Začiatočnícke battle sú niečím, čo sa na slovenskej scéne vyskytuje viac-menej ojedinele. Najbližšie si môžu začiatočníci zabattlovať v Košiciach na Next Stepe, naposledy to bolo asi na Davaj het – tiež v Košiciach – v septembri. 

Potvrdzujem štatisticky. „Ktorú kategóriu by ste chceli na našom battli? 1vs1 hip hop do 18 rokov alebo 1vs1 hip hop začiatočníci?“ je otázka, ktorá sa pred pár dňami objavila na našich sociálnych sieťach. Viac ľudí hlasovalo za prvú možnosť. 

Ilustrácia: Gabriela Scherfelová

Známy tanečník Batalla nedávno uverejnil niekoľko storiek, kde začiatočnícke battle vyslovene kritizoval. Ako problémovú vnímal najmä neúprimnosť tanečníkov priznať, či ešte sú začiatočníkmi (tu si ešte musím rypnúť a spýtať sa: Sú teda na vine battle, alebo tanečníci?). Na druhú stranu, na ukrajinských battloch sú začiatočnícke kategórie bežným javom, takže to predsa musí fungovať.

Na túto tému sa mi za posledné týždňe podarilo viesť niekoľko podnetných diskusií. S organizátormi, battlermi, ale aj začiatočníkmi. Práve parafrázy výpovedí začínajúcich tanečníkov dotvárajú gro tohto článku. 

Tak teda: Aké sú výhody, ktoré môžu začiatočnícke battle priniesť? Prečo nám na nich niečo „nesedí“?

Výhody battlov pre začiatočníkov 

V nadväznosti na predchádzajúci článok je funkcia začiatočníckych battlov jasná. Umožňujú tanečníkom, ktorí sa do battlového sveta ešte len dostávajú, reálne battlovať. Situácia je pre nich totižto pomerne náročná, a to hlavne preto, že automaticky súťažia so všetkými skúsenými battlermi v kategórii.

„Počítala som pred preselekciou dobrých tanečníkov, aby som vedela, koľko je ešte „voľných miest.“

Samozrejme, môžeme sa presviedčať, že na postup na battle stačí „byť dobrým tanečníkom“. Byť úspešný na battli však podľa mňa nie je súčasťou tohto balíčka. Battle je špecifická súťažná situácia, ktorá si vyžaduje špecifický okruh znalostí a skúseností. Povedal by som to aj takto: tanec môžeš trénovať aj mimo battlu, ale battlovanie môžeš trénovať iba battlovaním.  

„Išla som na preselekciu s tým, že nepostúpim.“ 

Začiatočníci tak pri svojom pôsobení na battli narážajú na odveký problém: „Keď tancujem na jame alebo sám, všetko je ok. Keď som na preselekcii, tak neviem čo sa deje.“ Toto napätie by sa ešte radikálnejšie stupňovalo po preselekcii v samotných v battloch, no vo vyhrotenej konkurencii sa väčšinou nemajú začiatočníci šancu do nich dostať. 

„Poznám ten pocit, aké je to uvoľniť sa v hudbe, a keďže som to v battle nikdy nedosiahol, často som rozmýšľal, či vlastne viem tancovať.“ 

Ilustrácia: Gabriela Scherfelová

Battle určené pre začínajúcich tanečníkov im poskytujú tréningový priestor na battlovanie. Dávajú im priestor „zažiariť“, vyhrať niečo. Sú motivujúce pre ich život na tanečnej scéne.

„Keď som začiatočnícky battle vyhrala, veľmi ma to nakoplo. Začala som chodiť na normálne battle.“

Splošťujú krivku rastu. 

Problémy začiatočníckych battlov

Hlavná otázka znie: Kto je vlastne začiatočník? 

S touto otázkou majú problém v prvom rade organizátori, ktorí by chceli battle zorganizovať. Tanečníci často nemajú jasné, do ktorej kategórie vlastne patria, preto sa zaraďujú podľa toho, ako sa práve cítia. Bohužiaľ, v tomto okamihu môže dochádzať aj k vedomému či nevedomému taktizovaniu. Problémom je, že sa kategórie najbežnejšie definujú na základe veku, čo je dosť jasný ukazovateľ. A prečo vlastne potrebujeme nové delenie? Veď podľa veku to dáva zmysel, nie? 

„Vek súvisí aj s mentálnym vývojom, takže by mal mať jasnú súvislosť s tanečným levelom.

Táto predstava však často zlyháva na konkrétnych prípadoch. Niektorí mladší tanečníci sú úspešní aj v dospeláckej kategórii, a starší začiatočníci sa v nej zase strácajú. 

„Keď človek začne neskôr, tak už sa nezmestí do menších vekových kategórií. Potom sa nemôže dostať do battlu.“

Ako však kategóriu teda vymedziť? Dva roky skúseností? Čo sú to skúsenosti? Skúsenosti s tancom? Či battlom? Alebo freestylom? Problémovosť otázok sa kopí vtedy, keď nachádzame ľudí „na hranici“. 

Ilustrácia: Gabriela Scherfelová

Niekedy si aj samotní tanečníci uvedomujú, že začiatočnícky battle môže mať negatívny vplyv. Vytvára totiž skreslenú predstavu o tom, „kto je vlastne v tanci dobrý“. Prechod medzi kategóriami nakoniec vždy môže dopadnúť absolútnym zlyhaním a frustráciou (čo je bežné aj pri skoku medzi vekovými kategóriami). 

„Keby som náhodou išla na začiatočnícky battle a vyhrala by som, tak by som potom bola možno príliš sebavedomá. Keď by som neskôr šla na pokročilých, tak by ma tam rozbili.“

Na záver tejto polemiky mám potrebu vrátiť sa k jednoduchosti. Pokiaľ chceme, aby battle scéna rástla (čo na Slovensku naozaj, prosím, chcime), potrebujeme, aby v nej bolo viac ľudí. Potrebujeme, aby viac ľudí mohlo zažiť ten jedinečný moment, ktorým je byť súčasťou tanečného battlu, a faktom je, že začiatočnícka kategória je spôsobom, ktorým to môžeme dosiahnuť. Právo dostať šancu byť v strede parketu a ukázať svoju tanečnú perspektívu súperovi a publiku je niečím, čo by mal mať každý.

Začiatočnícky battle je vlastne niečo ako poukážka na bagrovanie zo Zľavomatu. Je v ňom potenciál na vytvorenie zážitkov, ktoré budú človeka živiť po zvyšok jeho tanečného života. ☺


Michal Zoller (Krishpin) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk