Z takmer neznámej platformy sa v priebehu pár týždňov stalo dejisko horúcich debát medzi tanečníkmi na Slovensku aj v Česku. Prinášame ti základné info o aplikácii Clubhouse a jej výhodách pre tanečnú komunitu, dozvieš sa viac o Blabotačkách Tanečnej scény či témach, ktoré chystajú jej moderátori Otec Mirec a Skaja. No a neujde ti ani pikoška o tom, čo zaujímavé si z poslednej Blabotačky odniesla Denisa Mzungu.

„Blabotačka je ďalší druh stretnutia tanečníkov aj netanečníkov v online priestore s možnosťou priamo reagovať, pýtať sa a analyzovať.“

Skaja
Jedna z pondelkových Blabotačiek pod palcom Otca Mirca.

Nová platforma na scéne

Podcast naživo. Aj tak by sa dala dvoma slovami charakterizovať appka, ktorá si zakladá na komunikácii bez obrazu, tu a teraz, na rôzne odborné aj osobné témy. Možnosti platformy Clubhouse sú také pestré, ako zvuk samotný. Svoje publikum si tu našli verejné prednášky, tematické debaty, DJ sety, battles vo freestyle rape, ale aj bežné kamarátske rozhovory.

Každý používateľ má možnosť vytvoriť si verejnú alebo súkromnú „roomku“, prizvať si hostí alebo dať priestor na otázky ľuďom z publika, ktorí sa môžu kedykoľvek prihlásiť o slovo.

Appka zatiaľ funguje v skúšobnej verzii a dostupná je iba pre operačný systém iOS, čo momentálne patrí k jej najväčším nevýhodám. Aj napriek tomu však predstavuje skvelú príležitosť na prepájanie našich tanečných svetov, či už na komunitnej, profesionálnej alebo medziľudskej úrovni.

Clubhouse a tanečná komunita

Nový priestor na rozhovory o tanci neunikol ani pozornosti Tanečnej scény. Moderovania našich roomiek sa zhostili Otec Mirec a Skaja, ktorých sme sa spýtali na to, aký prínos podľa nich môže mať platforma Clubhouse pre tanečnú komunitu na Slovensku a v Česku.

„Clubhouse môže zrýchliť šírenie informácií a tiež zrýchliť odpovede na otázky, ktoré trápia tanečnú komunitu.“

Otec Mirec

Otec Mirec: Veľký prínos vidím v tom, že sa zrazu môžeme rozprávať s ľuďmi z celého Česka a Slovenska v jeden moment na jednom mieste. Je to real-time, je to interaktívne, hocikto môže vstúpiť do debaty a niečo sa spýtať, čo je podľa mňa obrovská výhoda. Čokoľvek ťa napadne môžeš rovno hodiť do pľacu a môže sa o tom začať diskutovať.

Okrem toho si myslím, že Clubhouse môže zrýchliť šírenie informácií a tiež zrýchliť odpovede na otázky, ktoré trápia tanečnú komunitu. Všeobecne si myslím, že to je v tomto smere výborná platforma pre komunity ako sme my, pretože si tam vieme vytvoriť stály priestor na rozhovory. A ja si myslím, že rozprávanie sa je veľmi kľúčové v každej komunite. Vieme sa obohacovať o informácie, tí skúsenejší vedia rýchlejšie dávať svoje vedomosti mladším a mladší vedia rýchlejšie rásť. 

Otec Mirec bude na Clubhouse rozoberať témy, ktoré trápia tanečnú komunitu. ©Miloš

Skaja: Beriem to ako debatu s prínosom edukácie, zo skúseností jednotlivcov. V aplikácii Clubhouse vidím najmä informačný prínos, ak je sprostredkovanie kvalitné – moderátor vie čo povedať, je vopred pripravený a nenechá zájsť konverzáciu do ticha, ustráži si systém a teda taktiež vyberie adekvátnych hostí, ktorí majú o téme prehľad. Treba si tiež dať pozor, aby sa v roomke, ktorú navštívim, neprezentovali postoje alebo názory ako fakty a zaručené pravdy.

Blabotačky Tanečnej scény

Do približne 60-minútových debát, ktoré ti na Clubhouse prinášame pod názvom Blabotačka, sa môžeš zapojiť každý pondelok o 21:00.

„Mala som pocit, ako keby som sedela pri stole s kamošmi, čo mi naozaj chýba.“

Denisa Mzungu

Stihli sme už diskutovať na témy ako kreativita, inšpirácia či komunikácia v tanci, s hosťami ako napríklad Wahe, Zizoe, Spunkey, Andyboj alebo Denisa Mzungu. Práve jej sme sa spýtali na to, čo si odniesla z Blabotačky, v ktorej bola hostkou a či by odporučila appku ďalším tanečníkom.

Denisa Mzungu: Mala som pocit, ako keby som sedela pri stole s kamošmi, čo mi naozaj chýba. Rozhovor bol zábavný a poučný – naučila som sa minimálne to, ako tlieskať na Clubhouse. Je vždy príjemné zdieľať skúsenosti a know-how s ostatnými z fachu. Potvrdilo sa mi, že riešime podobné problémy. Clubhouse vyzerá super, ešte stále som v procese skúmania, ale určite odporúčam.

Čo prinesú najbližšie debaty

Na Clubhouse to rozhodne žije. Aby si vedel, čo ťa tam v blízkej budúcnosti čaká, Skaja a Otec Mirec ti prezradia, ako vnímajú Blabotačky a na aké témy či hostí sa môžeš tešiť v ich roomkach.

Otec Mirec: Tému a hostí vždy plánujem len na ďalší diel. Nemám nejaký plán dopredu, pretože sa to vo mne vždy nejako vyvíja, zrazu mi príde niečo na um a tomu prispôsobím aj hostí. Vždy ale viem, že to budú témy, ktoré nejakým spôsobom trápia komunitu, alebo ktoré mi prídu ako vhodné riešiť a viem, že posunú tanečnú komunitu niekam ďalej. Či už to budú spomínané honoráre a ohodnocovanie sa, marketing, účtovníctvo alebo zdravá výživa a stretching.

Ja mám chuť rýpať sa v témach, ktoré sú okolo toho nášho tanca, ovplyvňujú ho a pomáhajú mu, ale nie sú priamo tancom samotným. Pretože o technikách a o tom, ako tancovať nájdeme informácie všade, ale tieto veci sú podľa mňa u nás stále ešte nedoriešené.

„Najlepšie je, že nikdy nevieš, kto sa pripojí a pridá k tomu inú hodnotu.“

Skaja

Skaja: Blabotačka je ďalší druh stretnutia tanečníkov aj netanečníkov v online priestore s možnosťou priamo reagovať, pýtať sa a analyzovať. Najlepšie je, že nikdy nevieš, kto sa pripojí a pridá k tomu inú hodnotu. Ja sa budem snažiť o praktické témy, ktoré vedia byť nápomocné v rôznej oblasti života tanečníka a zároveň budem pozývať tanečníkov z rôznych tanečných štýlov a oblastí, pretože som zástanca toho, že takto prepojene sa vieme obohatiť navzájom.

Skaja je čerstvou moderátorskou posilou našich Clubhouse Blabotačiek. ©Domča Modžo

Ak máš iOS a chceš sa stať súčasťou debát na Clubhouse, stačí sa zaregistrovať a počkať, kým ťa nanominuje niektorý z kamošov, ktorý ťa má v zozname kontaktov. Alebo nám jednoducho napíš na Instagrame a my ti radi pošleme pozvánku. Tešíme sa na teba na najbližšej Blabotačke, už tento pondelok o 21:00.


Redakcia Tanečnej scény – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk