Každý určite zaznamenal, že posledné obdobie bolo pre slovenskú tanečnú komunitu posunom vpred, či už hovoríme v súvislosti s tanečnými akciami alebo tanečníkmi samotnými. Inak ani nebudeme zakončovať tento rok ako zaplnenými víkendmi rôznymi akciami. Jedná sa v prvom rade o akcie, ktoré majú už niekoľko či mnoho úspešných edícií za sebou. Každý z týchto organizátorov je veľmi ambiciózny (myslím, že výborná a dôležitá vlastnosť pri organizovaní akcií, treba vždy posúvať úroveň vyššie) a to je dôvod, prečo každá spomenutá akcia posunula svoju latku o niečo vyššie. Rozhodol som sa teda spísať nejaké krátke info o týchto tanečných udalostiach, ktoré si určite zaslúžia vašu pozornosť a účasť. Tanečníka to nepochybne posunie a akciu taktiež… všetci vyhrajú.

 

24./25.11.2017 ~ WORKSHOP s CHRYBABY COZIE /USA ~ Praha/Martin

Hneď na začiatok zabrdnem do minulého víkendu kde sme mali možnosť okúsiť relatívne mladý tanečný štýl menom Litefeet pochádzajúci z New Yorku. Bola to príležitosť (prvá v Európe) dostať informáciu z prvej ruky od jedného zo zakladateľov tohto štýlu, ktorým je Chrybaby Cozie /USA.

Buddha Stretch stručne o Litefeete (4:19 – 10:27)

Litefeet je jeden z mnohých štýlov o ktorých stále vieme málo, zažiť ho môžeme v plnej paráde asi len v USA. Popularita tohto štýlu stále rastie, litefeetovú hudbu už dlhšiu dobu môžete počuť v selekciách battle djs, mať ale vedomosť čo sa za tým skrýva nie je nikdy na škodu. Veríme, že čoskoro bude ďalšia príležitosť okúsiť tento veľmi chytľavý tanečný štýl a rozšíriť si svoje obzory, a možno v tom nájsť aj svoju cestu.

Spýtali sme sa Máky ako organizácia tohto workshopu začala:
Máka: “Rozhodla jsem se ne ze dne na den , litefeet jsem okusila pred rokem v new yorku od té doby to mám v hlave, před pul rokem jsem zacla s Chrybabyho managerem domlouvat workshop tady, bez nej to nejde dal pokracovat. Kazdy kdo to chce zacit musi jet do New Yorku jak rekl sam Chrybaby v Harlemu to zaclo. Je potreba Chrybabyho videt, poslouchat, inspirovat se a zajimat se o kulturu.”

 

P.S. V Londýne sa začala budovať pomerne dobrým smerom uberajúca sa litefeetová komunita. Jedným človekom z tejto komunity je aj Kieran/UK, ktorý bude mať workshop v Piešťanoch v rámci Jahoda Džemu. Môj úplne osobný tip je, že bude učiť práve Litefeet, neviem, možno nie. O jahoda džeme ale nižšie. 😉

 

2./3.12.2017 ~ UNITED MOVEMENT URBAN FESTIVAL 2017 ~ Bratislava

Blížiaci víkend si “zabookoval” aj známy choreograf ešte z čias Miliónového tanca – Jaro Berk. United Movement a jeho ďalšia edícia prinášajúca svetové mená na našu pôdu. Asi jediná akcia špecializovaná sa predovšetkým na svetových choreografov na Slovensku už po niekoľký krát dokazuje, že ma omnoho širší záber ako sa zdá. Dôkazom toho je aj tohtoročný line-up a program.

Našlapané video z minulého ročníka:

WORKSHOPS:

OTEC MIREC /SK ~ Chicago Footwork (* celý výťažok z tejto hodiny pôjde na NADÁCIU DETSKÉHO KARDIOCENTRA)
SAPA /UA ~ Breakin
PARADOX /NL ~ Hip Hop
SENNA/JAMAHL collab /NL ~ Choreo

Predaj vstupov tu:
https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/13105/united-movement-2017

BATTLES:

1vs1 BREAKIN BATTLE (WINNER PRIZE MONEY 500€)
1vs1 HIP HOP BATTLE (WINNER PRIZE MONEY 500€)

*v prípade, že winner nebude z SK, najlepší slovenský tanečník vyhráva PRIZE MONEY 300€

MC: PABLO
DJS: Dj Shimo/SK (Hip Hop), Dj Plash /PL (Breakin)
POROTA Hip Hop: Otec Mirec/SK, Paradox/NL, Senna/NL
POROTA Breakin: Miniboj/SK, Slim Kein/SK, Sapa/UA

Takže ak máš rád tanec, dobrú organizáciu spojenú s kvalitným line-upom a tiež sa nebrániš zbohatnúť zo dňa na deň, či už o 500€ alebo 300€ tak by si nemal chýbať. 🙂

 

2.12.2017 ~ HOUSE MEETING 2017 ~ Bratislava

Súčasťou najbližšieho víkendu bude aj House Meeting, akcia zameraná predovšetkým na House dance a kvalitnú housovú hudbu. Sobotný večer si tak môžete prísť užiť do Hopkirku hneď po ukončení akcie United Movement. 3. edícia posúva level slovenských akcií o niečo ďalej s pozvaním profesionálneho klubového house dja a producenta Dj Eddie Boi /UK. To je jasný dôkaz toho, že Lukáš Karban a.k.a. Dj SouL., organizátor ale aj ďalší z Djs prikladá veľkú váhu kvalitnej hudbe na svojej akcii. Trojicu Djov uzatvára brnenská Dj Kae D.

Finálový battle HOUSE MEETING 2016 ~ OTEC MIREC/SK vs CHILLI/SK

House Meeting je v svojej podstate Battle spojený s Párty. Večer započne špeciálnym battle konceptom kde sa do porotcovského kresla usadí slovenský House Dance velikán Andyboj/BDS. Všetko podstatné ale vyvrcholí po battly a to na pravej House Párty!

House Dance + House Music = House Meeting 8)

 

9.12.2017 ~ JAHODA DŽEM 2017 ~ Piešťany 

V prípade tejto akcie môžeme hovoriť definitívne o posune vpred míľovým krokom oproti minulým rokom. Tento rok sa tešíme na 5. tu epizódu a teda oslavujeme také malé výročie a vďaka organizátorovi Bobešovi Turčanovi sa môžeme tešiť na veľkú nálož vo forme našpalaného line-upu európskeho charakteru ale aj krásneho nového priestoru a iných prekvapení, ktoré si pre nás Bobeš prichystal.

Video recap z minulého roka:

Jahoda Džem sa zameriava prioritne na dva štýly a to Breakin a Hip Hop, ktoré sú rozdelené do vekových kategórií: do 15 rokov a nad 15rokov. Špecialitou bude tento rok medzinárodná porota, kde bude sedieť okrem jedného Slováka aj Francúz a dvaja Angličania:
Lilou, dlhoročne držiaci sa medzi svetovou špičkou bboys, víťaz niekoľkých ročníkov svetovej súťaže Red Bull BC ONE a tak aj členom ich crew. Ďalším je Angličan, BBoy Sunni zo Soul Maverics, veľmi výrazný element medzi mladou generáciou bboys. Breakinovú porotu uzavrie jeden z najvýraznejších v našom kraji, Bboy Romski, Hasta La Muerte. Druhým Angličanom a teda aj posledným porotcom, ktorý bude rozhodovať v tanečnom štýle Hip Hop, taktiež mladý no napriek tomu našlapaný Kieran. O hudobnú časť sa postarajú domáci Dj Edward Goose za breakin, popradčan Miloš za hip hop a slovom nás prevedie akciou Otec Mirec z Trenčína.

Aby som nezabudol, časť určená len pre ľudí, ktorí majú záujem sa v tanci zdokonaľovať – workshopy. Hip hop workshop s Kieranom, Breakin workshop s bboymi Lilou a Sunni.

Veľmi prijemná a úprimná akcia, takto by som charakterizoval Jahoda Džem a podľa mňa sa premení tento rok na veľmi veľkú tanečnú bombičku. Bobeš vypúšťa krakena. A príde aj Ego.

 

10.12.2017 ~ VIANOCE V LOVE DANCE 2017 ~ Bratislava

Ou yas, Vianoce sa blížia, tie tanečné Vianoce si máš možnosť užiť aj na skvelom evente s tanečnou školou Love Dance a jej líderkou Lady Mel. Táto akcoška pozostáva rovno z troch častí. Začiatok je načasovaný na 11.hodinu doobednú, kde môžeš zažiť Litefeet workshop so susedou z Čiech Mákou /BDS. Táto žena bude súčasťou aj ďalšej časti a tou bude battle, kde zasadne do poroty. Spoločne s ňou budú podľa svojho najlepšieho svedomia hodnotiť, porotiť a rozhodovať dve slovenské mená: Spunkey BKP a Fero Haar. Hudba zaznie od Miloša, slovo od Lady Mel.

Vianoce v Love Dance 2016

BATTLES:

2vs2 HIP HOP / deti
2vs2 HIP HOP / juniori
2vs2 MIX STYLES / dospelí

Okrem radosti z tanca a dobrej atmosféry, ktorú tu zažiješ sa súťaži o skvelé vecné ceny ale aj financie… a REŠPEKT!

Na koniec som si nechal tretiu no rovnako zaujímavú časť ako tie predošlé dve a to Vianočná show Love Dance. Ak nedočkavo čakáš na show všetkých študentov, lektorov Love Dance School ale aj hostí tak nepremeškaj ani toto. Jedným z hostí je aj Otec Mirec, ktorý bude po celý čas za mikrofónom. Téma tohto roku je čisto slovenská hudobná produkcia. 😉

 

16.12.2017 ~ SLOVAK WAACKIN’ & HIP HOP BATTLE 2017 ~ Bratislava

Čokoládku v šestnástom políčku spapáte presne v deň tohto battlu. Náhoda? Nie. Tohtoročné slovenské battle vyvrcholenie  sa bude konať v priestoroch Riverpark Dance School presne 16.decembra neboli prosince pod záštitou Addyho Teslíka.
Rád by som zašmátral v histórií… tento battle, resp. prvá edícia tohto battlu bola úplne najšpeciálnejšia. Slovak Waackin & Hip Hop Battle bol vôbec prvý Waackinový battle na Slovensku, odohral sa v malej kaviarničke v Modre a za waackin’ ho vyhrala Monika vtedy reprezentujúca Street Dance Academy. Vo finále oproti nej stál Michal Černý (video nižšie). V hip hop battle vyhral tesne Mulla Zuev proti Regine (2:1), čo dnes nie je možno veľmi zaujímavá situácia, vtedy ak sa nemýlim to bol ich prvý battle na Slovenku, keďže len pár mesiacov pred tým sa prisťahovali do susedných Čiech z Ruska. Ja osobne som ich videl prvý krát spoločne s väčšinou ľudí na akcii a definitívne nám vyrazili dych. Battlu sa zúčastnil v ten deň aj ledžendery Byron Cox z USA. 8)

Slovak Waackin & Hip Hop Battle vol.1 /2012 ~ MONIKA (SDA) vs MICHAL (BW)

Špecialitka na vás čaká aj tentokrát, a to jedna veľká. Porotcom Waackin Battle bude Chrissy Chou z Taiwanu!
Spýtali sme sa Addyho, možno pre niekoho hlúpo, pre niekoho nie, prečo Chrissy Chou?
Addy: “Rád prinášam tanečníkom overenú kvalitu:) V lete som sa zúčastnil workshopov s Chrissy v Rusku a Londýne. Chrissy je pre mňa neskutočná osobnosť na Waacking tanečnej scéne. Je originálna, je neskutočne kvalitný a dobrý lektor, disponujúci s veľmi kvalitnými metódami učenia. A pre mňa veľmi podstatná pridaná hodnota – je veľmi pokorný a milý človek. Jednoducho ju treba zažiť.” 

1vs1 WAACKING / BEGINNERS
1vs1 WAACKING
1vs1 HIP HOP /do 11 rokov
1vs1 HIP HOP /do 15 rokov (vrátane)
1vs1 HIP HOP /od 16 rokov

POROTA HIP-HOP :
► REGINA /RUSSIA/
► CHILLI /SLOVAKIA/
► EVGEN /KAZAKHSTAN/

POROTA WAACKING:
► CHRISSY CHOU /TAIWAN/

SPEAKER : OTEC MIREC
DJ´S : DJ SHIMO, MILOŠ

Nezmeškaj pokračovanie histórie. 😉

 

Tanečné akcie sa dejú v decembri aj vedľa u čechov a tu je zoznam:

02.12.2017 – Bitva o trůn 2017 /Hradec Králové(CZ)

02.12.2017 – Semtex Cup vol.3 2017 /Hradec Králové(CZ)

03.12.2017 – AF DAY vol.VII /Brno(CZ)

03.12.2017 – Find Yourself /Praha(CZ)

09.12.2017 – ONE BEAT Battle 2017 /Praha(CZ)

09.12.2017 – Battle in the house vol. 13 /Olomouc(CZ)

10.12.2017 – Dance battle league 2017 – Finále /Praha(CZ)

 

Titulná fotka zdroj: facebook
Jahoda Džem 2016 by Fonky

Miloš Cháb (Miloš) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk