Vždy sa snažíme pripomínať, že naše Diskusie nemajú byť miesto, kde sa hejtuje a ponižuje. Chceme vytvoriť priestor, kde sa budeme rozprávať, pýtať, kde si budeme posúvať informácie a vedomosti a budeme budovať našu tanečnú scénu. Súčasťou našej kultúry sú bezpochyby tanečné bitky, po americky BATTLE. V Diskusii #4 sme sa na túto formu tanečného zápolenia pozreli z uhla organizátora, súťažiaceho aj bežného návštevníka. Na čo sme prišli ?

Celú debatku otvorila problematika „škaredých“ plagátov. Nakoľko sa nedávno vo vodách internetu riešilo zopár konkrétnych vizuálnych prešľapov, určite sme to nemohli ignorovať a ako tak sme sa pokúsili naznačiť, čomu sa vyvarovať a aký postup pri tvorbe plagátu a celkového vizuálu podujatia zvoliť.  Ak by som to mal zhrnúť, z celého verbálneho tornáda vzišlo, že plagát by mal byť vizuálne zaujímavý, farebne ladený v moderných a aktuálnych farbách. Obsah plagátu by mal byť čo najjednoduchší respektíve čo najjasnejší, aby z neho bolo čitateľné o aké podujatie ide, kde sa koná, kto je v porote, aký bude DJ, čas a dátum podujatia prípadne ceny pre víťazov a odkaz na web alebo Facebook event, kde sa ľudia dopátrajú ku všetkým potrebným informáciám. Určite je dobrá rada aj to, že ak pripravujete na sociálne siete viac obsahu (napr. predstavenie jednotlivých porotcov a DJ-ov, či iné extra komunikačné kúsky), je dobré, ak máte na všetko jednotnú grafiku, ktorá všetko krásne spája do jedného celku.

foto ©Spunkey

Ak by Vás zaujímalo, čo tanečníkov láka respektíve odrádza na tanečných bitkách, aj tomu sme sa pozreli na zúbok. Ako lákadlo určite fungujú nasledujúce aspekty:

– porota

– DJ

– prize money / nejaká zaujímavá výhra

– dobrá povesť

– vhodná lokalita

Negatíva asi netreba menovať, pretože tie sú presným opakom všetkého toho, čo sme vyššie spomenuli ako lákadlá. Organizátor by mal pri príprave battlu dbať na všetky tieto aspekty, pretože z môjho pohľadu je najpodstatnejšie to, aby vytvoril pre tanečníkov prostredie, kam sa budú chcieť opäť vrátiť. A ak sa budú chcieť vrátiť, určite o tom povedia aj kamošom. Dobrá povesť Vášho eventu je tá najlepšia reklama, akú si môžete urobiť. Jedna z najväčších nástrah organizátorov je nastavenie časového harmonogramu a včasná registrácia. V našich končinách sa to často zdá ako nevyriešiteľný problém, no Miniboj dal na to veľmi efektný a jasný návod. Prostredníctvom webu www.and8.dance  (web ktorý ma najväčšiu svetovú databázu tanečníkov a spolupracuje na progresívnom systéme organizovania a porotenia) stačí vytvoriť registráciu, kde nebude možnosť prihlásiť sa na mieste. Zdá sa to byť príliš radikálne, ale ak to funguje na jednom z najväčších tanečných podujatí The Legits Blast, asi na tom niečo bude ?.

foto ©Spunkey

 POROTA – podľa mnohých jeden z najdôležitejších aspektov tanečných battles. Pri porote je treba dbať na to, aby bola v danom štýle zdatná a aby mala vlastný názor podložený skúsenosťami a vedomosťami. Pred začiatkom podujatia je veľmi užitočné, ak si organizátor s porotou preberie napríklad spôsob hodnotenia, počty postupujúcich, počet kôl v battloch a podobne.

  V rámci našej diskusie sme otvorili otázku dohadovania sa poroty pred verdiktom. Ak sa nemýlim, zhodli sme sa na tom, že pred rozhodnutím by porota nemala medzi sebou rozoberať, či pôjdu tanečníci ešte jedno kolo alebo či sa porotcovi daný tanečník páčil či nepáčil – pretože to všetko ovplyvňuje rozhodnutie. Možno to bude znieť príliš radikálne a ja budem vyzerať ako nespokojná teta v lahôdkach. Ale predveďme si to na príklade.  Zo života viem, že sa stala situácia, keď skončila tanečná výmena a jeden z porotcov hovorí ostatným dvom: „dajme ešte jedno kolo“. Ostatní dvaja sa na seba pozrú a povedia: „…tak dobre, dajme.“ Z tohto príkladu vychádza fakt, že jeden z porotcov dal podnet ďalším dvom, ktorí sa prispôsobili. Asi by to malo byť skôr tak, že po odpočítaní 3…2…1 porota ukáže svoje rozhodnutie, a ak z rozhodnutia vyplynie, že má byť predĺženie, tak bude.  Porota má svoj cenný hlas používať zodpovedne. Preto tam  sedí.

foto ©Spunkey

Otázka, aké kritéria si porota na súťažiacich všíma je dosť otvorená a zatiaľ z môjho pohľadu nie je úplne uchopiteľná. Preto si myslím, že tejto problematike sa budeme ešte venovať, ale vo videu nižšie sa dozviete mnoho pohľadov a názorov, ktoré Vám možno pomôžu a možno Vás domotajú ešte väčšmi 😀

Okrem toho sa dozviete, čo by ste mali urobiť, aby ste vyhrali battle, ako naši hostia trénujú, či používajú taktiky a nepríjemné gestá na rozhodenie súpera. Miniboj nám prezradil, že existuje taktická schéma, vďaka ktorej údajne môže vyhrať battle hocijaká tanečná crew. Naši hostia tiež načrtli, aká hudba im sedí a naopak nechutí. Môžete nesúhlasiť ?. To je na tom to krásne.

Podľa mňa neexistuje dokonalý návod na to, ako spraviť akciu, ako ju vyhrať, ako na nej zarobiť a podobne. Ale jedna vec, na ktorej sa zhodneme azda všetci je, že na podujatí by sa mali ľudia cítiť dobre.

Ak máte akékoľvek podnety, pripomienky či návrhy k našim Diskusiám sem s nimi ?

Váš Mirino !!

CELÉ VIDEO SI POZRI TU  ⬇

https://www.facebook.com/Streetkom.sk/videos/1753901531298863/?t=1


Miroslav Janík (Otec Mirec) – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre prijímame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk