Život je plný momentov, no len niektoré z nich sme schopní pomenovať, ohraničiť. Takéto chvíle vystupujú do popredia z každodennej všednosti, častokrát z nich potom pramenia zásadné črty nášho života. Držíme si ich v pamäti, neustále sa k nim vraciame, sú pre nás oporou, tvoria našu identitu. Fetiš na momenty len umocňuje charakter improvizačného tanečného umenia, ktoré sa vyznačuje krátkou fyzickou trvanlivosťou (má krátky polčas rozpadu). Ale ktoré tanečné a životné momenty považujeme za tie kľúčové? Presne to sme sa spýtali piatich tanečníkov z našej komunity. 


Marta

Odvtedy viem, že si môžem robiť čo chcem, a buď sa to ľuďom zapáči alebo nezapáči.

Pre mňa bolo najdôležitejším tanečným momentom, keď som po prvý krát prišla na experimentálny battle Open Your Mind. Ono vlastne ani tak nešlo o ten samotný battle, ale o to, že som po prvýkrát v živote pocítila obrovskú slobodu a pochopila som, že v tanci mi nikto nič nemôže prikázať. Dovtedy som žila v bubline toho, čo je dobré, zlé, pekné, škaredé, ale odvtedy viem, že si môžem robiť čo chcem, a buď sa to ľuďom zapáči alebo nezapáči, a to už ja neovplyvním. Lebo keby to robím podľa ostatných, tak vlastne klamem samú seba.

Fotky dokážu zachytiť nejeden tanečný moment © Modžo

Anie Škrabánková

Uvědomila jsem si, že nic není hned a že ani v tanci není kam spěchat.

Klíčový dopad měl nejen na můj tanec určitě rok strávený ve Francii na Erasmu, kde se mi podařilo ve městech Nancy a Marseille, kam jsem chodila do školy, spojit s místní taneční komunitou. V Nancy jsem chodila na freestyle sessions s tamější crew Street Harmony a v Marseille zase objevila venkovní spoty, na kterých se pravidelně jamovalo.

Celý proces poznávání sebe sama v zahraničí měl na můj osobní tak taneční růst velký dopad, uvědomila jsem si, že nic není hned a že ani v tanci není kam spěchat. Velký moment pro mě byl, když mi na jenom battlu v Nancy, kde jsem vyhrála all style kategorii, dal feedback jeden z mých největších tanečních vzorů – Pepito. Celý tento zážitek mě nakopl na sobě makat a posouvat svou komfortní zónu daleko za hranice.

Lil T

Od té doby cítím, že si věřím víc než předtím.

Můj moment byl zrovna když jsem vyhral podruhé Neklidný battle a dalo mi to větší sebevědomí tím, že jsem dokázal vyhrát jeden battle vlastně dvakrát. A přitom tam byli dobří tanečníci, kvalitní a všechno – takže to byl těžký battle. Ale dostal jsem z tohodle větší sebevědomí a takový ego up v tancování. Takže od té doby cítím, že si věřím víc než předtím. Takže tak.

Silné zážitky aj v rámci súťaží © Modžo

Adam Kmeť

V tom momente som pocítil silnú túžbu stať sa súčasťou toho vizuálu.

Rozmýšľal som nad danou otázkou a neviem ju presne zodpovedať. Respektíve má viacero vrstiev, uhlov pohľadu alebo tak. Najsilnejší moment bol, keď som uvidel prvé prepracované tanečné klipy, napr. od B2K, Omarion, Usher, Chris Brown, atď. V tom momente som pocítil silnú túžbu stať sa súčasťou toho vizuálu, ktorý som sledoval, a stalo sa to pre mňa určitým ideálom a cieľom. Druhá zásadná vrstva bola nájdenie samého seba a pravdivý sebarozvoj.

Dida Dee

To bádanie obohatilo celý môj život.

Určite to bolo nájdenie cesty k sebe samej. Asi to vnútorné pochopenie, že je to môj tanec a môj vzťah k hudbe, čiže taká self-love k sebe, čo vlastne ovplyvnilo celý môj tanečný prejav. Môže to samozrejme znamenať prijatie seba samej a začať si veriť. V skratke, môj kľúčový (tanečný) moment znamenalo aj oslobodiť sa od nejakých očakávaní, porovnávania sa a dokazovaní niečoho niekomu, a len tancovať najúprimnejšie ako v danom momente cítim. A to všetko prišlo s mojím cestovaním. To bol môj osobný kľúčový moment, pretože to bádanie obohatilo celý môj život ( aj tanec samozrejme).

Myslím, že to začalo v Asa vo Švédsku, kde ľudia vo mne prebudili pocit, že je vo mne niečo výnimočné (čo je, samozrejme, v každom z nás, len nie vždy to cítime) a ten čas tam vo mne najviac zapálil oheň veriť si, ísť vlastnou cestou, makať, a hlavne tancovať čo najúprimnejšie, pretože len vtedy môžem ľuďom otvoriť svoj svet. A odvtedy to len rastie a ja mám k sebe veľkú lásku a milujem svoj pohyb (aj keď som málokedy spokojná, haha, ale to patrí k tomu).

Improvizácia a momenty kontaktu © Modžo

Michal Zoller (Krishpin) – Instagram

Marta – Instagram

4Nie_s – Instagram

Lil T – Instagram

Adam Kmeť – Instagram

Dida Dee – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk