Nie je novinkou, že dancehall ako tanečný štýl prináša neustále nové social dances. Domáca komunita je na to navyknutá a veľmi prirodzene do seba nasáva novovzniknuté trendy. Či je to priamo cez lokálne párty, cez tanečné hodiny alebo sociálne siete — jednou alebo druhou cestou si tieto tance všimneš a ich energiou nabitý riddim ťa na párty postaví zo stoličky. 

Leggo Di Bird 

Tanec napodobňujúci let vtáka sa preslávil bleskovou rýchlosťou vďaka chytľavej skladbe, ktorú vyprodukovali Kanaďania Raph a Zack Ariyah známi ako produkčné duo Gold Up.  

Gold Up ovplyvnení juhoafrickým Qqom vytvorili perfektný riddim, ktorý dopĺňa tanečný interpret Laa Lee chytľavými textami. Ten má na svojom konte skladby ako “Dirt Bounce” alebo “Tip Inna It”.

Samotný tanec vymyslel tanečník Monsta Boss, ktorý je momentálne jednou z najznámejších tanečných ikon pouličných kingstonských párties. V klipe ho môžeš vidieť v modrej šiltovke a bielom tričku. Súčasťou tejto skladby je aj tanec New Dip od Pata Skenga, ktorý si predstavíme neskôr v článku.

Touch Yuh Head

Vzhľadom na konflikt medzi Monsta Bossom a interpretom Laa Lee sa Monsta Boss rozhodol, že novú skladbu pre jeho ďalší chytľavý tanec nahrá niekto iný — dancehall legenda Elephant Man. O riddim a celkovú produkciu sa opäť postaralo kanadské duo Gold Up. 

Touch Yuh Head je jednoduchý tanec, v ktorom si chytáš hlavu a meníš ruky. Jeho jednoduchosť spôsobila, že si ho obľúbilo veľmi široké spektrum ľudí. Všimni si, že interpret v úvode skladby zvykne spomenúť tanečníka, ktorý social dance vymyslel. Takisto v klipe nájdeš referenciu na Leggo Di Bird tanec. Uhádneš, o čo ide?

Rifle Walk

Tanečník s menom Coote Boss vymyslel Rifle Walk ešte v roku 2018. Jeho promovaniu sa však začal venovať seriózne až v rokoch 2020/21, kedy tento tanec vystrelil vďaka pesničke od Ding Donga – Curfew. 

Bolo to obdobie pandémie a lockdownu, ktoré znamenalo pre Jamajku obmedzenie hodín vychádzania, zavedenie tzv. curfew. Dancehall interpreti zvyknú reagovať na súčasné dianie, a preto aj Ding Dong v skladbe spomína, ako polícia uzatvárala všetky párties, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou kingstonského lifestylu. Klip k tejto pesničke ešte neexistuje, preto tu nájdeš 2 skladby, ktoré sa s týmto tancom najviac spájajú. 

Coote Boss má momentálne 24 rokov a pochádza z časti Kingstonu s názvom Nanny Ville. Základňu tam má aj Ravers Clavers crew, v ktorej figuruje aj Coote Boss.

New Dip

New Dip sa stal predvianočným hitom, pretože vyšiel mesiac pred Vianocami a instantne zafungoval v lokálnej komunite. O interpretovi tejto skladby Ding Dongovi sa vraví, že je to taký jamajský “DJ Khaled of dancehall”, pretože kedykoľvek začne v uliciach fungovať nový tanec, Ding Dong na to veľmi rýchlo zareaguje vytvorením skladby. 

Klip sa natáčal čiastočne v Craig Towne, kde sa zišla celá lokálna tanečná komunita. Tanec vymyslel Pata Skeng, ktorého môžeš poznať aj vďaka ďalšiemu social dance “Touch”. New Dip napodobňuje jazdu džokeja na koni.

“New Year, new style, new everything. New chain, new watch, new bling bling / Lead by a mile like a jockey wid a whip. Talk to me nice, don’t make you mouth slip.” 

Stir Fry

Stir alebo Stir Fry je social dance napodobňujúci naberanie smažených rezancov so zeleninou z panvičky. Vymyslel ho tanečník Trey Ravers z Ravers Clavers Crew, ktorá je na scéne už dlhodobo rešpektovaná a etablovaná. Ravers Clavers Crew je charakteristická ich fresh streetwearom, dobrým vkusom a kvalitnými klipmi. Sú silným tanečným zoskupením a ich social dances tancujú všetky sociálne vrstvy na Jamajke, vrátane Uptown people alebo ľudí s lepším finančným zázemím. 

Pesničku k tomuto tancu naspieval Ding Dong, jeden zo zakladateľov Raver Clavers Crew. Trey má v klipe modré batikované tričko a červenú šatku v ruke.

Sloboda v social dances

Social dances sú neoddeliteľnou súčasťou dancehallovej kultúry. Ak chceš ostať v obraze a mať náhľad do diania kingstonských párties, odporúčam ti sledovať jamajských tanečníkov označených v článku. Budú s tebou zdieľať autentické zábery zo svojich lokálnych tanečných komunít. 

A hlavne nezabudni — novodobé social dances síce majú svojho tvorcu, ktorý pozná detaily pohybu a jeho prevedenia, no v tomto párty systéme sa tanec často zjednodušuje a obmieňa. V jamajských social tancoch je veľká sloboda. Dôležité je, aby sa v nich zachovali určité znaky alebo črty, ale zvyšok prevedenia je na tebe a tvojom štýle. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si dancehallové social dances našli toľko fanúšikov po celom svete.


Barbora Žišková (Beshiu) – Instagram

Cover photo: Veronika Donutková – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk