V piatom dieli Show Your Step sme si pre teba pripravili argentínske tango a koncept Objatie v podaní Lucie Hazir a Deniza Hazir. Okrem videa a rozhovoru s týmto tanečným (a manželským) párom nájdeš v článku aj 5 zaujímavostí, ktoré doplnia tvoje vedomosti o argentínskom tangu.

Prečo vznikol projekt Show Your Step? Slovensko je plné skvelých tanečníkov z rôznych tanečných štýlov, ktorí sú svetové kapacity, veľké osobnosti a v neposlednom rade profíci. V tejto sérii sa s nami podelia o svoj krok alebo prvok, jeho variácie a samotné sebavyjadrenie v tanci.

Projekt Show Your Step bude vďaka videám, ktoré (nielen za kamerou) spracováva Luc Melcerová, sprevádzateľom po rôznorodosti pohybov a miest. Koncept vznikol na základe idey Skaji. Skaja sa pričinila o zloženie zoskupenia, vzhľad a grafiku videa. Predošlé diely Show Your Step nájdeš tu.

Emóciami nabité argentínske tango podčiarkla svojimi priestormi Galéria Nedbalka – Galéria slovenského moderného umenia na Nedbalovej ulici. Ďakujeme!

O Lucii a Denizovi Hazir

Ich príbeh tanga začal v roku 2009. Netrvalo dlho a z tanečného partnerstva sa stalo partnerstvo životné. V roku 2011 vygradovali objatia na parkete do svadby. Spoločenský dotyk tanca, čaro prepojenia a improvizácie v argentínskom tangu ich priťahovali stále viac.

Tango študovali u mnohých svetoznámych učiteľských párov, ako Miguel Angel Zotto a Daiana Guspero, Sebastian Arce a Mariana Montes, Bruno Tombari a Mariangeles Caamaño (a jeho terajšej partnerky Rocio Lequio), Sebastian Achaval a Roxana Suarez, Noelia Hurtado a Carlitos Espinoza ako aj u jednotlivcov, akými sú Moira Castellano, Corina Herrera a mnohých iných.

Lucia a Deniz v priestoroch Galérie Nedbalka © Luc Melcerová

Argentínske tango spoznávali v rôznych krajinách celého sveta a taktiež v jeho domovine, v Buenos Aires. V roku 2014, keď sa v nich objavila potreba zdieľať tieto poznatky s ostatnými tanečníkmi a budovať komunitu tanga na Slovensku, založili štúdio TangoVida.

Prečo si vybrali tango? Pre Luciu a Deniza všetko začalo tým, že sa chceli naučiť nový tanec. Hneď na začiatku ich cesta k tangu zaviedla na cestu objavovania samých seba a života ako takého prostredníctvom tanga. Môžeme pokojne konštatovať, že sú na ňom závislí. Veria, že ešte stále majú mnoho čo objavovať a ich cesta tanga je dlhá. Takisto sa ešte musia veľa naučiť aj v živote. Nakoniec, život je tango a tango je život. Tango na nich čakalo, tango si ich vybralo.

Objatie a komunikácia

Tango je tanec kráčania. Neexistuje v ňom typický základný krok. Na druhej strane, jednoduchý krok chôdze je základným krokom tanga. Prepojenie a komunikácia sa dejú prostredníctvom objatia. Objatie nielen v tangu spája ľudí, dáva im život a radosť. Preto sme si ako prvok našej prezentácie vybrali objatie, el abrazo.

Tango je tanec kráčania. Neexistuje v ňom typický základný krok.

Lucia a Deniz Hazir

Objatie je základom života, spojenia, lásky, energie a aj tanga. Je zdrojom všetkého, vie liečiť, vie komunikovať, utešiť, dať pocit istoty, upokojiť. Je tu odjakživa ako organická a prirodzená výbava každého jedinca. Bez neho by neexistovalo (nielen) tango. Kráčanie v objatí je hlavnou charakteristikou argentínskeho tanga a to je zadefinované v našej prezentácii.

Lucia a Deniz v priestoroch Galérie Nedbalka © Luc Melcerová

Argentínske tango

Tango je jazyk, komunikácia bez slov. Je to spojenie so samým sebou, s partnerom, s hudbou, tanečným parketom a so životom. Je to komunikácia dvoch tiel v chôdzi a pohybe na inšpiratívnu hudbu. Preto je tango viac, než len kroky alebo tanec. Tango je kultúra, história, je to život.

Argentínske tango je tanec, ktorý môže tancovať každý. Všetko, čo k tomu človek potrebuje, je objatie a akceptovanie seba a partnera či partnerky.

Lucia a Deniz Hazir

Tento tanec môže tancovať každý. Všetko, čo k tomu človek potrebuje, je objatie a akceptovanie seba a partnera či partnerky. Tango je spoločenský tanec, pri ktorom sa počas milongy (tančiareň tanga) je možné zaľúbiť každých 12 minút do niekoho iného. 🙂

5 zaujímavých faktov o tangu

Čo si možno o argentínskom tangu nevedel a mal by si:

1. Muži pozývajú ženy do tanca pohľadom z diaľky. Ženy toto pozvanie môžu akceptovať opätovaním pohľadu a krátkym prikývnutím. Toto sa odohrá skôr ako muž prejde k žene, aby ju odviedol na tanečný parket. Volá sa to mirada (pohľad) a cabeceo (prikývnutie).

2. Na celom svete sa tango tancuje v protismere hodinových ručičiek. To znamená, že v tanci sú muži (väčšinou) tvárou otočení do smeru tanca, pričom ženy kráčajú v tomto smere vzad.

Lucia a Deniz v priestoroch Galérie Nedbalka © Luc Melcerová

3. Tango sa zrodilo v Buenos Aires (Argentína) a v Montevideu (Uruguaj) pred viac ako 100 rokmi. Zámožnejší obyvatelia Buenos Aires sa na tento tanec pozerali zhora a považovali ho za niečo prízemné a škandalózne. Tango vôbec nebolo tancom vyššej triedy obyvateľstva.

4. V spoločnosti nebol v tom čase dostatok žien a preto muži tancovali s mužmi, aby sa zlepšili v tangu. Takto sa mohli zdokonaliť a dostať príležitosť pozvať ženu do tanca na milonge (tangovej tančiarni), získať možnosť socializovať sa a spoznávať ženy.

Zámožnejší obyvatelia Buenos Aires sa na tento tanec pozerali zhora a považovali ho za niečo prízemné a škandalózne.

Lucia a Deniz Hazir

5. V rokoch 1955-1983 sa tango stalo ilegálnym. Vojenský režim v Argentíne zakázal tango, ktoré sa preto počas tohto obdobia tancovalo tajne a tak prežilo. V kultúre tanga je odmietanie autority bežné. V 90. rokoch sa znovu stalo populárnym tancom.

Komunita na Slovensku

Tango na Slovensku je staršie ako 13 rokov a jeho komunita sa za posledných 5-6 rokov výrazne posunula a vyvinula. Dnes (alebo pred obdobím pandémie) sme mali mnoho škôl, v ktorých sa vyučovalo tango, ako aj týždenných milong a praktík. Predpokladáme, že komunita v Bratislave má viac ako 50-60 aktívnych tanečníkov, avšak počet ľudí, ktorí navštevovali lekcie bolo možno dva až trikrát viac.

Bratislava je dôležitým bodom na celosvetovej mape tanga. TangoVida organizuje dnes už dobre známy tango maratón, ktorý sa konal každý jún počas 6 rokov, do roku 2020. V Bratislave sa pred pandémiou organizovali 3 veľké medzinárodné festivaly argentínskeho tanga s účastníkmi z viac ako 40 krajín sveta. Dúfame, že po tomto období sa tieto medzinárodné podujatia v Bratislave vrátia do kalendára pravidelných podujatí a budú prispievať k spestreniu spoločenského a kultúrneho života v Bratislave a na Slovensku.


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Lucia Hazir a Deniz Hazir – TangoVida – Web, Facebook, Instagram, YouTube


Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk