Rebis Kmeťová pochádza zo známej hudobníckej rodiny a jej záujem o všetko spojené s hudbou je prirodzený. Svojou prvotinou však prekvapila aj tých najpredvídavejších – vyspelý zvuk v spojení s kvalitným vizuálom preletel (nielen) tanečnou komunitou ako víchor. V rozhovore s Rebis sa pozrieme okrem iného aj na to, ako ju pri vzniku skladby inšpiroval Michael Jackson, čo považuje za svoj najväčší úspech v sebarozvoji, a tiež na to, prečo definuje svoj tanec ako „bordel“.

Song Namotáš na nás spadol ako časovaná bomba. Kedy si začala pociťovať túžbu rozbehnúť popri tanečnej kariére aj tú spevácku?

Spevu a hudbe ako takej sa venujem už odmalička a vždy popri tanci som sa venovala taktiež spevu, no taký prelomový bod nastal, keď mi môj otec vymyslel melodickú linku a hudbu k tejto skladbe. Postupne sme na nej začali pracovať spolu s tatinom a Laris Diam a vznikol tento výsledok.

Čo ťa inšpirovalo pri písaní textu?

K textu ma inšpirovala vlastná skúsenosť. Zo začiatku, keď som písala text to bolo pre mňa ťažšie, nenapadali ma slová, ktoré by vedeli vyjadriť čo cítim. Týždeň na to som počúvala moju najväčšiu inšpiráciu v hudbe – Michaela Jacksona. Pri ňom ma ako keby „osvietilo“ a celý text k skladbe som napísala za hodinu. Text znázorňuje pocit, ktorý som cítila. Je o prepojení medzi dvoma osobami, ktoré medzi sebou cítia silnú energiu a nič im k tomu nechýba, lebo im stačí len ich prítomnosť.

Silný vizuál klipu od Spunkeyho dopĺňajú pohybom Viki, Soni a Klariss. Kto má na svedomí choreografiu a ako prebiehal výber tanečníc do klipu?

Choreografia alebo pohyby, ktoré sa v tomto klipe nachádzajú, boli veľmi prirodzené a všetko sa vymyslelo na mieste. Dá sa povedať, že väčšina ľudí, ktorí sa podieľali na natáčaní sa venujú tancu, takže bolo pre nás veľmi jednoduché vymyslieť nejaké synchro pohyby k tejto skladbe. Chcela som do klipu zapojiť tanečníčky, ktoré sú od seba odlišné a veľmi jedinečné a ukázať ich jemnosť a ženskosť. Takže by som povedala, že to bol taktiež veľmi prirodzený proces, lebo sa s babami poznáme, a to sa taktiež odrazilo na natáčaní, lebo sa nám pracovalo veľmi príjemne a uvoľnene.

Rebis s tanečnicami Soni, Viki a Klariss (zľava). ©Spunkey

Prečo si si na natáčanie vybrala práve bratislavský Istropolis?

Zo začiatku som mala v hlave iba predstavu, že chcem, aby sa v klipe nachádzala pekná a zaujímavá architektúra, ktorá vyzerá dobre na kamere. Kde inde ako v Istropolise? Som veľmi rada, že sme to stihli, lebo čoskoro sa bude Istropolis rekonštruovať a z týchto priestorov sa stane niečo nové a iné. 🙁

Plánuješ aj naďalej prepájať svoje hudobné projekty s tancom? V akej podobe?

Plánujem prepájať tieto dva smery dokopy, lebo v obidvoch smeroch vyjadrujem samú seba. Jeden z mojich najväčších plánov v prepojení týchto smerov je ukázať „komerčnému svetu“ kvalitný tanec.

Jeden z mojich najväčších plánov v prepojení týchto smerov je ukázať „komerčnému svetu“ kvalitný tanec.

Rebis

Ako víťazka slovenského Red Bull Dance Your Style 2019 si sa zúčastnila svetového finále v Paríži. Považuješ to za svoj najväčší doterajší tanečný úspech?

Red Bull DYS v Paríži bola pre mňa krásna skúsenosť, ktorá mi umožnila byť v spoločnosti skúsených a inšpiratívnych tanečníkov a taktiež ma naučila, že vždy musím zanechať na parkete silnú energiu, ktorá zostane v ľuďoch aj keď som v ten daný moment nevyhrala. Takže smiem povedať, že Red Bull DYS bol zatiaľ pre mňa najväčši úspech, či už v tanci alebo v sebarozvoji.

Rebis na slovenskom predkole Red Bull Dance Your Style 2019 v Bratislave. ©Tomáš Nagy

V Profile tanečníka na Instagrame Tanečnej scény si definovala svoj tanec ako „neupratanosť“. Ako by si ho jedným slovom definovala dnes a ako intenzívne sa mu momentálne venuješ?

Tanec: Bordel. Dá sa povedať, že tanec mám vo svojom živote každý deň, tancujem stále, len to nie je veľmi vedené a nenazývala by som to trénovanie. Ide o pocit z vnútra, ktorý ide von formou tanca.

Ide o pocit z vnútra, ktorý ide von formou tanca.

Rebis

Vráťme sa späť k hudbe. Ako by si definovala svoj zvuk? Počet slov tentokrát neobmedzený.

Detaily tvoria celok. Mám veľmi rada, keď je hudba prepracovaná a milujem na nej, ako detaily a maličkosti vedia urobiť veľa. A čo sa týka zvuku, nejak by som to nedefinovala, lebo zvuk sa stále mení a každá skladba má svoj vlastný zvuk, ktorý je postavený na tej skladbe.

Rebis počas natáčania klipu Namotáš. ©Nika Lieskovská

Je o tebe známe, že študuješ hru na bicie. Plánuješ po strednej pokračovať ďalej v hudobnom vzdelaní?

Áno, práve teraz študujem hru na bicie na štátnom konzervatórium v Bratislave a chcela by som pokračovať vo vzdelávaní na vysokej škole zameranej na hudbu v zahraničí. Ale uvidíme, kam ma vietor zavedie, nechávam to na osud, kam mi vybral cestu.

Máš v hudbe a v tanci konkrétne ciele, za ktorými smeruješ?

Určite mám v hudbe nejaké ciele, jeden z mojich najväčších cieľov, či v hudbe alebo v tanci, je dostať moju tvorbu do zahraničia. Ale nikdy nevieme, čo nám budúcnosť pripraví a čo bude pre nás náplňou. Zatiaľ budem na sebe pracovať a dávať energiu do hudby, tanca. Prirodzene sa to vyvinie a v budúcnosti budem tam, kde mám byť.

Jeden z mojich najväčších cieľov, či v hudbe alebo v tanci, je dostať moju tvorbu do zahraničia.

Rebis

Kedy sa môžeme tešiť na ďalšiu hudobnú novinku?

Na novinku sa môžete tešiť už cez leto, práve na nej pracujeme. Takže vás nechám v očakávaní, čo z toho bude, lebo úprimne, ani my nevieme čo z toho bude – pri procese sa veci menia a šperkujú. Som ale veľmi rada, že vám formou hudby môžem ukázať kúsok seba.


Dária Praženková (Dária) – Instagram

Rebis – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk