Už dlhšie ma zaujímajú tanečné štýly, ktoré vznikli a ďalej sa formujú v jednotlivých amerických mestách. Tieto mestá si žijú svoj vlastný tanečný život a kultúru, ktorá je s tancom úzko spätá. Vznikli napríklad špecifické hudobné žánre, ktoré sa neustále vyvíjajú, podujatia, slovník, spôsob obliekania a životný štýl pripadajúci danej kultúre. V tomto článku sa bližšie pozrieme na tanečný štýl Jitting, ktorý má svoj domov v meste Detroit.

Andy Tanguay

Čo je Jitting?

Jitting je dynamický tanečný štýl z Detroitu, ktorý je charakteristický najmä prácou s nohami, ale zahŕňa aj techniku rúk a prácu na zemi. Vznikol v 70-tych rokoch minulého storočia a jeho pioniermi sú traja bratia McGhee, ktorí tancovali v crew Jitterbugs. Názov „jitterbug“ bol v tej dobe pouličný slang, ktorý je spájaný so zločinom a môžeme ho voľne preložiť ako kriminálnik.

Jitterbugs vystupovali na rôznych podujatiach a koncertoch. Ako sami spomínajú v rozhovoroch, vždy sa snažili vytvoriť originálne kroky a pohyby a na každé vystúpenie chceli priniesť niečo nové. Boli charakteristickí ich osobitou prácou s nohami, drops, splits a groovom. Čoskoro ich jedinečné pohyby začali imitovať ďalšie skupiny, čo prispelo k rozvoju tohto tanečného štýlu.

Na východe Detroitu si obávaný gang Errol Flynns vyvinul podobný footwork ako Jitterbugs, no zároveň ho obohatil o špecifické pohyby rúk, ktoré vznikli z „hand signs“ ich gangu, ktorými zvykli na verejnosti ohlasovať ich prítomnosť a zastrašovať svojich protivníkov.

Na opačnej strane mesta, v západnej oblasti zvanej Inkster, vznikla tanečná skupina Funkateers, ktorá vo svojom tanci využívala aj mnohé prvky z Poppingu a Lockingu. Vytvorili tak unikátnu podobu tanca, ktorá sa zvykne označovať ako „Funkateering“. Ich tancom si získali priazeň mnohých divákov a z tanečných súťaží si poodnášali množstvo trofejí.

Hudba

Spočiatku, sa za éry Jitterbugs tancovalo na funk, no v 80-tych rokoch sa začal formovať nový zvuk – Detroit Techno, ktorý následne ovplyvnil tanec a tempo, do ktorého sa pôvodne tancovalo.  Ako sa zrýchľovala hudba, tak sa zrýchľoval aj tanec a dnes sa Jit tancuje na Ghettotech, alebo Detroit Footwork, ktorý môže dosahovať až 145-160 BPM.

Ako vyzerá Jitting dnes?

Jitting má bohatú históriu a jeho dnešná podoba je ovplyvnená vyššie spomenutými tanečnými skupinami a samozrejme mladou generáciou tanečníkov, ktorá tento tanec neustále posúva vpred. Pre jeho rýchlu prácu s nohami pripomína Chicago Footwork, avšak oba štýly majú svoju vlastnú históriu a základy. Medzi dnešných najvýraznejších tanečníkov určite patria napríklad Brandon „Jitting Jesus“ Hobbs, Gabrielle „Queen Gabby“ McLeod a ďalší.

Brandon „Jitting Jesus“ Hobbs

Gabrielle „Queen Gabby“ McLeod

Musím spomenúť aj battle, ktoré sú takisto súčasťou kultúry aj keď na začiatku Jitterbugs tancovali najmä na rôznych vystúpeniach. Zaujímavé je, že existuje viacero Jitting vs House battlov a Jitting vs Chicago Footwork battlov.

Vyskúšaj si

Ak ťa tento tanečný štýl zaujal, pozri si toto video, kde Jitting legendy vysletľujú základné kroky tohto štýlu.

Toto bola stručná ochutnávka tohto unikátneho tanečného štýlu a dúfam, že ťa tento článok inšpiroval k ďalšiemu objavovaniu tejto kultúry. Ak sa chceš o Jitterbugs a histórii Jittingu dozvedieť viac, určite si pozri tento dokument a rozhovor s Queen Gabby. Rešpekt všetkým priekopníkom a tanečníkom.


Martina Lieskovská (Maťka) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk