Získavanie nových vedomostí a podnetov je pre nás tanečníkov dychtivým a dôležitým procesom. Okrem našich skúseností z tanečných sál, súťaží, tripov či vystúpení, ktoré nás posúvajú vpred a formujú tanečného ducha, je čítanie kníh jedna z ďalších foriem vzdelávania. V knihách môžeme nájsť veľa prínosných a obohacujúcich informácií. Preto vám prinášame, spolu s oslovenými tanečníkmi, pár tipov na knihy, z ktorých môžete čerpať nové informácie a môžu vám pomôcť k ďalšiemu progresu v tanci.

“Účelom vzdelania je vymeniť prázdnu myseľ za otvorenú.”

– Malcolm Forbes

Can’t Stop Won’t Stop / Jeff Chang

> história Hip Hopovej kultúry

> jazyk: angličtina

Ak sa chceš dozvedieť viac o našej kultúre a jej histórií, bude to určite dobrá voľba. V širšom rozsahu je vyrozprávaná história Hip Hopovej kultúry a jej vzniku napísaná z rozhovorov pôvodných  DJs, b-boys, raperov, spisovateľov, graffiti umelcov, aktivistov a členov gangu s nezabudnuteľnými portrétmi mnohých hip-hopových predkov a zakladateľov.

Hip Hop Files / Martha Cooper

> foto dokumentácia začiatkov Hip Hopovej kultúry

> jazyk: angličtina

Pre menej inklinujúcich k textom existuje kniha obsahujúca fotografie povestne prvej a najvýznamnejšej fotografky Marthy Cooper. Zachytávala rannú hip hopovú kultúru v New Yorku v rokoch 1979-1984 a zdokumentovala ľudí, ktorí vytvorili hudbu, tanec a umenie ako Rock Steady Crew, Fab 5 Freddy, Duro and Dondi, Lady Pink, Afrika Bambaataa atď.

Gospel of Hip Hop / Krs One

> Hip Hopová kultúra v spirituálnom duchu

> jazyk: angličtina

Zoberme si význam kultúry z iného súdka – viac ako 800 stranové filozofické dielo napísané americkým rapperom Krs One-om je ťažším čítaním o Hip Hopovej kultúre v hlbokom a spirituálnom duchu. Knihu napísal vo formáte kresťanskej biblie a pokladá ju za príručku k životnému sprievodcovi pre členov Hip Hopovej kultúry, ktorá kombinuje klasickú filozofiu s vierou a praktickými poznatkami pre hĺbkové skúmanie Hip Hopu ako životnej cesty. Poviem vám, pre mňa je to čítanie na celý život.

Soul Train: The Music, Dance, and Style of a Generation (Hudba, Tanec a štýl generácie) / Questlove

> americká TV relácia Soul Train

> jazyk: angličtina

Kto nepozná Soul Train, akoby ani nežil. Americký hudobno-tanečný televízny program Soul Train bol vytvorený a moderovaný Donom Corneliusom až 35 rokov (1971-2006). Práve tu sa zrodili známe spevácke hviezdy r&b, hip hopu, soulu (Aretha Fraklin, Whitney Houston, The Jacksons 5…) a taktiež tanečníci. Kniha je spomienkou na kultový program Soul Train, ktorú naísal Ahmir “Questlove” Thompson z ocenenej hip hopovej skupiny The Roots.

Stručná encyklopédia tanečného umenia / Emil T. Bartko

> tanečné umenie

> jazyk: slovenčina

Trochu sa odkloníme od Hip Hopovej kultúry ale od tanca nie. Pre tých, ktorých zaujíma tanec ako umenie a viac všeobecne, máme tip na tento skvost. Kniha obsahuje bohaté informácie z oblasti klasického, ľudového, moderného, súčasného tanca a baletu. Dozviete sa o významných slovenských a svetových tanečných osobnostiach a taktiež umeleckých a vzdelávacích inštitúciách, súboroch, skupinách, festivaloch, súťažiach a časopisoch. Obohatíte si slovník hudobnou a tanečnou terminológiou.

Sloboda objavovať tanec / Marta Poláková

> improvizácia v tanci

> jazyk: slovenčina

Nedávnym hosťom v relácií „Dišputy Otca Mirca“ (pozri si celý rozhovor) bola tanečníčka a priekopníčka súčasného tanca na Slovensku doc. Mgr. Marta Poláková, ArtD, ktorá vydala práve túto knihu – Sloboda objavovať tanec. Pokiaľ chceš viac otvoriť tanečné vnímanie viac ako naša kultúra ponúka, informácie v tejto knihe vám môžu dopomôcť k rozvoju improvizácií v tanci. Ako hovorí pani Marta Poláková: „Tanečná improvizácia je mojou ‚vodou‛, v ktorej môžem objavovať svoj vlastný plavecký štýl“. Skús objaviť aj ten svoj. 🙂

The Art of creative thinking / Rod Judkis

> kreativita

> jazyk: angličtina

Kreatívnosť v tanci je jednou z našich silných stránok. Niekedy je to horšie niekedy lepšie. Ale čo keď to v nás nevieme otvoriť? Síce kniha nie je z tanečného sveta ale verím, že Rod Judkis vám ukáže ako myslieť s väčšou dôverou a tvorivosťou. Následne si skúste nájsť svoju cestu a aplikovať zručnosti v tanci a aj v iných oblastiach vašich životov.

Kradni ako umelec / Austin Kleon

> kreativita

> jazyk: čeština

Téma, ktorou žije novodobá spoločnosť je byť originálnym.  Aj my tanečníci chceme byť originálny, mať svoj vlastný štýl a nekopírovať ostatných.  Ale je tomu naozaj tak? Vieme byť 100% originálnym? Kniha vtipnou formou rozpráva o tvorení, novinátorstve a plagiátorstve. Nevieme dosiahnuť absolútnu pôvabnosť a tvorba bude vždy krádež ale ide o to ako „kradnúť“ a vytvoriť niečo nové. Musím povedať, že po prečítaní obsahu knihy je to zaujímavo rozobratá téma originality a osobne jej určite dám svoju pozornosť.

Tanec jako sen / Michael Jackson

> osobné úvahy legendárneho kráľa popu / próza a poézia

> jazyk: čeština

Michael Jackson bol nie len kráľ popu ale dovolím si povedať aj tanca. Určite nie jeden tanečník by povedal, že je jeho vzorom a práve preto sa s vami chcem podeliť o knihu, ktorým autorom je práve on. V knihe Tanec ako sen zanechal svoje osobné úvahy a pohľad na okolitý svet a život v nás.  Bol to človek, ktorý veril v dobro a lásku tak, ako v to verí aj naša Hip Hopová Kultúra (Peace, Love, Unity and Having Fun). Nech je vám inšpiráciou a ďalej zachováme naše hodnoty. 🙂

Á sme na konci. Dúfam, že vás aspoň jedna kniha oslovila a nájdete novú inšpiráciu. 🙂

Špeciálne poďakovanie patrí Chilli, Marte a Pajtymu.


Dominika Balajtyová (Modžo) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk