Milujeme to. Hýbať sa v rytme, vlniť, sekať, blázniť sa. Vzájomne sa porovnávať alebo spokojne užívať párty. Všetkého však veľa škodí a zranenia na tanečníkov číhajú neustále.

Tanec je komplexný pohyb celého tela. Rovnako komplexne by sme sa mali stavať k celému tréningovému procesu. Prenášanie váhy, krkolomné pozície končatín, výskoky či dopady sú na dennom poriadku našich vstupov či tanečných výmien.

Čo sa pri tom deje s naším telom?
Verím, že sa nikoho nedotknem ale bez hudby a emócií sme len všestranný športovci. Žiaľbohu veľa z nás, sa k sebe nespráva tak zodpovedne ako tí vrcholoví. Lietačky z tréningu na tréning, práca, škola, voľnočasové aktivity a na regeneráciu a relax neostal čas. Buďme k sebe úprimní.
Koľkí z vás si dajú po každom tréningu strečing? Silová rozcvička či kondičná príprava raz/dvakrát do týždňa? Zanedbávanie týchto základov pomaličky, ale zrejme isto, vedie k nehode.

Zo zaujímavosti sme sa opýtali aj Mgr. Andreja Malarika, spolu s jeho kolegami, z Profy Fyzioterapia, na ich stretnutia s našimi nehodami.

Často sa stretávate so zraneniami u tanečníkov?
,,So zraneniami u tanečníkov sa nestretávame tak často. Ale ak už sa stretneme, tak tie zranenia sú vo vážnejšom stave”. odpovedá Lenka

Tu by som podotkol len jedno. Ak začneš cítiť diskomfort a bolesť, zisti príčinu včas. Odkladanie môže viesť k pozastaveniu až ukončeniu tvojho tanca.

Aké najčastejšie zranenia sa u tanečníkov objavujú? (orientujeme sa skôr na streetdancerov)
,,Ak by sme sa mali pri odpovedi na túto otázku orientovať na streetdancerov a hip hop dancerov, pustite si ľudovú medzinárodnú pesničku “Hlava, ramená, kolená, palce…” a presne takto je to aj pri ich zraneniach.” Patrik

Nezabudni sa vždy poriadne zohriať, posilňuj stred tela a každú jednu končatinu poriadne rozhýb. Ponaťahované a zohriate telo zvládne väčšiu záťaž ako zhrbené a poskracované.

V ostatných otázkach a následne odpovediach sa zhodujeme, preto ich spoločne rozoberieme. Ako teda ešte predísť týmto nástrahám? Čo nás ochráni?
Vynechať rozcvičku a strečing nie je najmúdrejšia voľba. Pre svoje zdravie a hlavne svoj tanec vieme spraviť oveľa viac. Stravovanie máme na dennom poriadku. Je viac ako vhodné kontrolovať príjem výživových doplnkov, vo vitamínovej forme podporujúcej pevnosť šliach a funkčnosť svalov, čiže užívať magnézium, kolagén, glukozamín, vitamín C, mangán, meď, zinok,..

Príjem tekutín. Pravidelne piť čistú vodu, najlepšie priamo z prírody. V našom tele funguje ako filter, čistí a odľahčuje organizmus. Pomáha prekrvovať telo, zlepšuje metabolizmus, dokonca vám zlepší znášanie prechodov zo zimy do tepla a naopak.

Kvalitný spánok výrazne podporí regeneráciu svalov. Najzdravší spánok je medzi 22:00-04:00. Toto je spodná hranica 6-8 hodín. Keď zaspíte neskoro v noci, nie všetky procesy smerujúce k regenerácií vo vašom tele stihnú začať/skončiť.

Pri tak výbušnom pohybe, aký tanec obsahuje, je pre rovnováhu v tele nutné robiť aj pravý opak- meditovať. Upokojiť myseľ, dať sa do hocijakej, pre vás pohodovej ale vyrovnanej polohy, pravidelne zhlboka dýchať. Nechať živiny a kyslík nech prúdia celým telom niekoľko minút bez pohybu. Keď následne otvoríte oči pocítite uvoľnenie.

Porovnateľne dôležité sú cvičenia na balans, pre spevnenie šliach a vnútorných svalov. Prechádzanie sa po tyčiach, státie na jednej / druhej nohe, štvornožkovanie, chodenie dozadu. Všetky “neprirodzené” pohyby, ktoré ste nerobili niekoľko rokov.

Po tréningu opustite komfort a skúste na rozhorúčené svaly ľadovú vodu. Svaly sú ako železo. V teple sa rozťahujú, v chlade sťahujú. Ak si spôsobíte párkrát po sebe takúto teplotnú zmenu, vaše svaly sa napumpujú krvou a teda živinami, ktoré pomáhajú regenerovať. Ďalšou výhodou je, že posilníte imunitu.

Balans & core workout

Pozrime sa na to i takto, jednoducho.. Keď tancujeme napríklad Wacking/Vogue veľa prenášame váhu v panve, šviháme, ťaháme, “lámeme” si ruky. A teda prispôsobíme silovú prípravu/rozcvičku a aj strečing na dané partie. To isté platí na každý štýl od folklóru cez streetdance až po balet.

Na záver dodám, že celé je to o zodpovednosti k sebe samému. Nemajte tanec ako váš jediný pohyb. Rozvíjajte telo a tým budete rozvíjať váš tanec. Tanec je sám o sebe, v tej najjednoduchšej forme, liek pre zdravý život. Naše telá sa v bežnom živote hýbu veľmi jednostranne. Kráčame dopredu, sedíme dopredu, bicyklujeme, šoférujeme, beháme, plávame dopredu. Telo si na opakovaný pohyb zvykne a prispôsobí sa mu. Tanec je ale vytriasanie svalov, napínanie, uvoľňovanie. Pohyby bokmi do strán, zmeny strán či nepredvídateľné zmeny tempa. A čo všetky tie pocity šťastia, ktoré vami prúdia počas flowu? Treba byť opatrný, nech to všetko neskončí skôr, ako si vieme predstaviť.

spomenuté formy cvičení môžeš nájsť na instagrame autora článku:
https://www.instagram.com/monsieurdzonald/


Ján Minárik (Pán Ján) – Instagram

Redakcia Tanečnej scény – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk