Po sobotňajších Majstrovstvách Slovenska v breakingu si MG dlho nepospal. Zakladateľa festivalu The Legits Blast a oficiálnej breakingovej organizácie Breaking Slovakia som v mene Tanečnej scény oslovila na výdatný nedeľný rozhovor o desiatej ráno na Google Meet.

Prebrali sme slovenské aj svetové majstrovstvá, víziu Breaking Slovakia a aj to, ktorí tanečníci ho na Slovak Breaking Championship najviac prekvapili. Aj napriek tomu, že nám počas videohovoru dvakrát vypadol signál, výsledkom je naozaj komplexný pohľad na prítomnosť a budúcnosť slovenského breakingu očami jednej z jeho najzásadnejších osobností.


Stretávame sa online, hneď ráno po akcii Slovak Breaking Championship. Moja prvá otázka teda znie: Stihol si sa vyspať a spracovať všetko, čo sa včera stalo?

Určite. Tak mali sme takú mini afterku, do nejakej tretej, teraz pred chvíľou sme vstali. Sme veľmi spokojní s celou organizáciou Slovakia Breaking a s tým, ako to všetko prebehlo. Aj napriek COVID-u tam prišlo 200 ľudí zo všetkých kútov Slovenska, aj keď niektoré tanečné školy nám povedali, že veľa členov nemohlo prísť práve kvôli COVID-u. Takže sme veľmi spokojní a šťastní, že aj napriek takejto situácii prišlo dosť ľudí a level bol fakt že celkom dobrý. Ja osobne som videl veľa nových mien, ktoré som predtým absolútne neregistroval. Možno aj COVID pomohol tomu, že tanečníci na sebe makali a bolo to vidieť. Takže, ako hovorím, sme vyspatí a aj spokojní.

Kde ste boli na afterke? Prezraď.

Na afterke sme boli u seba v tanečnom štúdiu Hasta La Muerte v Placi v Petržalke. Chalani tam majú štúdio, takže tam bola taká mini afterka pre pár ľudí, bolo nás tam možno 30. Tam sme kecali. Stretávame sa málo, ja tiež nebývam v Bratislave, takže to bola pre nás príležitosť trošku pokecať aj o víziách a o tom, kam sa chceme dostať s Breaking Slovakia. Toto bola super príležitosť, pretože na akcii nebolo veľa času, keďže som porotil. Takže super, veľmi dobré.

Bboy Twister je čerstvý majster Slovenska v kategórii 1vs1 bboy nad 16 rokov © Luboš Plšek

Naposledy si sa pre Tanečnú scénu rozprával s Otcom Mircom na tému breaking na olympiáde. To bol ešte december 2020. Vtedy si spomínal, že Breaking Slovakia je v štádiu „výskumu, zberu informácií“ – premýšľania o tom, ako založiť organizáciu tak, aby čo najlepšie fungovala aj v budúcnosti. Ako teda nakoniec vznikalo Breaking Slovakia a kto za ním stojí?

My sme dosť čakali na medzinárodnú scénu. Tam to bolo dosť náročné, čo sa týka federácie WDSF a začlenenia komunitných lídrov, rád a rozhodovacích práv. Po nejakých 6 mesiacoch mojej snahy spojiť scénu to nikam až tak nesmerovalo, tak sme sa rozhodli, že sa posunieme najprv na národnom leveli a potom budeme riešiť medzinárodnú scénu.

Pri Majstrovstvách Európy sme hlasovali, koho tam pošleme za Slovensko, lebo nebola žiadna akcia a ani čas na jej organizáciu. Teraz nás ale kontaktoval Slovenský zväz tanečného športu, že máme poslať mená dvoch bboys a bgirls, ktorí budú reprezentovať Slovensko na Majstrovstvách sveta v breakingu v Paríži, teraz v decembri. A tak sme si povedali s chalanmi, že poďme spraviť prvý event, poďme to naštartovať a poďme sa stretnúť. Tak sme sa rozhodli spraviť prvý Slovak Breaking Championship.

Aktuálne je v tom 7 ľudí: ja, MK z Legits Blastu, Miniboj, Twister ako jeden z top tanečníkov, Dexter zo Školy breaku, Fonky z Prievidze a Fešák, ktorý má najvyššie trénerské vzdelanie. Dali sme hlavy dokopy a dohodli sme sa na dátume 30. októbra. Tri týždne pred akciou sme začali promovať, že spravíme prvý oficiálny Slovak Breaking Championship (prvé oficiálne majstrovstvá Slovenska) a dvaja najlepší bboys a dve najlepšie bgirls postúpia do Paríža na majstrovstvá sveta. Plus sme chceli spraviť niečo aj pre mládež, takže sme pridali jednu kategóriu juniori do 15 rokov. Takže toto sa týka tohto roku.

A aká je dlhodobá vízia?

Na Slovensku máme veľkú výhodu, že máme veľmi dobrý vzťah so Slovenským zväzom tanečných športov. Na základe zákona o športe musia všetky tanečné zväzy spadať pod jeden zväz, čiže aj pre breaking platí, že musíme byť pod Zväzom tanečného športu. Tam máme pripravenú spoluprácu, kde Breaking Slovakia bude samostatná sekcia pod zväzom tanečných športov popri IDO, rock’n’rolle, latino a podobne. To bude ale asi oficiálne až v roku 2023, pretože začlenenie do zväzu a vyriešenie stanov trvá rok.

Finálový súboj medzi Keinom a Twisterom © Luboš Plšek

Aktuálne spolupracujeme so zväzom tak, že sme vypracovali plán na budúci rok a podávame cez nich žiadosť na Ministerstvo školstva a športu. Uvidíme, aká dotácia sa nám podarí. V rámci toho programu by sme chceli robiť Breaking Slovakia Tour, sériu battlov v rôznych kategóriách – dospeláckych (chalani, baby) a v juniorskej do 15 rokov. Tam by sa zbierali nejaké body do rebríčka. Chceli by sme potom vytvoriť užší tím top bboys a bgirls na Slovensku, ktorý by sa začal pripravovať aj na olympiádu v spolupráci so Slovenským olympijským výborom.

Veľmi pozitívne je, že breaková scéna na Slovensku sa naozaj chce spojiť, chce spoločne pridať ruku k dielu a makať na tom spolu.

MG

Máme tam v rozpočte rôzne položky, napríklad regenerácia, fyzioterapia a takéto profi služby, lebo takýmto smerom sa to rozbieha už aj vo svete. Máme tam pomoc pre tanečné kluby, príspevky na klubové súťaže, preplácanie cestovného na svetové súťaže pre najlepších tanečníkov, aby získavali skúsenosti. Vízia je obrovská, závisí to teraz od toho, ako rýchlo to prejde cez ministerstvo. My musíme ukázať, že breaková komunita na Slovensku tu je, chceme s ňou pracovať, chceme to tu zveľaďovať a uvidíme, ako dlho ten proces bude trvať.

Veľmi pozitívne však je, že breaková scéna na Slovensku sa naozaj chce spojiť, chce spoločne pridať ruku k dielu a makať na tom spolu. Včera sme mali historicky prvý meeting. Nazývame to Breaking Slovakia Summit, kde sme pozvali vedúcich tanečných škôl, ktorí vyučujú break. Tam sme ich oboznámili s aktuálnou situáciou. Každý sa teší, vidí tú víziu a stotožňuje sa s tým. Čiže budeme teraz v užšom kontakte, budeme sa pravidelne stretávať a budeme spoločne vymýšľať, ako to tu vieme spoločne pozdvihnúť. Takže celé je to v takej komunikačnej fáze.

Bgirl Soňa, čerstvá majsterka Slovenska v kategórii 1vs1 bgirl © Luboš Plšek

Verím, že v roku 2023, čo bude rok pred olympiádou, to už bude naozaj zabehnuté alebo bude viac možností pre tanečníkov, ako sa ďalej posunúť. Ide hlavne o vytvorenie tej štruktúry. Aj včera sme sa bavili, že možno na Outbreak Europe (Legits Blast) nechodí veľa Slovákov preto, lebo je to levelovo príliš vysoké a nemajú sa tam veľmi kam dostať. Na Slovensku chýba platforma, kde si môžu tanečníci rovnocenne zmerať sily s tanečníkmi z rôznych kútov Slovenska. Budeme sa teraz usilovať, aby sme vedeli pripraviť tanečníkov na medzinárodné súťaže a vytvoriť štruktúru a platformu pre začínajúcich aj pokročilých slovenských tanečníkov. Uvidíme ako sa nám to podarí. Pozitívne je, že to to Slovensko a tí vedúci tanečných škôl chápu. Teraz je na nás, ako to posunieme ďalej.

Verím, že Slovensko môže byť postupne inšpiráciou pre celý svet.

MG

Vo svete je to veľký chaos, lebo v niektorých krajinách zväzy nemajú dobré vzťahy z breakovou komunitou. Je to aj také moje osobné zadosťučinenie, byť inšpiráciou, vytvoriť manuál pre zvyšok sveta, keďže my tu máme so Zväzom dobré podmienky a vzťahy. Určite by som chcel komunikovať ten know-how aj do zahraničia, pretože som v neustálom kontakte asi s 15 krajinami, kde majú problémy s tým, ako to na začiatku nastaviť. Brazília, Grécko, chalani z Čiech, Poliaci. Aj Taliani majú veľký problém. Je to o shareovaní tých informácií a verím, že Slovensko môže byť postupne inšpiráciou pre celý svet.

A koľko členov je momentálne v Breaking Slovakia?

Máme tam nejakých 130 členov. Robili sme ale si prieskum medzi tanečnými školami na Slovensku o tom, ako vyzerá postcovidová situácia, lebo počas COVID-u sa to, samozrejme, dosť zredukovalo. Ja odhadujem, že na Slovensku máme okolo 600 až 700 tanečníkov v breaku, plus, samozrejme, ľudia okolo toho, čo nie je až také zanedbateľné číslo. Ja som bol napríklad prekvapený, keď som sa dozvedel koľko máme detí, ktoré sa venujú breaku. Aktuálne má teda Breaking Slovakia 120-130 členov a uvidíme kam sa to posunieme časom.

Odhadujem, že na Slovensku máme okolo 600 až 700 tanečníkov v breaku, plus, samozrejme, ľudia okolo toho.

MG

Spomínal si celoročný ranking. Aké akcie okrem majstrovstiev bude Breaking Slovakia organizovať?

Nechcem teraz predbiehať, lebo sa musíme s tanečnými školami dohodnúť napríklad na tom, kto je schopný spraviť akciu a nejak to rozdeliť do rebríčka na tzv. pohárovky – regionálne, národné. Pre nás bol plán vytvoriť 5 väčších národných akcií. Jednou z nich by boli oficiálne majstrovstvá Slovenska, kde by bol počet bodov dvojnásobný oproti ostatným akciám. Ak budeme mať aj regionálne akcie, tie by mohli byť odmenené polovicou bodov z tých národných. Potrebujeme vidieť záujem tanečných škôl a zistiť, v ktorých mestách to vieme spraviť. Čiže je to stále v takej prípravnej fáze. Ja si myslím, že rok 2022 bude testovací a v 2023 to už bude ako tak naplno fungovať.

Samozrejme by sme chceli mať na čo najviac akciách aj zahraničnú porotu a zahraničný line-up, keďže na Slovensku je to dosť komplikované v tom, že tu nemáme veľa tanečných skupín. Ja osobne nerád porotím moju crew, len bohužiaľ, je tu tak málo skúsených porotcov, že niekedy sa tomu človek nevyhne. Chceli by sme teda čím ďalej, tým viac volať zahraničie. Samozrejme, potrebujeme na to dotácie.

Bboy Twister v jednom zo svojich víťazných vstupov na Slovakia Breaking Championship 2021 © Luboš Plšek

Takže je to v prípravnej fáze a uvidíme, ako to nastavíme na ročník 2022. Chceli by sme nejaké regionálne súťaže, národné súťaže a na konci roka si spraviť rebríček. Predbežne sme sa bavili, že by to mali byť tri kategórie – dospeláci (baby a chalani od 16 rokov) a spoločná kategória pre deti do 15 rokov. Aj deti by sme potom chceli rozdeliť na baby a chalanov, ale uvidíme.

Na včerajšej akcii si mal byť pôvodne speaker, nakoniec si porotil. Ako si vnímal všeobecnú úroveň, možno aj v porovnaní s predošlými akciami pred COVID-om? A celkovo, ako sa to posunulo?

Určite ma prekvapili nejakí chalani a crews, vidím, že tu vzniká niečo nové, o čom som vôbec nevedel. Aj detský level bol silný. Tobiho už poznáme z našich akcií Hasta La Muerte Dabl Trabl, myslím, že ten posledný Dabl Trabl aj vyhral. Takže jeho som registroval. Aj Magic One, ktorý vlastne vyrastal v Barcelone. Ten má 12 rokov a má veľký potenciál. Plus nejaké deti zo Škola breaku od Dextera, konkrétne spomeniem bgirl Eli, tá ma veľmi prekvapila, údajne tancuje len rok a pol. Takže vidno, že na mládeži sa v tých školách pracuje.

V seniorskej kategórii sme mali bohužiaľ len 4 baby, verím, že toto sa niekam za najbližšie roky posunie. Medzi bboys ma prekvapili nejakí neznámi chalani. Pýtal som sa aj Fonkyho a ostatných, vôbec sme ich neregistrovali, nikdy sme ich nevideli na akcii, ale celkom dobrý level. Takže ide to tu skrátka hore, len verím, že to vieme dostať ešte niekam inam, za rok alebo dva.

Veľkou inšpiráciou je pre mňa osobne Belgicko, kde som porotil pred 2 mesiacmi detskú kategóriu. Bolo tam 120 detí a tam by sa kľudne vybrala aj top 32 s takým levelom, že koniec. Takže máme na Slovensku na čom makať, ale myslím si, že to tu najbližšie roky môžeme pozdvihnúť, keď spojíme sily a pôjdeme všetci jedným smerom.

Bboy Tobi, víťaz kategórie do 15 rokov © Luboš Plšek

Postupovalo sa na majstrovstvá sveta World Breaking Championships, ktoré organizuje WDSF. Postúpili bboys Twister a Kein a bgirls Soňa a Zuz. Predpokladám, že tieto majstrovstvá budú hrať dôležitú úlohu v kvalifikačnom systéme na olympiádu v Paríži 2024. O akú úlohu presne ide a ako tento kvalifikačný systém vlastne vyzerá?

Dobrá otázka, pretože toto na medzinárodnej úrovni ešte absolútne nie je doriešené. Zatiaľ sa to berie len ako majstrovstvá sveta na tento rok. Nemám žiaden poznatok o tom, že sa to nejako bude rátať na olympiádu. Ja si skôr myslím, že sa bude rátať až budúcoročná séria Breaking for Gold organizovaná WDSF. Malo by tam byť nejakých 30 eventov za rok. Tam by sa mal robiť medzinárodný rebríček, z ktorého sa budú zbierať body na olympiádu v Paríži. Zatiaľ to ale absolútne nie je stanovené, alebo aspoň o tom neviem.

V skateboardingu to mali pred Tokiom napríklad vymyslené tak, že sa brali do úvahy len posledné dva roky pred olympiádou a predposledný rok mal oproti poslednému len polovičnú váhu. Myslím, že 12 ľudí tam postúpilo z rebríčka a ďalší 4 z posledných majstrovstiev sveta pred olympiádou. Neviem, aký systém WDSF nastaví pre breakerov, ale takto to fungovalo v skateboardingu.

Tento systém kvalifikácie teda ešte nie je známy. Čo sa týka tohto roku, bolo to skôr o kvalifikácii a vyslaní najlepších Slovákov a Sloveniek na majstrovstvá sveta do Paríža.

Postupujúci bboys Twister a Kein s porotou a riaditeľkou Slovenského zväzu tanečného športu, Hankou Švehlovou © Luboš Plšek

Boli veľké debaty o tom, či by mal byť breaking na olympiáde. Nemusíme sa k tomu úplne vracať, ale zaujímalo by ma, či ešte sú v celosvetovej komunite výrazní odporcovia toho, aby sa breaking objavil na olympiáde.

Neviem o tom, negatívne reakcie trošku upadli, respektívne niektorí od toho vyslovene dali ruky preč a riešia si svoje. Bola tam jemná frustrácia po ťahoch, ktoré sa stali s WDSF, pár kľúčových ľudí odtiaľ odstúpilo. Ani deal s Red Bullom nevyšiel, čo viacerých zaskočilo. Pár ľudí teda od toho dalo ruky preč a čakajú, ako sa situácia vyvinie.

Ľudia vlastne stále chcú, aby bol breaking na olympiáde. Sme staršia generácia, chceme tu niečo za sebou zanechať a vytvoriť čo najlepšie podmienky pre mládež – možno podmienky, ktoré my sme nemali. To sa nemení, s tým dosť veľa ľudí súhlasí. Teraz ale ide o to, ako sa to v konečnom dôsledku udeje, aby to bolo čo najlepšie pre tú kultúru, nielen pre šport. Aby tam bola správna rovnováha. O to sa snažím aj ja, aj network ľudí okolo mňa, v zmysle „nepoďme teraz spraviť z breakingu šport, ale poďme zachovať tradície hip hop kultúry“. V tomto vidím aktuálne najväčšiu krátkodobú výzvu, aby sa to správne nastavilo. Aby tam tá rovnováha naozaj bola, aby sa z breaku nestal 100-percentný šport.

Olympiáda znamená pre breaking obrovské promo. Je to hlavne príležitosť pre nás niečo tu zanechať a vytvoriť priaznivé podmienky pre breaking na národnom a medzinárodnom leveli.

MG

V konečnom dôsledku je to ale na ľuďoch, ako sme my, na organizáciách, ako je Breaking Slovakia, a na obdobných organizáciách na národnom leveli po celom svete. Takže ja si myslím, že keď na tom nejak spoločne budeme pracovať a shareovať víziu a know-how o tom, ako sa to dá, tak to bude dobré.

V každom prípade, pár ľudí možno od toho odstúpilo a nepodieľajú sa na tom aktívne, ale nie sú vyslovene proti olympiáde – skôr to súvisí s tým, ako to funguje na medzinárodnej scéne vo WDSF. Ale tam nechcem nejak zachádzať. My máme na Slovensku veľmi dobré vzťahy a kiežby to tak bolo aj v iných krajinách. Ja som pozitívny človek a myslím si, že sa to utrasie.

Samozrejme, je veľmi komplikované vytvoriť tu z ničoho za tri roky nejakú štruktúru, ktorá by mala stopercentne fungovať, to sa ani nedá. Určite tam bude pár zádrheľov. Ale ja to beriem stále pozitívne, že olympiáda znamená pre breaking obrovské promo. Je to hlavne príležitosť pre nás niečo tu zanechať a vytvoriť priaznivé podmienky pre breaking na národnom a medzinárodnom leveli.

Finále Twister vs. Kein © Luboš Plšek

Keď už hovoríme o breakingu na národnom leveli… Čo tvoja vízia a vízia organizácie pre samotnú breakingovú komunitu? Ako by komunita mala fungovať, mohla fungovať, ako to cítiš?

Podľa mňa základom je komunikácia medzi lídrami tanečných škôl a lídrami regiónov, ktorá doteraz nebola taká efektívna alebo aktívna. Bude veľké plus, keď sa takto spojíme a budeme shareovať nápady a spätnú väzbu.

Toto tu zatiaľ nefungovalo a nefungovala tu ani nejaká séria eventov. Neviem či si pamätáš, ale v roku 2013 sme robili Breaking International. Bola to liga pre bboys a bgirls, kde sme mali 15 bboys a za bgirls tam bola Zuzka. Liga bola každý mesiac v inom meste. Battles boli na 5 vstupov a z nich vznikal rebríček ako v boxe – kto má koľko výhier, kto má koľko prehier. S našim budgetom z Legits Blast sme obehli asi 10 miest, čo dosť výrazne pomohlo ľuďom ako Twister, Láďo Kein alebo Zuzka. Bol to battle na 5 vstupov, čiže sa na to museli tvrdo pripravovať a dosť to pozdvihlo úroveň slovenských tanečníkov.

Šesť, sedem rokov tu chýbala platforma, kde by sa mohli slovenskí tanečníci ukázať, porovnať si sily a hlavne sa pripraviť na súťaže do zahraničia.

MG

Dexter robil takúto tour pre deti, ale 6-7 rokov tu chýbala platforma, kde by sa mohli slovenskí tanečníci ukázať, porovnať si sily a hlavne sa pripraviť na súťaže do zahraničia. Toto je podľa mňa hlavná vízia do budúcna, vytvoriť takúto platformu.

A to je samozrejme spojené aj s tou kultúrou – cestovať po Slovensku, robiť workshopy, diskusie, shareovať knowledge, volať expertov zo zahraničia, aby sa informácie dostali nielen do tanečných škôl a medzi ľudí v Bratislave, ale naozaj aj do celého Slovenska. Ide to ruka v ruke: vytváranie platformy pre súťaže a poznatky o kultúre, tak, ako by to malo byť. Afterpárty po každej akcii, cypher time (tanečné kruhy). Verím, že sa nám to podarí.

A čo tvoj osobný sen spojený so slovenskou breakingovou komunitou? Pokojne aj úplne vzdialený.

Veľmi by som chcel, aby ľudia ako Twister, ktorí sa tomu chcú venovať na 100 %, nemuseli mať inú prácu a hustlovať, alebo aby iní top bboys na svete nemuseli pracovať niekde v McDonalds. Aby mali čas na breaking a aby sa do toho vedeli úplne vžiť. Aby sa vytvorili príležitosti pre top tanečníkov, aby nemuseli robiť nič iné, len sa venovať tancu. Môj sen je, aby to bolo možné – práve vďaka organizáciám ako je Breaking Slovakia, ktoré by dokázali vytvoriť také podmienky.

Na majstrovstvách sveta budú Slovensko reprezentovať bgirl Soňa a bgirl Zuz © Luboš Plšek

Samozrejme, treba spomenúť aj sponzoring od rôznych spoločností alebo športové granty. Šport a kultúra sú dve rôzne veci. Teraz keď som sa do toho oprel a hľadám informácie o tom, ako to v športe funguje, financií je na to aj na Slovensku dosť. Je to len o tom, ako človek o to žiada alebo aké má v tom športe výsledky – a napríklad taký Twister tie výsledky má. Toto je môj sen, aby sa tí tanečníci mohli tancom živiť na 100 % a nemuseli robiť napríklad niektoré vystúpenia proti ich vôli. Aby si naozaj mohli vyberať.

A hlavne mládež. Vytvoriť podmienky pre mládež, aby break naozaj napredoval tým správnym smerom. Aby deti už od útleho veku rozumeli, že breaking nie je šport, ale súčasť hip hop kultúry. Kto za tým stojí, kto boli zakladatelia, aby išli do New Yorku a nasali ten hip hop.

Takže by som povedal, že mám dva ciele – vytvoriť príležitosti pre top tanečníkov, aby sa mohli živiť tancom, a aby mládež, ktorá sa dostane do breaku, brala break ako kultúru, a nie ako šport. To je moja vízia.

Chcel by si doplniť niečo, čo by ešte malo odznieť?

Chcel by som asi len poďakovať všetkým účastníkom včerajšej akcie Breaking Slovakia a hlavne aj rodičom. Videl som tam veľa rodičov a videl som zápal v ich očiach, že sa niečo konečne deje. Takže by som chcel len poďakovať za mňa a aj za celý Breaking Slovakia za účasť, ktorá bola na to, aká je momentálne situácia, veľmi dobrá. Tešíme sa už na ďalšie akcie a verím, že nás podporia a že spoločne to niekam tu na Slovensku dotiahneme.

Perfektné. Držím palce a dúfam, že sa to celé nakopne!

Určite. Veríme v to aj my a verím, že to je možné. Veľa ľudí tomu teraz začína veriť, takže keď spojíme sily, nie je o čom – musí to rásť, musí to vyjsť.


Dária Praženková (Dária) – Instagram

Martin MG Gilian – Instagram

Breaking Slovakia – Instagram


Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk