V poslednom dieli Show Your Step ti prinášame vogue v podaní Viktora Bukového a jeho koncept Pózy.

Projekt Show Your Step vznikol, pretože Slovensko je plné skvelých tanečníkov z rôznych tanečných štýlov, ktorí sú svetové kapacity, veľké osobnosti a v neposlednom rade profíci. V tejto sérii sa s nami podelia o svoj krok, prvok alebo koncept, jeho variácie a samotné sebavyjadrenie v tanci.

Projekt Show Your Step je vďaka videám, ktoré (nielen za kamerou) spracováva Luc Melcerová, sprevádzateľom po rôznorodosti pohybov a miest. Koncept vznikol na základe idey Skaji. Skaja sa pričinila o zloženie zoskupenia, vzhľad a grafiku videa. Predošlé diely Show Your Step nájdeš tu.

Vo svojich nádherných priestoroch nás tentokrát privítala Art Gallery Brno. Ďakujeme!

O Viktorovi

Viktor je rodák z Banskej Bystrice, ale už cez 10 rokov pôsobí v Brne. Tancuje od roku 2004, kedy začal navštevovať tanečné štúdio Element v Banskej Bystrici. Začínal s diskom a neskôr sa venoval hlavne hiphop choreo, okrajovo jazzu a contemporary. V roku 2011 sa presťahoval do Brna, kde objavil waacking a neskôr aj vogue. Napriek tomu, že sú tieto dva štýly jeho prioritou, je stále aktívny na streetdanceovej scéne.

Reprezentuje crew High Edition a je členom českej chapter celosvetového zoskupenia Imperial House of Waacking (IHOW) založeného legendárnym tanečníkom Tyroneom Proctorom. V major ballroomovej scéne je členom The Impecable Haus of Tisci a na kiki ballroomovej scéne zakladajúcim otcom prvého československého kiki houseu House of Velvet. Mimo streetdance scény Viktor tancuje v niekoľkých operách na doskách Národného Divadla v Brne. 

Čo je vogue? 

Vogue je tanec, ktorý sa zrodil v LGBT POC ballroom komunite v USA. Zjednodušene povedané, vznikol z pózovania do beatu. Vogue ako tanečná disciplína v rámci ballroom kultúry má viac podôb/štýlov, ktoré sa zrodili v rámci prirodzeného vývoja celej komunity, takže je zložité definovať ho v skratke. Je hlavne o vyjaderní samého seba prostredníctvom tanca. Ako prostriedok na toto vyjadrenie používa tzv. elementy (techniky/koncepty) v kombinácii s attitude-om. 

Vogue komunita u nás

Viktor popisuje, ako sa tejto kultúre darí u nás: „Vogue a teda ballroom komunita je u nás pomerne mladá. Napriek tomu, že vogue v našich končinách bol ešte pred vybudovaním samotného ballroomu, neexistovali dobré zdroje informácií. Pokiaľ človek nebol súčasťou komunity z USA alebo vyvinutejšej komunity v Európe, nemal ich odkiaľ čerpať. Toto ovplyvnilo našu lokálnu komunitu v tom zmysle, že všetci vedeli, že vogue je síce tanec, ale málokto vedel, čo je jeho esenciou. Mali možnosť vidieť ho len na SDK alebo iných väčších streetových battloch.“

„Donedávna u nás existovali v rámci ballroom komunity silní performeri, ale ostatné ballroom kategórie (fashion, body & sex, realness, runway…) neboli až tak zastúpené. Je ťažké vybudovať komplexnú ballroom komunitu bez toho, aby ľudia rozumeli, že sa nejedná len o tanec. Dnes už v každom veľkom meste máme vedúce osobnosti z komunity, ktoré ballroom aktívne budujú. Príklady: ‚Videl som video ako dvaja kráčajú a battlujú v tom, bolo to hrozne super a hrozne rád by som to chcel vedieť.‘ Alebo: ‚Videl som takého hustého borca v sukni ako padá elegantne na zem a chcem to vidieť naživo.‘

V novej generácii našich detí máme veľký potenciál, len ho ešte potrebujeme odomknúť.

Viktor Bukový

Ak sa už v dnešnej dobe spýtaš dostatočného počtu ľudí, tak ťa prepoja na niekoho podľa polohy toho, kto sa pýta. Momentálne cítim, že ideme dobrým smerom. Kladieme dôraz na edukáciu a tvorbu bezpečného prostredia pre ľudí, ktorí majú o ballroom záujem. Vnímam, že v novej generácii našich ‚detí‘ máme veľký potenciál, len ho ešte potrebujeme odomknúť. Je to tým, že naša spoločnosť je stále dosť konzervatívna. Každý máme nejaké životné pozadie a nie každý je komfortný s tým, aby bol psychicky obnažený a bol 100 % sám sebou v tej najviac fabulous forme. Vogue znamená čeliť sebe a nebáť sa toho, naopak milovať to.”

O koncepte “pózy”

Viktor nám prezradil, prečo si vybral práve tento koncept a ako ho dokáže každý z nás využiť v rôznych tanečných štýloch:

„Koncept „pózy“ som si vybral kvôli tomu, že vogue je na nich založený. Bez póz by vogue nebol vogue. Je to to, z čoho to celé vzišlo a pre mňa stále tá najťažšia súčasť celého predstavenia. Póza je vždy ako bodka za vetou. Bez nej by to celé nedávalo zmysel, výpovedná hodnota by bola nečitateľná a vo výsledku by sa v tom všetkom divák strácal.

Póza je vždy ako bodka za vetou. Bez nej by to celé nedávalo zmysel.

Viktor Bukový

Zdokonaľovať pózy a naučiť sa ich správne načasovanie, aby tvoj performance dýchal, pokladám za jednu z najdôležitejších súčastí tanca vo všeobecnosti. Zamysli sa. Čo je vlastne tvoja „vychytávka” v hip-hope? Čo je freeze? Čo je lock? Myslím že, každý sa z konceptu predvádzania dokonalých póz vie veľa naučiť. Je rozdiel byť len pózer a kvalitný pózer (no shade, haha).“

Cestovanie za tancom

Aké krajiny Viktor vďaka tancu navštívil a čo mu cestovanie dalo?

„Tak asi namiesto toho, aby som tu vypisoval siahodlhý zoznam krajín, sa budem venovať druhej časti otázky, poprípade spomeniem nejaké špeciality. Cestovanie za tancom je pre mňa jedna životne najobohacujúcejšia a najobľúbenejšia činnosť. A to nie len tanečne. Najprínosnejším mi je vždy pričuchnutie si k nastaveniu mysle iných komunít. Častokrát ma vie tanečne inšpirovať práve spôsob premýšľania niekde mimo naše končiny.

Taktiež je pre mňa dôležité stráviť s lokálnymi tanečníkmi čas mimo battle, lekcie, jamy. Veľmi rád počúvam ich tanečné cesty, víťazstvá a pády, radosti a smútky, čo ich teší, motivuje a demotivuje, vtipné zážitky z akcií. V podstate by to vynikajúco vedelo vystihnúť upravené porekadlo: koľko tanečníkov stretneš, toľkokrát si tanečník.“

„Veľmi zaujímavé mi príde sledovať aj to, ako sa v iných krajinách organizujú akcie. Porotenie je vždy veľký otáznik a nikdy do poslednej chvíle neviem, čo ma čaká, a je to celkom vzrúšo. Celý ten proces je jeden veľký workshop, ktorý keď vstrebem, tak som vnútorne o niečo bohatší. Pociťujem zmeny v sebe a to sa vo finále odrazí v mojom tanci. Nikdy to nie sú vyjamované pohyby, ale práve tá zmena mysle.

Flow je aj špecifický psychický stav, ktorý teoreticky rozpracoval M. Csikszentmihalyi. Človek pri ňom zažíva a vníma len konkrétnu činnosť, pri ktorej sa často hodiny zdajú byť len zlomkami minút. Ja tento stav zažívam pri tanci.”


Kristína Gromová (Skaja) – Instagram

Viktor Bukový – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk