TANEČNO -> multižánrový tanečný festival utopený v slovenských prírodných krásach na brehu oravskej priehrady v Námestove. Takto by sme opísali Tanečno stručne. Ak by ťa ale zaujímalo viac, prečítaj si rozsiahlejší rozhovor s hlavnými organizátormi, ktorými sú Andrej “Awo” Štepita a Baška Michaligová.

.

Tanečno 2019

1. PREDSTAVTE NÁM FESTIVAL TANEČNO:

AWO: Festival Tanečno je – pravdepodobne jediný – multižánrový tanečný festival na Slovensku, ktorý spája všetky podoby a formy tanca s dôrazom na inovatívne a kreatívne formy. To znamená, že sa snažíme prezentovať umelcov, ktorí vnímajú tanec v širšom kontexte a v presahu žánrov. Festival zložený z workshopov, predstavení a sprievodných akcií je vsadený do výnimočného prostredia oravskej prírody.
BAŠKA: V prvom rade spája rôzne tanečné komunity. Prostredníctvom festivalu chceme poukázať na čo najviac tanečných žánrov, ktoré počas festivalu predstavujeme a snažíme sa o vzájomné zdieľanie tanečných skúseností tanečníkov, lektorov, účinkujúcich.

Baška Michaligová & Andrej “AWO” Štepita

2. AKO VYBERÁTE LEKTOROV?

AWO: Nakoľko je väčšina organizačného tímu z tanečného a umeleckého prostredia, snažíme sa pozývať hostí, ktorých tvorbu poznáme a vieme, že majú ako performeri a pedagógovia čo ponúknuť. V organizačnom tíme máme tanečníkov rôznych žánrov a každý sa snaží skontaktovať umelcov, ktorí sú v danom žánri na svetovej úrovni, ale zároveň sú ľudskí a otvorení vzájomnému zdieľaniu. Program skladáme tak, aby sme ponúkli vždy iný a aktuálny pohľad na tanečné umenie, pričom oslovujeme skúsených umelcov s pokročilou kariérou, ako aj mladých tanečníkov, ktorí majú potenciál stať sa svetovými tanečníkmi.
BAŠKA: Výber lektorov je jedným z kľúčových rozhodnutí, pri ktorých sa samozrejme pozeráme na tanečnú úroveň lektora, zaujímavosť a veľa krát aj osobnosť. Myslím, že je veľmi dôležité aby si tanečník z hodiny odniesol aj niečo viac ako pohybový materiál.

3. AKÉ SÚ AMBÍCIE FESTIVALU?

AWO: Základná ambícia festivalu je vôbec to, že sa každý rok uskutoční, nakoľko to v daných podmienkach nie je vôbec jednoduché. Mám také malé priania, ktoré by som si vedel predstaviť v najbližších rokoch – vytvoriť “rezidenčno”, kde by lokálni tanečníci mohli pred festivalom pracovať s profesionálnym choreografom, vytvoriť kontinuálne vzdelávanie v podobe workshopov počas celého roka, či tvoriť autorské predstavenia ako organizačný tím. Najväčšou ambícíou však je, ak sa festival stane ustálenou tanečnou akciou, ktorá bude známa ako otvorená platforma pre zdieľanie tanca a vytvorí z Námestova umelecké “ohnisko”, kde bude v budúcnosti jednoduchšie vydať sa na tanečnú dráhu. Taká každoročná oslava tanca, kde by tancovali dôchodkyne zo Sihelného spoločne so svetovými hviezdami a tí, ktorí tancujú len na svadbách majú zrazu možnosť zažiť všetky podoby tanečného umenia.
BAŠKA: Pamätám si na prvý ročník, pred ktorým našou ambíciou bolo aby sa Tanečno dostalo do povedomia Slovenskej tanečnej komunity. Som neskutočne vďačná a šťastná, že sa to pomaličky stáva realitou, a s ambíciou do budúcna pre mňa vzniká sen, kde by sa o Tanečene rozprávalo aj za hranicami Slovenska. Pevne verím, že nás nikdy neopustí kreativita, myšlienky, nápady, ktoré sa veľakrát v počiatkoch zdajú úplne nereálne, no nakoniec z nich vzinkajú neskutočné krásne situácie.

.

4. NA ČO SA MÔŽEME TEŠIŤ TENTO ROK?

AWO: Tento rok sme mali ambiciózne plány, ktoré nám však situácia nedovolila uskutočniť. Napriek tomu sa nám podarilo vyskladať program z prevažne domácich umelcov, ktorý je pre nás samotných pokračovaním kvality nastolenej v minulých ročníkoch. Ja som osobne šťastný, že sa nám podarilo dotiahnuť hostí ako Slovensko- Kostarické duo Lívia Balážová a Zebastian mendéz Marín, či skúsených tanečníkov ako Andrej Petrovič a “Benito” Šoltýs, nakoľko títo hostia boli súčasťou tých najznámejších svetových zoskupení, ako je Ultima Vez či Akram Khan Kompany. Ďalej som rád, že sa nám podarilo náš program rozšíriť o iné pohybové formy – Joga, Tai Chi či Karate a dostať predstavenia do iných priestorov (telocvična, kaviareň, námestie…). Samozrejme, to je len zlomok z hostí, ktorí sa na našom festivale zúčastnia! Veľmi sa teším napríklad na Piatkové predstavenie “Millenial Magic Mirror”. Za dôležité považujem aj workshopy tanečnej terapie pre znevýhodnené deti, workshopy pre najmenších či diskusie. Myslím, že tento ročník bude komunitnejší, s väčšou možnosťou sa vzájomne spoznať 🙂
BAŠKA: 4 ročník festivalu Tanečno bude vyskladaný z úžasných prevažne slovenských lektorov, aj z našej Urban scény. Ako napríklad workshop so Spunkeym, alebo Otcom Mircom, pri ktorých som si istá, že pôjde o workshopy s vysokou tanečnou úrovňou a dokonca sa na našom festivale predstavia tanečné štýly ako locking, house, či chicago footwork po prvýkrát! Tak isto nás v rámci sobotnajšieho, hlavného, večerného programu neminú ani vystúpenia lokálnych a profesionálnych tanečných skupín, či exhibičný battle, ktorý bude naozaj zaujímavou zmesou rôznych tanečných štýlov. Nezabúdame ani na najmenších, pre ktorých je pripravený koncept Telohra – kreatívne vzdelávanie pre najmenších. Tento ročník bude naozaj pestrý a veríme, že sa tešíte rovnako ako my! 🙂


Redakcia Tanečnej scény – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk

.