V ôsmom dieli Show Your Step ti prinášame breaking a koncept Flow-to-go v podaní Ondreja Hadidoma, ktorého však pravdepodobne poznáš pod prezývkou El Prcinho.

Projekt Show Your Step vznikol, pretože Slovensko je plné skvelých tanečníkov z rôznych tanečných štýlov, ktorí sú svetové kapacity, veľké osobnosti a v neposlednom rade profíci. V tejto sérii sa s nami podelia o svoj krok, prvok alebo koncept, jeho variácie a samotné sebavyjadrenie v tanci.

Projekt Show Your Step bude vďaka videám, ktoré (nielen za kamerou) spracováva Luc Melcerová, sprevádzateľom po rôznorodosti pohybov a miest. Koncept vznikol na základe idey Skaji. Skaja sa pričinila o zloženie zoskupenia, vzhľad a grafiku videa. Predošlé diely Show Your Step nájdeš tu.

Vo svojich nádherných priestoroch nás tentokrát privítala Galéria Umelka na Dostojevského rade 2 v Bratislave. Ďakujeme!

O Ondrejovi

Ondrej Hadidom, známy aj ako El Prcinho, začal s breakingom v 11 rokoch v roku 2006. Možností bolo menej, no mal šťastie, že v Senici, odkiaľ pochádza, sa utvorila začínajúca skupina Crazy Team. Tá sa neskôr spojila s ďalšími tanečníkmi zo Skalice a vznikla skupina s názvom West Breakers. Postupom času sa táto záhorácka banda spojila so skupinou Breakfans z Prievidze a fungovala pod názvom West Fans. Veľa starších chalanov sa však tanca vzdalo, a tak El Prcinho zostal trénovať sám.


V 15 rokoch oslovila Prcka skupina Hasta la Muerte, v ktorej sa stretajú rôzne typy kreatívnych osobností. Pod jej menom reprezentoval Slovensko naprieč celou Európou.

Ondrej Hadidom – El Prcinho po natáčaní ôsmeho dielu Show Your Step v Galérii Umelka © Luc Melcerová

Breaking alebo break dance?

Hiphopová kultúra vznikla ako reakcia na obdobie 70. rokov v chudobných štvrtiach mesta New York – predovšetkým v Bronxe. Hip hop sa skladá zo štyroch základných pilierov: DJing, breaking, writing a MCing. Tanečným elementom je, samozrejme, breaking, ktorý väčšina ľudí pozná ako break dance, čo je komerčný názov umelo vytvorený médiami. Originálny názov je breaking.

Tanečníci sú b-boys a b-girls (break boy a break girl, niekedy sa uvádza aj Bronx či beat boy/girl). Breaking vznikal v 70. rokoch v USA, konkrétne v južnom Bronxe. Predchodcom je tanečný štýl rocking. Jednoznačne citeľné sú v ňom prvky z latinsko-amerických tancov, gymnastiky a bojových umení. Pre breaking je typická sloboda v tanečnom prejave – nesie v sebe esenciu neohraničenej tvorivosti. Z celého prejavu so všetkými prvkami tohto tanca musí byť cítiť osobitý rukopis.

El Prcinho pôsobí v crew Hasta la Muerte © Luc Melcerová

A ako vyzerá lokálna breaková scéna? Takto ju vníma El Prcinho: „Breaková komunita v rámci Slovenska a Česka je posledných 10 rokov pomerne rovnaká. Máme tu stabilný, menší počet aktívnych crews a tanečníkov. Scéna je malá a všetci sa navzájom registrujú. Povedal by som, že vzťahy v rámci komunity sú v posledných rokoch dobré a nie sú tu nejaké rozbroje. Stáva sa, že ostatné tanečné štýly vnímajú bboyov a bgirls ako príliš kritických, ale breaková komunita je zvyknutá na konštruktívnu kritiku. Všeobecne si myslím, že slovenská a česká scéna pozostáva najmä z ľudí, ktorí sa breakingu venujú minimálne zopár rokov, a to, čo by komunita potrebovala, je viac nových, mladých a aktívnych bboys či bgirls.”

Základné elementy

Zaujímalo ma, aké sú El Prcinhove obľúbené breakingové prvky, a tiež to, ako konkrétne ich ukladá za sebou vo svojich tanečných vstupoch: „Existujú takpovediac základné elementy breakingu ako toprock, go down, footwork, freeze a power moves, no osobne by som nepovedal, že niektorý preferujem ponad ostatné. Baví ma práve tá rozmanitosť a rád pokrývam všetky úrovne a medziúrovne.”

Rád si nechám v hlave len osnovu, ktorá má isté body, no musí v nej byť voľnosť na freestyle a hranie sa s hudbou.

El Prcinho

„Ak si presne naukladám prvky v postupnosti, ktorú by som chcel striktne dodržať, bolo by to na mne vidieť, zabilo by to estetický dojem a vo finálne mi ten prejav nikto neuverí. Rád si nechám v hlave len osnovu, ktorá má isté body, no musí v nej byť voľnosť na freestyle a hranie sa s hudbou, nakoľko treba reagovať na to, čo DJ zahrá.”

El Prcinho vniesol do Galérie Umelka tanečný štýl breaking © Luc Melcerová

Koncept Flow-to-go

Na záver El Prcinho vysvetľuje koncept, ktorý si zvolil do videa Show Your Step: „Ako koncept som si vybral Flow-to-go. Osobne vnímam plynulosť v nadväzovaní jednotlivých tanečných prvkov za kľúčovú preto, aby pôsobili celistvo, ako kompaktné umelecké dielo. Je v tom X hodín tréningov, kým zložité prvky vyzerajú na tanečníkovi ľahko a esteticky.” 

Osobne vnímam plynulosť v nadväzovaní jednotlivých tanečných prvkov za kľúčovú preto, aby pôsobili celistvo, ako kompaktné umelecké dielo.

El Prcinho

„Flow je aj špecifický psychický stav, ktorý teoreticky rozpracoval M. Csikszentmihalyi. Človek pri ňom zažíva a vníma len konkrétnu činnosť, pri čom sa často hodiny zdajú byť len zlomkami minút. Ja tento stav zažívam pri tanci.”


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Ondrej Hadidom (El Prcinho) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk