Honosné šperky, diamanty, nápadité kostýmy, sebavyjadrenie, pulzujúca atmosféra, kvalitná hudba a pre mnohých nezabudnuteľný zážitok. Takto by sa dal definovať tretí (na Slovensku ale už piaty bál) Ball of Shame od Monika Tisci a Viktor Tisci, v spolupráci s Queer Slovakia pod vedením Romana Samotného.

Vogue u nás rastie

Samotnému štýlu Vogue narastá na Slovensku a v Česku popularita a aktívnych účastníkov a fanúšikov zbiera v komunite, ale aj mimo nej. Ako Monika Tisci spomínala: „Jedna z najdôležitejších vecí je to, že sa nám podarilo získať podporu od FPU, čo pre všetkých „iných“ signalizuje, že Slovensko ide dobrým smerom.“

Zároveň sa na podpore bálu podieľali aj ich stáli podporovatelia iSexShop.sk, Absolut, Fusakle a Monikina nová značka oblečenia – Identities.

Záber z Ball of Shame 2021 © Michal Hradský

Vypredaná akcia

Lístky na podujatie boli vypredané za 24 hodín, čo poukazuje na úplnu atraktivitu akcie. Pre šťastlivcov, ktorí si svoje miesto uchmatli, si súťažiaci pripravili dávku krásy po každej stránke, ktorú ochotne podporovali a obdivovali. S myšlienkami no body shaming, no homophobia, no transphobia, no racism predviedli prihlásení svoje tanečné zručnosti, rolu modelov, dokonalosť črtov tváre a tela.

Od 20:00 sa o hudobnú nálož postaral Viktor Tisci, na párty ho vystriedali Kewu, Coco, Hasky, Vesnu a Moragama. Hlavné slovo padalo od dvojice Monika Tisci a Janny. Za dobre zvládnutú organizáciu a načasovanie si zaslúžia pochvalu nie len hlavní organizátori Roman a Monika, ale aj ich produkčný tím Suzanne Verschueren a Michal Boho.

Porota a víťazi

O postupujúcich – tých, ktorí dostali „chop“ (vyhodenie z kategórie) alebo 10s (tens, pokračovanie do battlov), rozhodovali DANIL MILAN (Poľsko/Ukrajina), LAQUEFA 007 (Nemecko/Angola), LANA 007 (Česko/Ukrajina). Porota to, ako býva zvykom, nemala ľahké. Niektoré výmeny prebehli hladko, v iných si vypýtali predĺženie, ktoré rozhodlo o víťazovi.

Záber z Ball of Shame 2021 © Michal Hradský

Nižšie nájdeš kategórie, tému a víťazov.

RUNWAY / FASHION KATEGÓRIE:

EUROPEAN RUNWAY – KRYŠTÁL – BQ @michal_ninja, FF @nevrlamonina

ALL AMERICAN RUNWAY OTA – TIGRIE OKO – @rambo_yo

FACE OTA – ŠPERKOVNICA – @eva.kucikova

BEST DRESSED OTA – FABERGÉHO VAJCE – @thomdivine

BODY AND SEX KATEGÓRIE:

SEX SIREN OTA – MESAČNÝ KAMEŇ – @ivinitty

BODY (TELO) OTA – HELIOLIT – SLNEČNÝ KAMEŇ – @illes_klaudia

PERFORMANCE KATEGÓRIE:

HANDS PERFORMANCE vs ARMS CONTROL – 1 GP – ZLATO a STRIEBRO – @pichus20

VIRGIN PERFORMANCE OTA – BIELA PERLA – @nevrlamonina

NEW WAY OTA – RUŽOVÝ DIAMANT – @rebeccawurelly

OLD WAY OTA – SMARAGD – @pichus20

BQ VOGUE FEMME – @pichus20

FF VOGUE FEMME – @rubyvagueshow

Záber z Ball of Shame 2021 © Michal Hradský

Realness kategórie

Kategória Realness je v našich končinách stále veľkou novinkou, preto sme neočakávali veľa súťažiacich. FQ Realness je kategória pre trans ženy, ktoré prešli alebo prechádzajú tranzíciou a vyzerajú ako cis ženy. Súťažne sa nám ukázala Amy, ktorá aj zvíťazila, ale porota si mimo súťaže vypýtala vidieť aj nádhernú Liberty. Tá prišla len ako podpora svojej kamarátky Amy, ale získala veľké ovácie.

Do kategórie BQ Realness sa súťažne nenahlásil nikto, a tak sa porota rozhodla otvoriť kategóriu pre všetkých. Zúčastniť sa mohli muži, ktorí sú gejovia, ale dokážu vás svojim prejavom a oblečením presvedčiť, že sú hetero. Dovolíme si tvrdiť, že to bola kategória snáď s najväčším ohlasom u divákov. Trofej si odniesol @voj7ech.

REALNESS – ZÁSNUBNÝ PRSTEŇ

BQ REALNESS – outfit inšpirovaný klenotníkom – @voj7ech

FQ REALNESS – outfit zahrňujúci koktejlové šaty a zásnubný prsteň – @amyzoyomi

Záber z Ball of Shame 2021 © Michal Hradský

Bezpečné miesto

Monika na záver: „Tešíme sa, že sa o ballroom zaujíma stále viac ľudí. Vogueový bál má byť bezpečným priestorom pre queer ľudí a myslím, že sa nám ho tu darí pekne tvoriť. Ako ste videli, súťažných kategórii je veľa a nie sú všetky o tanci. Preto som sa rozhodla, že budem prinášať aj lekcie zamerané na Runway a Fashion, Body a Sex Siren a Realness. Tak sledujte môj profil a čoskoro dám prvé info!“

Ak vás zaujíma vedieť viac, prečítajte si Čo je to Ballroom a Vogue alebo Ako prebieha Vogue bál v Monikinom blogu.


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk