Fond na podporu umenia (ďalej FPU) vyhlásil mimoriadnu výzvu na predkladanie žiadostí o finančnú podporu (štipendium), kde v tanečnej sfére podporí autorov, interpretov a produkciu. Pokúsil som sa stručne spísať potrebné veci, aby som neznalým tanečníkom v tejto oblasti trošku pomohol. Nie je to jednoduché (ale ani až tak zložité), nakoľko každý žiadateľ je špecifický. Prečítajtei si to, naštudujte a v prípade záujmu s dodatočnými otázkami kontaktujte priamo infocentrum FPU, aby ste to stihli. VÝZVA JE OTVORENÁ LEN DO 5.10. DO 15:00. Základným odporúčaním na úspešné získanie štipendia je čítať poriadne a s porozumením. Poďme na to.

Oficiálny názov výzvy je Mimoriadna výzva č.2/2020. Nájdete ju rovnako ako všetko podstatné na www.fpu.sk v kolonke VÝZVY/VÝZVY 2020. Výzva obsahuje 14 oblastí, v ktorých môžete o dotáciu žiadať, z toho dve priamo tanečné, ale ak napríklad chcete robiť video, dá sa Váš projekt napasovať aj do inej oblasti ako “tanec”. POZOR: jeden žiadateľ môže zaregistrovať len jeden projekt. Ak zaregistruje viac, berie sa do úvahy prvý zaregistrovaný.



Ak ešte nie ste zaregistrovaní, treba začať na stánke www.fpu.sk v kolonke ŽIADATEĽ/REGISTRAČNÝ SYSTÉM. Všetko treba vyplniť tak, aby Vás systém pustil ďalej. Postupne vypĺňate jednotlivé políčka. Registrácia sa ukladá, takže ak ju nedokončíte na prvý pokus, lebo niečo nebudete vedieť, registrácia zostane uložená v stave, v akom ste ju nechali. Výhodou tejto mimoriadnej výzvy je, že nemusíte byť v evidencii profesionálnych umelcov FPU, to znamená že o dotáciu môže žiadať každý, kto je aktívny v danej umeleckej sfére. Dôležité ale je, aby ste mali v portfóliu nejaké projekty či aktivity, ktorými budete môcť neskôr dokázať svoju schopnosť tvoriť/interpretovať.

Stručné info o žiadosťi na finančnú podporu (štipendium):

  • projekt musí byť realizovaný na SK, podmienkou je účet v SK banke
  • malo by ísť o dielo, ktoré bude nové, ešte len bude vytvorené alebo zatiaľ nebolo prezentované verejnosti.
  • ak si nie som istý či projekt vyjde (napr. kvôli covidu) snažím sa v projekte uviesť alternatívnu formu prezentácie, napríklad LIVE STREAM (snažím sa nezaväzovať konkrétnym miestom a formou prezentácie)
  • celková suma na prerozdelenie v rámci tejto výzvy je 9,5 milióna eur
  • finančný rozsah podpory je 1500 až 3000 eur na človeka (znamená to že by chceli/mohli podporiť dokopy až 3000+ ľudí)
  • časový horiznot práce na ktorú žiadam štipendium je medzi decembrom 2020 a júnom 2021.
  • ak sa podporuje vznik nového diela, je treba na záver predložiť video z tréningu, fotky kostýmov atď (niečo, čím orientačne dokazujem, že pracujem na projekte)
  • o výsledkoch rozhoduje 5-členná komisia
  • na konci sa nepredkladá žiadne vyúčtovanie nákladov, iba stručné záverečné hodnotenie + predloženie samotného diela
  • treba si na www.fpu.sk poriadne prečítať ODPORÚČANIA PRE ŽIADATEĽA aj ODPORÚČANIA PRE PRÍJIMATEĽA (aby si vedel čo od teba budú požadovať na konci)
  • deadline: 5. 10. o 15:00

.

Ak máte záujem o video pomoc, táto diskusia prebehla pred pár dňami, je veľmi nápomocná a možno sa tam dozviete viac potrebných informácií. V prvej časti sú všeobecnejšie otázky. Od cca 57 minúty prechádzajú registráciu žiadateľa, aké náležitosti treba do žiadosti vyplniť a podobne.

Ak máte v hlave nápad, ktorý by ste radi zrealizovali. Skúste to vyplniť a odoslať. Ak poznáte niekoho, kto by sa o tejto výzve mal dozvedieť, určite mu pošlite tento článok. Nakoľko sa v tanci ťažko zháňajú finančné prostriedky, myslím že práve grantové programy a štipendiá môžu byť cestou pre rozvoj slovenského tanca :). Držím nám palce a posielam všetkým energiu a božtek na noštek. ČAUUUUUU


Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk