Zdravie je dôležitou súčasťou našich tanečných životov. Najčastejšie sa s jeho problémovosťou stretávame, keď sa niekto zraní, keď vnímame bolesť či nepohodlie. To je predsa, ale iba výsledok, ktorému by sme mali predchádzať správnym prístupom k nášmu telu. Neodmysliteľnou súčasťou starania sa o svoje telo je aj tanečníkmi niekedy zabudnutá kategória – stravovanie.

Chceli sme vám priniesť článok, ktorý by slúžil ako jendoduchý návod, no zároveň bol osobný a overený praxou. Preto sme oslovili Tomáša Fera, známeho zapálenca pre starostlivosť o telo, aby nám povedal, ako k stravovaniu pristupuje on.


Každý človek má svoje potreby a svoj pohľad na stravovanie. To, čo popisujem ja, vyhovuje mne a niekomu inému môže sedieť niečo úplne iné. Dôležité je cítiť sa dobre a počúvať svoje telo.

Deň v skratke

Z mojej skúsenosti mi najviac vyhovuje, keď sa najem ráno, ešte predtým, než začnem hocičo robiť. Dávam si napríklad tmavý chlieb s avokádom, rajčinou, syrom alebo vajíčkom. Potom mám väčšinou nejaký program, pracujem na počítači, mám fyzický tréning alebo tancujem. Na obed si dávam každý deň teplé jedlo aj s polievkou, jem najmä nesmažené jedlá bohaté na bielkoviny. Poobede si dávam ešte ľahký snack vo forme ovocia, orechov a podobne.

Definícia zdravej stravy © Krishpin

Pitný režim a koncentrácia

Dôležitou zložkou stravy je pre mňa aj pitný režim, snažím sa denne vypiť 2 litre čistej vody. Nepijem teda žiadne sladké ani bublinkové nápoje, ale iba čistú vodu, po ktorej nie som nafúknutý a ťažký.

Jedna vec je pre mňa veľmi dôležitá, a to je to, ako jem. Keď jem, nerobím nič iné, neriešim iné veci, nepracujem, nečítam. Snažím sa sústrediť svoju myseľ na jedlo a vychutnať si ho naplno.

Fero v akcii © @boisbb

Takto vyzerá moje stravovanie. Musím ešte spomenúť, že aj keď jem zdravo, niekedy zacítim potrebu zjesť nejakú hlúposť ako burger, pizzu, a podobne. Asi raz mesačne mi vyhovuje sa vyslovene opustiť a zjesť niečo takéto, trochu vybalansovať ten nastavený zdravý štýl. Po takomto zásahu si dávam napríklad pol dňa úplnú pauzu od jedla, pijem iba čistú vodu, postím sa.

5 jednoduchých tipov

Na záver ti prinášam päť jednoduchých tipov, ktoré ti môžu pomôcť v úprave tvojho jedálnička. Keď telo kŕmiš tými správnymi vecami, dokáže toho zo seba dostať naozaj veľa. Takže keď sa skúsiš chvíľku riadiť týmito radami, možno všetkým na battli poriadne nasekáš.

1. Obmedziť mastné a vyprážané jedlá 

Ťažké, mastné a vysmážané jedlá sú zle stráviteľné. Snažím sa im vyhýbať, poprípade ich kompenzujem pôstom.

2. Dopĺňať stravu vitamínmi a superfoodmi 

Vitamíny a superfoody sú dôležitou súčasťou jedálnička, pokiaľ si nevie človek zachovať jeho pestrosť prirodzene. Je to taká prevencia, aby telo dostalo všetko, čo potrebuje.

Doplnky stravy, ktoré používam: 

  • Spirulina a chlorela (bielkoviny) 
  • Chia, tekvicové a slnečnicové semienka 
  • Goji (antioxidanty) 
  • Omega3 rybí olej (srdce a zrak) 
  • Magnézium (uvoľnenie svalov) 
  • Biotin (koža, vlasy) 
  • CBD tablety (spánok) 

3. Nastaviť svoje stravovanie na základe svojho výkonu 

Každý človek má svoj biologický rytmus – svoje „hodinky“. Hovoria mu kedy má oddychovať, kedy má najviac energie či pozitívneho myslenia, a tiež kedy má potrebu jesť. Oproti tomu stoja veci, ktoré sú naším bežným programom, čiže práca, štúdium, tréningy a tak ďalej. Snažím sa tieto dve veci skĺbiť tak, aby malo telo pravidelnú stravu a oddych, no zároveň som stihol všetky aktivity, ktoré potrebujem.

Fero na DFA © Krupik

4. Jesť pravidelne a navyknúť si na režim 

V stravovaní je pre mňa dôležitá pravidelnosť, na základe môjho nastavenia. Snažím sa nevytvárať výkyvy (posunutý obed, žiadne raňajky), ale držať sa pravidelnej štruktúry. Nemyslím to tak, že keď je čas obeda, tak sa nútim jesť, je to o zladení potreby a denného programu. Odpočinok verzus výkon.

5. Správne dávky 

Tak ako pravidelnosť je pre mňa podstatné aj množstvo. Na základe toho, kedy jem, sa snažím nájsť balans medzi prejedaním sa a dostatočným najedením sa, aby som mal energiu, ale zase netrávil príliš dlho. Nie je dobré prejedať sa pred spaním, telo sa potom musí sústrediť na trávenie, namiesto toho, aby sa venovalo spánku.

Na záver nám ešte ostáva poďakovať Ferovi za cenné rady, ktoré môžu rozšíriť naše chápanie zdravého životného štýlu. Nezabúdajte však na to najpodstatnejšie, čo nám povedal: „Pre každého funguje niečo iné, dôležité je počúvať svoje telo a cítiť sa dobre.”


Michal Zoller (Krishpin) – Instagram

Tomáš Fero – Instagram

Podnety, dotazy a komentáre príjmame na tejto mailovej adrese:

info@tanecnascena.sk