O histórií tanečných štýlov sme počuli už mnoho rôznych príbehov, no nemali sme to šťastie na vlastné oči vidieť, ako vyzerali jednotlivé tanečné štýly v ich počiatku. Našťastie existuje mnoho videí a klipov, ktoré zachytávajú vzácne momenty priekopníkov street dance-u. Vraví sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť a takisto to platí aj v tanci. Pozrieť si pôvodné zábery zo sessions a klubov, v ktorých tanečné štýly vznikali nám pomôže lepšie porozumieť esencií daných pohybov a kultúre celkovo. Väčšina týchto filmov a dokumentov je voľne dostupná na internete, no možno nie vždy vieme, kde máme hľadať, a práve preto vám prinášame tipy na inšpiratívne tanečné dokumenty.

WRECKIN SHOP FROM BROOKLYN

Televízny dokument „Wreckin shop from Brooklyn“ bol prvýkrát odvysielaný v roku 1992 na americkej televíznej stanici PBS. Môžeme v ňom vidieť new yorských Hip Hop a House tanečníkov ako sú napríklad Mop Top Crew (Henry Link, Buddha Stretch, Caleaf, E-Joe, Loose Joint) a Misfitss (Marquest, Rubberband, Kito, Peek a Boo a Prancer). Tento dokument ponúka vzácny náhľad na to, ako sa tancoval Hip Hop priamo v období zlatej éry Hip Hopu.

SHOW & PROVE

Zatiaľ čo „Wreckin Shop“ zachytáva freestylových tanečníkov z východného pobrežia Ameriky, dokument „Show&Prove“ sa zameriava viac na tanečníkov zo západného pobrežia. Tento krátky tanečný film bol natočený v mestách Los Angeles, Ingelwood, Hollywood a Santa Monica v rozmedzí rokov 2001 až 2003. Najväčšiu časť filmu tvoria zábery z tanečných sessions v tanečnom štúdiu Rosemen, ale obsahuje aj krátke rozhovory a zostrihy zo života tanečníkov. Spôsob akým tancujú, štruktúra ich pohybu a vidieť ako tým tancom žijú je veľmi inšpiratívne.

CHECK YOUR BODY AT THE DOOR

Film „Check your body at the door“ zachytáva new yorskú undergroundovú club scénu z 90-tých rokov minulého storočia. Obsahuje množstvo rozhovorov a vzácnych videí legendárnych Housových a klubových tanečníkov ako sú napríklad Archie Burnett, Brian Green, Willi Ninja, Ejoe Wilson a mnoho ďaľších. Názov „Check your body at the door“ vymysleli samotní tanečníci a môže mať viacero interpretácií. Pre Archieho má tento názov nasledovný význam „Zoberieš svoj postoj a všetko čo ťa ťaží,  necháš to pri vstupe a vojdeš do klubu ako úplne iný človek: slobodný od starostí, stresu a  problémov.“

OLD SCHOOL DICTIONARY

Dokument „Old School Dictionary“ bol natočený v roku 2004 v Japonsku ako tréningové video, v ktorom veľké tanečné legendy Skeeter Rabbit, Flomaster, Popin Pete a Wicket vysvetľujú základné kroky štýlov Locking, Popping a Breaking. Takisto v ňom nájdeme zaujímavé príbehy o tom, ako dané kroky vznikali, čo môže poslúžiť k lepšiemu pochopeniu významu daných pohybov a ich variáciam.

NEW SCHOOL DICTIONARY

Natočený na podobný štýl ako „Old School Dictionary“, v dokumente „New School Dictionary“ vysvetľujú tanečné legendy Henry Link, Buddha Stretch a Caleaf históriu a základné kroky tanečných štýlov Hip Hop a House.  Dokument je rozdelený podľa období na tri hlavné časti: Old School, Middle School a New School. Na začiatku každej časti, vyššie spomínaný tanečníci opisujú ako sa tancoval Hip Hop a House v  konkrétnom období a následne potom ukazujú základné kroky, charakteristické pre dané obdobie.

To je na prvú dávku všetko.  Možno ste niektoré, alebo väčšinu z nich poznali, no vždy je príjemné osviežiť si pamäť a pripomenúť si veci, na ktoré sme pozabudli. Ak sú pre vás tieto dokumenty nové tak pevne verím, že v nich nájdete mnoho poznatkov a inšpirácie.                                               


Martina Lieskovská (Maťka) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk