ENGLISH VERSION

Ahoj Danny, kto si a čo robíš?

Volám sa Danny Son a momentálne žijem vo Frankfurte (Nemecko). Som jedným zo zakladateľov komunity House Roots, platformy, ktorá poskytuje možnosť hlbokého ponoru do houseovej kultúry. Som kultúrny ambasádor a aktívna súčasť nemeckej housedanceovej kultúry. 

Danny Son

Ty a house. Kedy a ako to začalo? 

Po prvýkrát som sa stretol s houseom v roku 2008. Zúčastnil som sa nemeckej Juste Debout preselekcie. Vkročil som do miestnosti, kde práve prebiehala houseová preselekcia, a v momente som bol ohromený. V tom čase som trénoval všetky urban tanečné štýly – mojím mentorom bol Rob Lawray. Od roku 2009 sa však zameriavam len na house dance. V roku 2011 som bol na svojom prvom SDK, kde som mal možnosť učiť sa od priekopníkov housedanceovej kultúry. Rýchlo som prišiel na to, že ma špeciálne priťahuje najmä prístup Rabaha Mahfoufi z Paríža. To bol tiež začiatok mojej lásky k hlbšiemu pochopeniu tejto kultúry. 

Odvtedy som využil každú príležitosť učiť sa od Rabaha, aby som mohol povedať, že som jeho študent. Doteraz ho považujem za človeka, ktorý položil základy môjho pochopenia tejto tanečnej kultúry, a preto sa jeho prístup „Deep House Dance“ vždy snažím reprezentovať. 

Kde a ako si spoznal houseovú hudbu? Akú zohrala v tvojom živote rolu? 

Spätne nastal môj prvý emočnejší kontakt s houseovou hudbou prostredníctvom skladby Weekend od Michala Greya. Bolo to skôr nevedomky, často hrala v rádiu, keď som bol mladý. No aj tak vo mne niečo „prebudila“.

Houseovú hudbu som ozajstne spoznal až cez tanec. Najprv som ani nevedel povedať, čo ma na nej baví, jednoducho som to cítil. Tiež mám pocit, že najprv to bol pre mňa len taký prostriedok. Láska k houseovej hudbe prichádzala pomaly. No keď sa zaoberáte tancom, musíte sa zaoberať aj hudbou. Koniec-koncov, ako všetci vieme, je to klubový tanec. Na začiatku ma tiež ovplyvnil Kerri Chandler, potom sa začala kryštalizovať moja láska k deep houseu. Na mojom prvom koncerte Kerriho som pochopil, čo to znamená pretancovať sa do tranzu. 

Odvtedy prechádzam zmenou, v ktorej sa hudba stáva dôležitejšou ako samotný tanec. Viac vedomého hľadania hĺbky a esencie kultúry. Ako som postupne začínal viac rozumieť hudbe, tanec sa mi stále viac približoval. Dokázal som sa lepšie ztotožniť s hĺbkou repetítívnych rytmov a ich duchaplným teplom. 

Rabah mi hovoril, že jeho priateľ na otázku „čo je pre teba house?“ raz odpovedal: „House je slučka.“

Táto jednoduchá odpoveď mi toho pomerne dosť vyjasnila… je to slučka… presne ako život. Konštrukt, ktorý sa neustále opakuje, pričom je s každým opakovaním stále viac zrozumiteľný. Niečo ako špirála, ktorá vedia dole. House pre mňa nie je to isté, čo život, no skoro úplne reflektuje to, ako sa na život pozerám. Preto je pre mňa tým najlepším médiom na sprostredkovanie umeleckého žitia. 

Prosím, opíš, čo sa nachádza na obrázku. Čo to pre teba znamená?

Zdroj: @dannny.son Instagram

Tento obrázok zobrazuje rôzne úrovne hudby, na ktorých môžeme byť. Niečo ako: na akých úrovniach môžeme s hudbou súznieť. Čím viac sa snažíme náš tanec (ktorý sa skladá z našich skúsenosti, tréningu, vášne, pochopenia, telesnej schopnosti, etc. – všetkého, čím sme) zosúladiť s hudbou, tým viac z hudby prejavujeme svoje ja. Ak hudbe úplne rozumiem, môžem byť ňou. Nie som jej otrokom. Nie za ňou, ale vedľa nej… s ňou. A tak som hudbou samou. A keď sa z dvoch vecí stane tretia, to je kúzelné. To je spolupráca!

Ako zistiť, čo je to dobrá houseová hudba? Máš nejaké odporúčania? 

To je záležitosť vkusu. Osobne som vždy rozumel tomu, ktorý zo štýlov houseovej hudby sa mi páči viac (pretože som sa s ním vedel viac stotožniť). Napríklad, môj posledný veľký objav nastal keď som počul Trust Is Key od Chaos in the CBD. Táto hlboká, hrejivá, unášajúca nálada ktorú som chcel pretaviť do tanca. V súčasnosti je môj vkus ovplyvnený najmä detroitským a chicagským zvukom. Ľudia ako Mike Huckaby, Gless Underground a Patrice Scott sú dobrými reprezentantmi mojich preferencií. 

Chaos In The CBD – Trust Is Key

Čo je pre teba podstatné, keď tancuješ house? 

Ťažká otázka, priority sa časom menia. Kedysi bola pre mňa dôležitá estetika. Potom autentickosť. Dnes hľadám estetiku cez autentickosť. 

Ukážeš nám tvoje obľúbené houseové videá? Čo sa ti na týchto videách páči? Prečo sú tvoje obľúbené? 

Vo všeobecnosti rád pozerám videá, na ktorých tanečník objavuje. To sa deje najčastejšie v intímnych situáciách ako na tréningu alebo na malom jame. 

Toto Daneshirove video som videl mnohokrát. Veľmi ma inšpiroval jeho elegantný flow, zameraný na hravé využitie panvy, a neskutočná ľahkosť footworku. 

Daneshiro

Potom je tu Rabahove video, kde ukáže neuveriteľné pochopenie a kontrolu tanca, priestoru, hudby a celej situácie. Iba ak máš všetky faktory pod kontrolou, môžeš sa s nimi hrať. Presne takúto hru tu Rabah ukáže. Hru hĺbky. 

Rabah

Houseové battle. Čo si o nich myslíš? Ak s nimi súhlasíš – ako by mali podľa teba vyzerať? 

V podstate, je dosť ťažké odprezentovať celú šírku houseovej kultúry cez súťažný formát. Súťaž je o súperení, house je založený na spojení. Sú tak od základu protikladmi. Existuje však určitý malý rámec, v ktorom dokážu byť kompatibilnými. Ak sa pozrieme na battle z perspektívy hry, spojí sa nám to s hravým charakterom houseu. Je to iba hra. Ak to berieš príliš vážne, prehráš. Stratíš sám seba. 

Pre mňa by bol dobrý taký houseový event, ktorého pravidlá a prostredie by bolo nastavené, aby pre tanečníkov vytvárali autentický bezpečný priestor. 

Intímna atmosféra, dobré repráky, dobrý DJ, zvedaví diváci a skúsení porotcovia sú to najdôležitejšie. 

Kto by bol DJ a kto by porotcoval? 

To je podľa mňa najdôležitejšia otázka. Zvlášť v dnešnej dobe nerozumiem tomu, ako ignorantsky niektorí organizátori bookujú. DJ a porotcovia sú extrémne dôležití pri vytváraní bezpečného priestoru pre houseového tanečníka. 

Najmä pokiaľ ide o selekciu DJa. Tam mnohí zlyhajú, a tak zlyhá aj celá akcia. Prestaňte bookovať svojich kamošov len preto, že sú lacnejší. V bytí dobrým DJom je toho omnoho viac. Dobrý DJ sleduje miestnosť a sprevádza jej atmosféru selekciou. To si vyžaduje mnoho skúseností a pochopenia. 

Moji obľúbení battle DJi:

  • Tijo Aime
  • DJ Yanee
  • DJ Crash 

Ktoré houseové eventy máš rád?

Deep in House Camp – Poľsko

Deep House Mission – Paríž

Párty na House Dance Forever 

House Your Body – Taliansko

Je niečo, čo ťa v house hnevá? 

Povrchnosť. 

Máš nejaký odkaz pre súčasných alebo budúcich houserov alebo houseových DJov? 

Naučte sa formu, 

zaľúbte sa do nej,

nechajte ju ísť.

Buďte sebou.


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Danny Son – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk