Video tanca je záznam, forma pohľadu. To na čo máme my tanečníci pamiatku. Vizuálne umenie, ktoré môžeme zdieľať so svetom komunikovať ním, vyjadriť sa a niekedy je video jedinou viditeľnou stopou, ktorá po tanci ostane. 

.

Videami sa učíme, inšpirujeme a vidíme. Jeden môj študent (Krishpin) mi raz povedal, že pre tanečníka freestylu/improvizácie je video jeho „jedinou tvorbou“ a prezentuje ním čo vlastne robí….

Myslím si, že práca s videom, video tvorbou, postprodukciou a nejaký ten prehľad o tanečných videách/vizuáloch by mal byť súčasťou zásoby tanečných zručností. Môže to byť naša vizitka, portfólio, výsledok umeleckej katarzie, materiál na zlepšenie, alebo na „feedback“.  Môžeme tým inšpirovať, učiť a šíriť naše umenie.

Nemusíme byť tuctoví, môžeme byť svojskí. Dôležité je vedieť o čo nám ide, ako v tanci tak i v jeho prezentovaní, ako chceme šíriť svoje umenie medzi ostatných a čo od toho očakávame. Ja napríklad milujem úprimnosť tanečníkov voči svojej tvorbe aj voči šíreniu svojho umenia do „online priestoru“ a myslím, že to milujú aj ostatní… (:

Náročnosť kontinuálneho tanečného obsahu na internete je v tomto prípade jasná, keď tancujeme nenapadne nás v každej situácií natočiť sa, robí nám to niekedy problém, možno i stres a nie všetci máme také technické zručnosti ako by sme chceli mať. Mojim odporúčaním je spýtať sa nejakého kamaráta, ktorého činnosť je v danom okamihu pasívnejšia a poprosiť ho o záznam a taktiež to robiť z tej druhej strany, natočiť niekoho a poslať mu to. Každého to podľa mňa poteší a takéto vzájomné pomáhanie je na scéne potrebné. Keď sa chcete tancu venovať profesionálne, „online“ tanečný obsah je momentálne mimoriadne dôležitým, Instagram = tanečné portfólio. Pri nejakých väčších projektoch je samozrejme fajn urobiť si rešerš práce kameramanov/video producentov. Zaujímať sa najmä o to ako točia tanec a akú majú skúsenosť s tancom/umením. Podľa mňa sa najlepšie pracuje s ľuďmi, ktorí majú k tomu čo robíme veľmi blízko alebo sú tiež tanečníkmi. 

keoneandmari gallery

Moje tipy na vizuálno-tanečné lahôdky z online priestoru:

1.portfólio tanečníkov s video obsahom

.

2.video portrét

.

3.„showreel“

.

Maceo Frost

4.tvorba filmového režiséra MACEA FROSTA

.

5.video kanál „NOWNESS“ so samostatnou sekciou „DANCE“ 


Katarína Čillíková (Chilli) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk