Slovensko je plné skvelých tanečníkov z rôznych tanečných štýlov, ktorí sú svetové kapacity, veľké osobnosti a v neposlednom rade profíci. V tejto sérii sa s nami podelia o svoj krok alebo prvok, jeho variácie a samotné sebavyjadrenie v tanci.

Projekt Show Your Step bude vďaka videám, ktoré (nielen za kamerou) spracováva Luc Melcerová, sprevádzateľom po rôznorodosti pohybov a miest. Koncept vznikol na základe idey Skaji. Skaja sa pričinila o zloženie zoskupenia, vzhľad a grafiku videa. Predošlé diely Show Your Step nájdeš tu.

V treťom dieli Show Your Step uvidíš koncept, ktorý sme pomenovali REFLEX, pod tanečným štýlom disco v podaní Martiny Slamkovej v priestore múzea moderného umenia Danubiana. O hudobný edit sa postaral Michal Krištof – Maikl Knight a vzhľad videa doladil BIXO production.

Ďakujeme pánovi riaditeľovi Dr. Vincentovi Polakovičovi a Lenke Krčmárovej za prístup, ochotu a priestor.

O Martine Slamkovej

Maťka je aktuálne študentka VŠMU – umenie – moderný tanec a bývalá študentka ZUŠ Imricha Godina vo Vrábloch – žiačka Paulíny Bagalovej (Lancovej). Úspechov pozbierala viac ako dosť. Je finalistkou Majstrovstiev sveta IDO v street dance, Svetového pohára IDO v disco dance a v roku 2019 sa jej na Svetovom pohári podarilo získať 2. miesto. Je tiež majsterkou Slovenska v disco dance duo či viacnásobnou majsterkou a vicemajsterkou Slovenska v street dance show sóle.

Zdroj: Akadémia tanca

O čom je disco?

Disco dance je dynamický, energický, fyzicky veľmi náročný tanečný štýl, charakteristický rýchlymi pohybmi. Využíva pulzujúce rytmické kontrakcie a uvoľnenie v súlade s rytmom hudby, presúvanie po priestore formou rôznych skokov alebo rotácií. Pohyb paží podporuje a zdôrazňuje pohyb tela, k pohybu dolných končatín je veľmi prínosným elementom flexibilita, ktorá napomáha k vykonávaniu rôznych švihov alebo už spomínaných skokov.

Disco dance využíva kontrolovaný pohyb, ktorý kombinuje s prudkými zastaveniami, alebo s následným uvoľnením – nekontrolovaným pohybom v rýchlom tempe, presne teda 33-35 T/M, čo je 132-140 bpm (úderov za minútu).

Maťka Slamková v priestore múzea moderného umenia Danubiana. ©Luc Melcerová

Inšpirácia v iných tanečných štýloch

Tanečný štýl disco nachádza inšpiráciu vo všetkých druhoch tanca/pohybu, ktoré telo tanečníka dokáže odtancovať v rýchlom tempe. Zo začiatku bolo veľa prvkov prebratých zo športového aerobiku, skoky a švihy boli prebraté z gymnastiky a na „osvieženie“ v zostave sa používali prvky napríklad z hip hopu. Postupom času, kedy sa začala zvyšovať náročnosť štýlu, začalo disco brať ako inšpiračný zdroj rôzne tanečné techniky na zdokonaľovanie pohybu tanečníkov, čo dopomohlo k zvýšeniu úrovne nielen tanečného štýlu, ale aj samotných tanečníkov. Do tréningu sa zaradili cvičenia z techniky klasického tanca, začalo sa do zostáv pridávať viac skokov, piruet, rotácií, a pod.

Mnohí tréneri disca učia svojich tanečníkov viacero štýlov a dávajú im tak možnosť viac rozvíjať svoju kreativitu v pohybe a samotným trénerom sa s nimi následne lepšie pracuje, pretože môžu využívať ich tanečnú flexibilitu a robiť zaujímavé, originálne zostavy.

Ja osobne a z vlastnej skúsenosti hovorím, že disco dance by nemali tancovať tanečníci, bez vzdelania ohľadom iných štýlov.

Maťka Slamková

Pohyb vyzerá úplne inak keď tanečník vie, čo si môže dovoliť a aké má jeho telo možnosti, a čo je dôležitejšie, tanečník sa v tom pohybe lepšie cíti. Sama som dlhé roky tancovala iba disco, bez vedomostí ohľadom toho odkiaľ máme skoky, ktoré robíme, ako sa robia správne točky alebo ako mám efektívne robiť cvičenia na zlepšovanie flexibility pre jej progres. Robila som iba to čo som videla, kopírovala som nejakú formu pohybu, bez toho aby som vedela z čoho vychádza.

Práve vtedy keď som sa začala venovať kvôli škole iným technikám som si viac zamilovala disco, pretože som začala viac cítiť to prepojenie pohybov, čo si veľa ľudí, ktorí netancujú disco myslia, že v ňom neexistuje. Existuje, len treba chcieť, vzdelávať sa a makať.

Originalita je dôležitá

V disco štýle sú tanečné prvky iných štýlov povolené, no stále by nemali dominovať. Ak chce tanečník použiť v zostave prvok iného tanečného štýlu, musí daný prvok vedieť modifikovať, aby bol vhodný pre využitie v disco štýle – zmeniť dynamiku/zrýchliť tempo/skombinovať prvok s krokmi klasickými pre disco dance.

Maťka Slamková v priestore múzea moderného umenia Danubiana. ©Luc Melcerová

Variabilita a originalita sú v discu vysoko hodnotené elementy, či už pri týchto rôznych modifikáciách , kedy prináša tanečník niečo „nové“ do repertoáru tohto štýlu alebo zaujímavo varíruje prvky, ktoré už poznáme. Rytmická, choreografická a celková tanečná rôznorodosť, rytmické i myšlienkové využitie predlohy, pohybová náročnosť a flexibilita sú vysoko oceňované.

Súťaže

Na súťažiach v IDO v disco dance môžu tancovať jednotlivci, páry, skupiny alebo formácie. Tanečníci v kategóriách disco dance jednotlivci, páry, skupiny tancujú na hudbu organizátora súťaže, iba formácie tancujú na vlastnú hudobnú nahrávku.

Tanečníci nesmú využívať rekvizity ani žiaden scénický materiál (s výnimkou disciplíny disco show kde má tanec svoj dej a môžu ho doprevádzať aj rôzne rekvizity). Tanečná ukážka nesmie obsahovať lifty a akrobatické figúry, teda také, pri ktorých sa telo otáča okolo sagitálnej alebo frontálnej osi (premety, mlynské kolá, saltá, kotúľ vpred/vzad). Tieto sú povolené iba v disciplíne disco dance freestyle a v disco show.

Prečo koncept Reflex?

Koncept sme pomenovali globálne. Hľadali sme niečo čo príznačne vystihuje podstatu videa. Vzhľadom na množstvo odrazov, dopadov, skokov a točiek a taktiež vzhľadom na prácu v priestore, ktorá je vždy našou premiérou, nám toto slovo prišlo najvhodnejšie.

Rozhodla som sa zamerať v tanečnej ukážke na rotácie, využívanie rôznych typov rotácií a skrz ne poukázať na to, že disco je značnou mierou ovplyvnené viacerými tanečnými technikami.

Maťka Slamková

Celkovo v discu nie je priestor na zaváhanie a adaptácia na prostredie funguje ako akcia – reakcia, kde aktívny reflex nemôže chýbať.

Za poskytnutie priestorov vďačíme riaditeľovi Dr. Vincentovi Polakovičovi a Lenke Krčmárovej. ©Luc Melcerová

„Danubiana bola pre nás naozaj veľká výzva. Chceli sme zachytiť všetko. Umenie na stenách, krásu priestoru a energický pohyb Maťky. Zároveň sme bojovali s časom a načasovaním. Rozhodli sme sa pre tajomnejší začiatok, ktorý poukazuje na honosnosť priestoru, a potom to Maťka v určitom momente kvalitne rozbalí. S Luc hľadáme vždy prierez všetkého, máme plán, ale zároveň sa radi necháme uniesť voľnosťou a možnosťami, ktoré sa naskytnú na mieste. Hudbu sme následne doladili na dĺžku videa a tadá – tretia časť je na svete. Ak môžem, určite odporúčam Danubianu navštíviť. Je to zážitok.“

Skaja

Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Martina Slamková – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk