Projekt UNITED MOVEMENT, ktorý sa na Slovensku koná už niekoľko rokov, je spojením viacerých tanečných štýlov prostredníctvom workshopov a posledné roky aj tanečných bitiek. Všetko sa tento rok odohrávalo 2. a 3. decembra v bratislavskej Acadiemii Universum.

Celú sobotňajšiu časť otvoril workshop s bboyom Sapa, po ktorom nasledoval breakin battle. Zúčastnili sa domáci, ale aj zahraniční bboys aj bgirls. Určite lákavou prvou cenou bolo 500eur pre celkového výhercu, no domáci tanečníci boli motivovaní aj sumou 300 eur pre najlepšie umiestneného slováka, v prípade obsadenia prvého miesta zahraničným tanečníkom. Víťazom sa stal momentálne najaktívnejší a najvýraznejší slovenský bboy Twister. O tomto výsledku rozhodla porota v zložení: bboy Sapa (UA), Miniboj (SR) a bboy Slim Kein (SR). Samozrejme miesto za gramcami nemohlo zostať prázdne – obsadil ho Dj Plash z Poľska.

© Mako Hindy / United Movement

Viac ako 50 tanečníkov v hip hop kategórií hodnotili v porotcovskom kresle dvaja holandskí tanečníci Senna Amarnis a Paradox, no miesto vedľa nich zaujal aj slovenský zástupca, tanečník Otec Mirec. Rovnaká prvá cena ako pri breakinovom battli bola určite motiváciou aj pre hip-hoperov, aby podali tie najlepšie výkony. To najdôležitejšie – hudbu – priniesol do priestorov Academie Universum DJ Shimo, ktorý ako vždy rozprúdil tanečníkov a dobrú náladu udržiaval počas celého battlu. Víťazom spomedzi mnohých výborných nielen slovenských tanečníkov sa stal slovák Gorky (BA – SDA).

© Mako Hindy / United Movement

Nedeľná časť UNITED MOVEMENT sa niesla v duchu tanečných lekcií pre širokú tanečnú verejnosť. Celé to odštartoval Otec Mirec svojou rýchlonohou dávkou v štýle Chicago Footwork, ktorá dokonale rozprúdila náladu v sále. Po jeho hodinovom úvode nasledoval workshop s holandskími hosťami Sennou Amarnis a Jamahlom Heljananom, ktorí naučili študentov v sále partnerskú choreografiu plnú muzikality, izolácií a romantického podtónu. Celé to uzavrel mladý talent Kevin Paradox z Holadnska z jeho hip hopovou lekciu zameranou na prácu s hudbou a kontrolu tela, ktorú učil prostredníctvom rôznych tanečných zadaní a konceptov. Na workshopoch sa zišli tanečníci z celého Slovneska ale aj zahraničia, rôznych vekových kategórií a tanečných zameraní. Ďakujeme za celú tanečnú scénu hlavne organizátorovi Jarovi Bekrovi a jeho tímu a dúfame, že budúci ročník United Movement bude rovnako (ak nie viac) úspešný ako tento.

© Mako Hindy / United Movement

A ak by Vám nestačilo, tak nižšie nájdete rozsiahlejší opis workshopu s Paradoxom, ktorý pre Vás pripravila Maťa “Mates” Kullačová ?

Paradox a jeho freestylové techniky

Posledný z trojice lekcií  je workshop freestyle-ový  pod vedením holandského tanečníka Paradoxa. Keď si každý z účastníkov nájde svoje miesto hodina sa môže začať. Pár slovami sa všetkým prihovorí a predstaví, ako asi bude workshop vyzerať. Nezabudne upozorniť, že obsah hodiny bol inšpirovaný na základe pozorovania tanečníkov, ktorí sa zúčastnili battle-u deň pred tým. Tancujúcich pripravil aj na to, aby nečakali, že sa naučia množstvo nových krokov alebo presných techník. Svoju pozornosť zameriava na muzikalitu. A tí, ktorí vedia a sledujú jeho youtube videá „Ask Paradox“  si uvedomia, že workshop sa stáva praktickou odpoveďou na otázky, na ktoré sa ho ľudia často pýtajú online. Ukazuje nám zväčša tanečné zadanie, ktoré radí tancovať na zlepšenie muzikality a kreativity. Pre jeho workshop sú príznačné čísla 0,1,2,3,4,5. Označuje nimi náš rozsah, tempo či silu vykonaného pohybu. Tieto fragmenty spresňuje naďalej určeným  rytmom.  Do toho pridáva možnosť zastavenia/ ťahania pohybu alebo aj možnosť tancom neustále vytvárať kruhovitý obrazec. Všetky tieto zložky a formy istým spôsobom strieda, zlučuje a núti tým každého podvedome vykonávať pohyb, ktorý by zrejme za iných okolností nikdy nezatancoval. Z workshopu si tak človek odniesol nielen prepotené tričko, ale z môjho subjektívneho pohľadu aj inšpiráciu pre ďalšie možnosti vykonávania tanečného pohybu.

 

Autori článku:
Katka Ostatníková
Maťka Mates Kullačová
Otec Mirec
Článok uverejnila redakcia Tanečnej scény

Katarína Ostatníková (Katka) – Facebook

Martina Kullačová (Mates) – Instagram

Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Redakcia Tanečnej scény – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk