Za posledných 17 rokov sa udialo už 16 edícií akcie Dance Floor Attack. Akciu s elánom organizujú Zoli a Filip Rančák v meste Hradec Králové. Kým si posvietime na aktuálnych víťazov a 3 názory poroty, naštuduj si, kto počas existencie DFA ovládol parket: Duck Beat Přerov (2006), BDS Academy Praha (2007, 2008, 2010, 2011, 2013), Dynamic Brno (2009, 2012), Left J-Awa (2014, 2020), Eyebrow Crew (2015), Art Factory Brno (2016), High Edition (2017), B-fresh Brno (2018), Dogga Clan (2019).

A čo rok 2022?

V roku 2022 sa na mieste predstavilo sedem skupín. Šesť bolo vopred registrovaných, no prekvapením sa stalo práve breakingové zoskupenie Opatow Flavours, ktoré sa prihlásilo na poslednú chvíľu. Boli výrazným elementom celej akcie a väčšiu pozornosť vzbudili aj u poroty. Ako ich vnímali Martha, Batalla a Joseph Go? 

Batalla: „Bolo by milé vidieť viac bboys v hiphopových alebo allstyle battloch. Myslím si, že by sa stali problémom pre klasicky zúčastnených tanečníkov. Sú viac prepojení na leveloch dole a hore. Máme sa od nich veľa čo učiť. Avšak platí to rovnako pre druhú stranu. Niektorí chalani z Opatow Flavours mali fakt dobrý toprock.“

Martha: „Bboys boli naozaj hustí. Chcela som vidieť viac a viac. Oni skutočne battlovali. Celý ich prejav, to, ako tancovali do hudby, ktorá zvyčajne nehrá na ich battloch. Naozaj veľmi zaujímavé vidieť ich takto tancovať. S Batallom a Josephom sme boli jednoznačne za, aby sa objavovali v hiphopových battloch. Bolo to dojemné.

Martha: „Ešte chcem dodať o tímovej práci. Každá crew ju mala, ale nie tak silnú ako bboys. Sú naučení takto battlovať, majú spojenie, nemusia sa zastaviť a pýtať sa jeden druhého, kto pôjde ďalšie kolo. Oni proste prirodzene vedia. Ak budeme robiť crews v hip hope alebo house, alebo poppine, alebo v hocijakom inom štýle, musíme rozmýšľať ako oni. Veľa, veľa, veľa ich sledovať, lebo to je tá pravá esencia hip hopu. Samozrejme, niektoré nebreakingové skupiny to majú, napríklad Sons Of Wind z Francúzska. Bolo by super vidieť ich stáť oproti bboys. Energia by bola šialená. Páčilo sa mi, že Opatow Flavours neboli nezdvorilí. Boli sebavedomí, a to je veľmi veľký rozdiel.“

Joseph Go: „Skutočne výborné! Každý z nich mal iný štýl a pre mňa boli naozaj hip hop. To ako sa hrali s hudbou, ako tancovali do hiphopovej hudby. Fakt výborné. Boli moji favoriti a boli viac prirodzene pripravení. Malo to atmosféru. Kamoši, ktorí ste neprišli, nestihli ste to. Na ďalší ročník tam musíte byť.“

Crew PPC to nikomu nedarovala len tak

Ako býva zvykom, víťaz môže byť len jeden. Po ohlasoch poroty na breakingovú crew si víťazstvo aj tak dokázali vybojovať Anie, Brajenko, Julienko, Sebastian a Lil-H. Reprezentovali skupinu s názvom PPC, ktorú spojilo Brno. O tom, že vyhrali, rozhodli tri spomínané zahraničné mená – Martha, Batalla a Joseph Go. Každému sme položili jednu otázku súvisiacu s battlom a ty sa už nižšie dočítaš ich odpovede. 

Cenná rada od Josepha Go

Spolupráca, spoľah, podpora. To je battle crew vs. crew. Akú radu pre jednotlivcov v skupinových battloch posúva Joseph Go a aký rozdiel vidí medzi individuálnym a crew battlom? 

Joseph Go: „Takže. Jedna verzus jedna. Tam si naozaj sám. Sám so sebou. Sám s možnosťami svojho tela. Ale v crew battloch musíte byť ako jeden. Niekedy to funguje, niekedy proste nie. Je to ťažké, ale mali by ste si to užívať. To je moja rada.“

Jedna verzus jedna. Tam si naozaj sám. Sám so sebou. Sám s možnosťami svojho tela. Ale v crew battloch musíte byť ako jeden.

Joseph Go

Kto očaril Martu?

Zhodneš sa s Martou? Prečítaj si o jej pamätnom momente z tohtoročného DFA: „So všetkou úctou, boli to bboys. Keď som videla ich vstupy na úvodnej šou, tak som si povedala, že toto bude skutočne zaujímavé. Každý z nich bol úžasný, ale v poslednom kole v semifinále, keď tancoval Marrson, chlapec s duragom… To, ako pracoval s hudbou. Nechcela som, aby skončil. Bolo to prvýkrát, čo som ho videla takto tancovať. Musím povedať, že vlastne všetci, ktorí prišli, boli úžasní. Všetci, ktorí battlovali priniesli niečo iné. 

To, ako pracoval s hudbou. Nechcela som, aby skončil.

Martha

Batalla o víťazoch

Takto Batalla zhodnotil zoskupenie PPC: „Išlo im to skvele. Nemali sme veľa zúčastnených, ale oni boli skutočne pripravení, pekne pripravení. Vynikali harmóniou, boli „sweet a smooth“. Keď jeden z nich tancoval, tak vlastne tancovali všetci spolu. V takýchto battloch musí byť niečo, čo z vás vychádza. Ja som videl počas celého battlu ich progres a zakaždým ma niečím dokázali prekvapiť.“

V takýchto battloch musí byť niečo, čo z vás vychádza.

Batalla

Workshopy, alebo makačka pre telo aj ducha

Súčasťou akcie boli aj nedeľné workshopy. Joseph Go to ako prvý roztočil v štýle Afro a všetci sa do toho nadšene opreli. Martha priniesla nálož drillu v hip hope a esenciu jej tanca. Na záver prišiel Batalla s funky náladou a predslovom, ktorý dojal celú miestnosť. Pohybovo sme sa venovali časovaniu, priestoru, užívaniu a rôznym charakterom. Po necelých šiestich hodinách tanca, svalovici mysle a tela, zdar.

Potešenie na záver

Chceš DFA zažiť aj ty? Máme dobré správy. Organizátori už ohlásili ďalší ročník – konať sa bude 23.1.2023. Nezabudni sledovať Tanečnú scénu na Instagrame a Facebooku, pretože s nami ti už žiadna podstatná tanečná novinka neunikne.

A ešte toto: Choď na akcie, podpor to a uži to! 🙂


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Dance Floor Attack – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk