdiu, pri dobrej hudbe sme sa zvítali, dali si kávu, a tešili sa že sa podarilo stretnúť sa. Prišli ľudia z Martina, Košíc, Galanty atď. Začali sme malými kruhmi, jammom aby sa ľudia ktorí sa nepoznajú zoznámili (tancom) a tí čo sa poznajú nech ukážu svoj progres. Nesilene, s dobrou náladou. Potom sme začali sharing practice. Neviem či sa to tak niekde robí, my sme si to vymysleli minulý rok na Lockspot 1. Nechcel som aby to bol môj workshop a ,,tlačil” som ľuďom do hlavy iba môj pohľad. Všetci starší skúsenejší tanečníci sa podelili s nejakým konceptom, štýlom, nápadom alebo technikou. Napr. ja som urobil rýchly prierez vocabulary, čiže krokov ktoré existujú, ich variantami a levelmi, Alex nas rozhýbal svojími grooves, Adam, Rebis a Otec Mirec ukázali nápady a feelingy. Potom sme si spolu dali zdravý obed a pri jedení sme pozerali naše obľúbené lockingové videá a bavili sme sa o nich. Keď nám to sadlo, dali sme si Soul Train a Cypher, ktroý sme si aj natočili aby nám ostal záznam z toho, kto bol, aký bol level, a ako vyzerá locking u nás:) Zrátali sme cenu za sálu, výrobu trička a obed, vydelili to počtom ľudí a to sme sa zložili, a tak sme za pár korún zažili perfektný deň.”

video: Spunkey

POVAŽUJEŠ DRUHÚ EDÍCIU LOCKSPOTu ZA ÚSPEŠNÚ?

“Samozrejme. Na lockingovej scéne som 10 rokov, a keď som začínal tak som tancoval tak s 3-4 ľuďmi. Dnes nás bolo vyše 20, a bol to najintezívnejší lockingový zážitok, aký som kedy na Slovensku mal. A o to ide, iný úspech neexistuje pri stretnutí, ako tešiť sa z neho:) Ešte mám za cieľ aby prišli niektorí lockeri, ktorí tancujú dlhšie a nepodarilo sa im prísť, a hlavne mám na mysli mojho broski Makitu z PD, ktorý mi dal meno. Je pre mňa povinnosť, aby tanečníkov ako je on poznali aj mladí, pretože to sú ľudia, ktorí tu udržovali locking v čase, keď nás bolo naozaj málo.”

ČO OD TOHO OČAKÁVAŠ?

“Od Lockspotu nečakám nič. Od lockerov áno:) Čakám, že budú makať, nebudú sa vyhovárať že nie sú príležitosti a informácie a budú to šíriť ďalej. Tak to vieme postaviť celé na nohy. A ešte čakám od T-Boya POPSPOT :)”

video: Spunkey

NA SLOVENSKU SÚ OKREM HIP HOPu VŠETKY POULIČNÉ ŠTÝLY TAKMER VYMRETÉ. AKO BY SA DALI PODĽA TEBA OŽIVIŤ?

“Ono to nie je len Slovensko. Na celom svete sa tancujú viac mladšie štýly, a veľmi do je naviazané na hudbu, ktorá je populárna. Ak sa ale niekto venuje štýlu, v ktorom je málo študentov a málo záujmu, je dôležité neprestávať a vymýšlať aktivity, aby to ľudia mali prečo robiť. Battles neexistovali ani keď locking vznikol, vyhovárať sa tak že nie sú lockingové battle a preto nie sú lockeri by bolo nemiestne. Ja napríklad učím lekciu Lockingu v Neytiri, a dva roky som sa trápil, že nás nie je viac ako 5, a niekedy som strácal chuť a energiu, mal som pocit že to nerastie. Dnes sú tie 4 študentky skvelé tanečníčky, a zrazu máme každú stredu taký minilockspot a všetok ten čas investovaný do toho sa vracia. Nie je to o kvantite ale kvalite. A začíname vidieť kvalitné ,,ovocie” Pozdravujem Rebis, Levandulu, Katku a Lexu B!”

ČO ŤA V LOCKINGu INŠPIRUJE?

“Milujem aj locking taký ako ho vytvorili OGs, takže The Lockers, Gogo Brothers, BeBop Crew sú mojou inšpiráciou aj v dnešnej dobe, a zároveň ma inšpirujú hudobní umelci. Starí funkeri, aj nový jazzisti alebo raperi, ktorí majú aj dnes esenciu funku. Obrovskou inšpiráciou ako adaptovať staré funkové pravidlá do dnešného sveta pre mňa je Flying Lotus, Kendrick Lamar, Robert Glasper, Terrace Martin a pod.”

ČO ŤA NA LOCKINGu BAVÍ A ČO NEBAVÍ?

“Na locku ma baví jeho energia. Je to ako bubny, ako box, je to proste explózia energie. Baví ma napojenie lockingu na módu a baví ma soul a funk, ktorý prichádza pri tancovaní ako ,,vyvrcholenie.” Nebaví ma strnulosť toho štýlu v jeho základnej forme. Má málo krokov a do veľkej miery sa po 70tych rokoch prestal vyvíjať. Preto niekedy pôsobi neaktuálne a chce to dávku vzdelania a skúseností aby tanečníkov bavil a vedeli ho ,,obraciať na svoj obraz.”

https://www.instagram.com/p/B7Ox57Kpp5n/
Instaram: Spunkey

ĎAKUJEM ZA ROZHOVOR MIRINO?
NIEČO PODOBNÉ UŽ CHYSTÁME AJ S HOUSE-OVOU KOMUNITOU 14.3. V BRATISLAVE. VERÍM ŽE SA NÁM PODARÍ OŽIVIŤ NA SLOVENSKU KOMUNITY, KTORÉ ZAPADLI PRACHOM. LET’S GO ?


Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk