Po návrate z Londýna T-boy vycítil, že v Bratislave chýba tanečníkom pravidelný priestor, kde by sa mohli „stretávať, shareovať a vzdelávať sa jeden od druhého“. Aj preto sa rozhodol organizovať Funk Spot – pondeľňajšie jamy, ktoré sú aj napriek svojmu názvu otvorené tanečníkom akéhokoľvek štýlu. Premiéra Funk Spotu odštartovala T-boyovou popping class o 19:00. Hneď po nej sa hudobnej selekcie chopili DJs Laci StrikeArtist3. V kruhu sa stretli ostrieľané mená, chvíľami dokonca lietali topánky. Aj tričká.

Stretnutia komunity sú živnou pôdou pre jej rast. Pýtala som sa preto T-boya, ako tieto komunity vyzerajú v zahraničí, na koho z komunity sa obrátiť v Londýne a aké sú jeho ďalšie plány s Funk Spotom. Okrem iného sa dozvieš aj to, čo T-boya naučil partnerský tanec, či sa plánuje vrátiť za hranice a kde vo svete zažil najlepšie párties.

Aký význam má pre teba slovo „komunita“ v rámci tanca?

Niečo, čo nás spája. Každý sme nejaký. Máme svoje hobby, prácu… Tanec je to, čo máme spoločné. A základom dobrej komunity je mať dobrého lídra a tím, robiť to z lásky, nemať očakávania a dávať knowledge ďalej.

Akých rôznych londýnskych komunít si súčasťou? Čím je každá z nich výnimočná?

V roku 2014 sme s Ingou Be rozbehli Hustling London. Párový tanec je niečím výnimočný. Tým, že mojím prvým tancom bol popping, tak párový tanec z teba vyťahuje úplne iný charakter. Určite mi to otvorilo porozumenie k veľa veciam. Partnerina je celkovo ako terapia, kde sa dozvedáš o sebe veľa vecí, bez toho, aby si hovoril, ale cítil.

T-boy © T-boyov osobný archív

Ďalej to je poppová komunita v Londýne, ktorá je silná. Ty naozaj môžeš ísť na jam 3-4 krát do týždňa a jamovať vždy s inými ľuďmi. A asi tým, že je nás tam veľa, tak makáme. Takže ten level je high.

Ďalšia komunita je Lo Heads UK. To je zas o niečom úplne inom. Sú to ľudia, ktorí kolektujú Polo Ralph Lauren, a celkové prepojenie je cez hip hop. RL je lifestyle. Tí ľudia sú DJs, MCs, graffiti artists, tanečníci, takže ma na tom baví, že nás spája addiction pre RL, ale tak isto každý si robí svoje.

Vedel by si tanečníkom poradiť, na koho sa v Londýne obrátiť alebo kam ísť, ak sa chcú spoznať s miestnou komunitou?

Ak by to bol popping, tak BreakzMonsterz UK, jeden z organizátorov Loud Cloud Session, kde chodí veľa kvalitných popperov a hip hop tanečníkov. Shawn Aimey učí pravidelné lekcie v Base Studios a ako Fiya House robia pravidelné sessions.

Ak by to bol hustle, tak určite Inga Be. Hustling London robí pravidelné sessions, jamy, párty. Ale vždy sa spoznáš s ľuďmi na eventoch. Tí ľudia sa pravidelne ukazujú na akciách. Takže byť dobrým lídrom je tiež podporovať rôzne akcie a byť tomu otvorený.

Čo ťa motivuje k organizovaniu akcií?

Pocit, aký by som ja chcel mať na akcii. A ten pocit sa snažím dať ľuďom. Všetko je to o momentoch. Napríklad v roku 2019 som urobil LDNFLX. Nikdy ma nebavila preselekcia na battles, kde máš 40 sekúnd, a môže to byť super, alebo nie. Tak som sa inšpiroval na jednom jame a dal som preselekciu 1 hodinu, kde si musel každý song tancovať s niekým iným. To znamená, že máš čas sa zohriať, nemáš stres, a keď ti nejaké kolo nevyjde, easy. Ešte ich bude veľa v tej hodine. A porota sa celú hoďku prechádza po sále, pridá sa do jamu a so on, takže je to celé uvoľnené. A aj keby nepostúpiš, už si si aj tak poriadne zatancoval.

Nikdy ma nebavila preselekcia na battles, kde máš 40 sekúnd, a môže to byť super, alebo nie. Tak som sa inšpiroval na jednom jame a dal som preselekciu 1 hodinu.

T-boy

V TS Profile tanečníka hovoríš: „Všetko je to o párty.“ Je to dôvod, prečo vznikol Funk Spot?

Jasné. Na párty sa dejú veci. Je to iný vibe, ľudia sú viac uvoľnení. Najlepšie momenty vždy boli na párty.

T-boy @ T-boyov osobný archív

V ktorých 3 mestách po svete si zažil najlepšie parties a prečo?

V NYC som zažil také prvé real tanečné párty, kde ideš po klube, a každý si robí čo chce, bez žiadneho hodnotenia. Na jednej strane sa waackuje, vedľa sú houseri, contact impro na zemi, proste what ever. Ale tým, že sú všetky tie štýly pod jednou strechou, tak sa tá komunita celkovo rozrastá a inšpiruješ sa.

Zažil som super párty v Londýne, ktoré mi dali veľmi veľa ako osobe, a tak isto aj inšpiráciu do organizovania svojich nápadov. A pred dvomi rokmi sme mali top párty s BKP vo Frankfurte na Random Circles. Samozrejme, veľa záleží na DJs, ktorí ťa prevádzajú tým vibeom, a na ľuďoch, s ktorými si. Keď sme ako BKP pokope, tak to je wild wild west.

Keď sme ako BKP pokope, tak to je wild wild west.

T-boy

Aké cenné rady by si odovzdal tanečníkovi, ktorý sa na jame alebo párty cíti nekomfortne?

Skôr by som poradil asi jeho lektorovi alebo kamošovi. My im môžeme pomôcť cítiť sa lepšie, tým, že keď s nimi tancujeme, tak ich neporotíme, ale podporujeme. Samozrejme, je to proces.

Plánuješ návrat do zahraničia, alebo ťa skôr láka zostať na Slovensku?

Home sweet home. Určite budem cestovať, ak sa bude dať, ale base už bude tu.

Ako hodnotíš premiéru Funk Spotu a ako budú vyzerať ďalšie pondeľňajšie sessions?

Funk Spot dopadol super a DJs nás roztrhali. Čas bude 19:00 – 20:00 popping class, a potom session. Som rád, že sme sa dohodli s Osťom a ponúkol jeho priestor, reštauráciu Positive. Je to super priestor blízko centra. A najviac ma na tom baví, že to nie je tanečná sála.

Prvý Funk Spot @ Dária

Čo sa týka DJs, budem sa snažiť vždy niekoho mať live. Mám v pláne sa viac venovať funkovej scéne, keďže nás je len pár statočných, ale, samozrejme, som otvorený aj iným žánrom a kolaboráciám.


V mene Tanečnej scény ďakujem T-boyovi za rozhovor a za vytvorenie nového priestoru pre tanečníkov v Bratislave. Funk Spot nájdeš každý pondelok od 19:00 v Positive Restaurant na Zadunajskej 10. Vstupné je dobrovoľné.


Dária Praženková (Dária) – Instagram

T-boy – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk